2010. szeptember 18., szombat

Karalábé leves, soványan

1 karalábé
2 kis sárgarépa
1 szem burgonya
Fűszerek
Petrezselyemzöld
Tejföl
Megtisztítunk egy zsenge karalábét, a legfiatalabb leveleket is megtartjuk. Apró kockákra vágjuk. Két három kis sárgarépát is megtisztítunk, és hasonló nagyságúra kockázzuk. Egy közepes nagyságú burgonyát külön lekockázunk.
A karalábét és a sárgarépát nagyon pici olajon(zsíron) kevergetve dinsztelem egy darabig. Ettől aranysárga színe lesz a levesnek.Mielőtt pirulni kezdene hozzá adom a krumplikockákat, és felöntöm vízzel. Leves mennyiségűre. Hagyom forrni lassú tűzön. Közbe a zsenge karalábéleveleket lecsíkozom, és beleszórom. Az eres részét eldobom. Ezt öreg karalábéval nem lehet mert annak a levele már nem az igazi. Egy szál hagyma zöldet(vagy egy fej pici hagymát, egészbe) is beleszeletelek.
Fűszerezem (só, ételízesítő). Törött paprikát nem szoktam, mert a színe a répátol arany lesz. Ha hígnak találom akkor a tejfölbe teszek egy fél kanál lisztet, és a teljes készenlét elött pár percel belekeverem. Legtöbbször elhagyom ezt, és csak a tányér mellé teszek tejfölt (így fogyókúrás is). Ha teljesen kész, a láng lezárása előtt beleszóróm a petrezselyemzöldet, és lezárom a lángot. Csak a zöldet ollózom fel,a keményebb szárat nem. Fotót nem csináltam, mert ez nem mutatós inkább finom. Ja, és akkor még eszembe se jutott hogy megírjam.

2 megjegyzés:

szosz írta...

Anyám is mindig a végén dobja bele a petrezselymet... de miért?
Sose kérdeztem tőle.
Tegnap főztem riszt, abba már akkor beleszórtam, amikor vízzel felöntöttem. Így elmegy a petrezselyem ereje, vagy az íze?

Hólabda írta...

Más az íze ha a végén kerül bele. És a vízhajtó hatás is sokkal jobban megmarad..
Kevesebb is elég...Hasonlók...