2010. szeptember 13., hétfő

Tök felhasználása, mint recept.

Sütőtök felhasználása lesz egy ideig a receptem. Még csak néhányat ismerek, de majd kikísérletezem a többit is.

Túl sok sütőtök termett.
Majd elvisszük haza, ahol esetleg még a régi recept alapján fölhasználhatják.
 Még gyermekkoromban használtuk elég sokat. Most leírom ezt a módszert, tanulságul.
Késő őszi fagyok előtt a legpraktikusabb elkészíteni. Azokból a tökökből készítjük elsősorban, ami már nem fog beérni. Leszedjük őket,mielőtt megfagynának. A szárát ledaraboljuk. Ha nagyon sárosak lemossuk őket. Majd egy tiszta deszkát keresünk, és egy üstöt is mellé. Fogjuk a baltát (a répareszelő kicsit strapásabb, de finomabb)
és kisebb kockákra daraboljuk. Magostól mindenestől felkockázzuk. Persze a romlottat nem rakjuk közé. Belerakjuk az üstbe. Mosunk közé egy kevés apró krumplit. Csak úgy héjasan. Alágyújtunk, és megfőzzük. Ha kihűlt, kevés kukoricadarát vagy korpát adunk hozzá. Majd vödörbe adagoljuk. Elindulunk vele a disznóólhoz. A kimosott vályúba adagoljuk.
A többit a fantáziára bízom.
Az érettről majd később írok, mint receptről.

4 megjegyzés:

Czila írta...

Pár ütődött almát is lehet bele tenni:))

szosz írta...

Ezek közül nálunk semmi sincs itthon... se sütőtök, se balta, se üst, se disznó... de még krumpli se :)

Czila írta...

Akkor nincs rá gondod:))))

Hólabda írta...

Szosz disznó már nekünk sincsen...Ma már nálunk sincsen.Óvatosan eszem a zsírosat.
Czila tényleg almát is tettek bele, ha volt fölösleges. Mostanában az apró almát én eszem.