2010. október 4., hétfő

Töltött tök

Szükséges:
Tök, darált hús, 1 zsömle,(tej a zsömle áztatásához) zöldség zöld, fűszerek,olaj, tojás (1-2), vöröshagyma, gerezd fokhagyma.
A mennyiséget nem írom mert a tök nagyságától függ. Nem méréssel, csak szemre dolgozok. Ha picit sok akkor púposabbra rakom. 
A tököt ketté vágom (ha gyenge nem szedem le a héját) és kiszedem a belsejét. A végét levágom. Ennek a zsenge cukkininak a belsejét is megtartom. A gyümölcs kiszúróval szedem ki belőle. Megmosom, és hagyom picit száradni.
A vöröshagymát felkockázom és pirítom egy kanál olajon. A darált húst is beleteszem és kicsit tovább pirítom, közbe fűszerezem. (só, bors, kömény (őrölt), egyéni ízlés szerint. A legvégén a fokhagymát is hozzáadom feldarabolva. 
Hagyom kihűlni. Összekeverem a tojással, a beáztatott kifacsart zsemlével. Beleszórom a felaprított zöldség zöldet.
Gyengén besózom a tököt, és belerakom a tölteléket (ráhalmozom..) Fóliával lefedem, és mehet a sütőbe. Ha leveszem a fóliát akkor beszórom mellé a kikapart részt, és megsül.
Van amikor felhasználom egy kis kaporral (tejföllel)szósznak mellé..

A képen láthatónál, kicsit kevés volt a töltelék. Néhány kis kivájt belsőt is ráraktam. A picurka csillagtököt is megtöltöttem, és a kalapját visszaraktam. Ha már megtermett.

8 megjegyzés:

szosz írta...

Elég sokszor írsz tökről, cukkiniről, ezek szerint nálatok bőséges termés volt belőle... mi meg épp azt beszéltük Nyúllal, hogy tavaly sokkal többet ettünk, idén bárhogy és bárhol is vadásztunk rá, vagy nem kaptunk vagy nagyon csúnyák voltak... hétvégén se tudtunk venni, pedig akartunk.

Hólabda írta...

Rengeteg a tök tényleg. Csakhogy nem minden családtag eszi ám. Mindig kell mellé mást is főzni.Tavaly felfaltam mindet szinte egyedül, alig volt. Most annyi sütőtök van, hogy tényleg hazavisszük a testvéremhez. Cukkini is bőven termett. Csillagtök az nem tudom hogy került a kertbe, mert nem vetettünk az idén. De találtam párat a lombok alatt. Szó szerint letarolt a tök mindent. Persze nem is akart megnőni semmi az idén. Ezt az időt csak a tök tűri el.
A receptbe azért azokat írom, mert ki a fenét érdekelne egy kemény tarhonya, vagy hasonló.
A télen persze még arra is sor kerülhet.
Ha tudnád hogy a párom egyáltalán nem eszi meg a tököt. Neki mindig kell valami plusz mellé.

Czila írta...

Az idén itt is hiány van tökből, pedig mindenki szereti, főleg a főzeléket, volt olyan év, hogy kidobtuk a mélyhűtőből amikor jött a következő, hát most a boltban kell venni mélyhűtöttet, a piacon sincs.
Sütőtök van pár darab, de azt nem eszi mindenki:)

szosz írta...

"ki a fenét érdekelne egy kemény tarhonya"
az én blogom ilyenekről szól.. :)

A sütőtököt Nyúl se szereti, de a sima tököt, és a cukkinit nagyon szereti.
A szüleimnél is mindig volt fagyasztva, mi is kaptunk... hát most mi se :)

Hólabda írta...

Küldenék szívesen tököt nektek.
Picit tettem a fagyasztóba, de maradt ki. Egy része meg is öregedett.

Hólabda írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
online-lehetőségek írta...

Szia! Ez sem hangzik rosszul , mert szeretem én is a tököt. Rántva, főzeléknek stb.. de igy még nem csináltam.
Természetesen kipróbálom!!

Hólabda írta...

Egészségedre, de van még leírva pár.Csak a képek még a gépbe vannak