2011. február 20., vasárnap

Munkácsy évforduló.



Munkácsy: Pálmaházban
Munkácsy: Virágcsendélet
Munkácsy Mihály (1844-1900) a magyar festészet kivételes tehetségű és különleges sorsú egyénisége volt. Már életében ünnepelt és rendkívül sikeres festő, akinek műveiért Európa és Amerika gazdag műgyűjtői versengtek. Mind a mai napig Munkácsy a magyar művészet legismertebb képviselője.
Müncheni akadémián tanult festészetet Wagner Sándor műhelyében, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Társulat támogatta. 1867-be visszatért Pestre, hol Eötvös József miniszter 800 forint ösztöndíjban részesítette Munkácsyt.


1891-be hozzáfogott az akkor épülő Országház számára megrendelt Honfoglalás c. képhez. A műhöz különböző embertípusokról számtalan fotótanulmányt készített Magyarországon. 1893-ban fejezte be a munkát.
Munkácsy: Honfoglalás

Mivel most évforduló van, elfér itt a bejegyzés.˝Az aranyecset ˝ mesterét kedveltem, szinte gyermekként. Pedig nem annyira a festményeit, mint az élettörténetét olvasgattam. ˝A nap szerelmese˝ tudott valamit, amivel maradandót alkotott. A restaurátoroknak kicsit sok a dolguk a festékanyagával, hogy maradandóak legyenek a művek, továbbra is. A honfoglalást órákig lehet nézegetni. Itt nem látszik, de a részletek aprólékos nézegetése az igazi élmény. Persze egy idő után vagy a kísérőnk, vagy az idő jelzi, hogy ennyi és vége. Mennyivel több képünk lenne, ha nem idegenben alkotott volna legtöbbet. A tehetségek akkor is elvándoroltak.( Ma szintén hasonló cipőben járunk).

4 megjegyzés:

online-lehetőségek írta...

Nagyon szépek a képei szeretem nézegetni , örülök, hogy írtál róla:))

Hólabda írta...

Köszönöm, én is kedvelem.

szeterka írta...

A tavaly voltak itt Csíkszeredában a képei,nagyon stílusosak,és művésziek.
A három nagy alkotását még Debrecenben láttam egy pár éve,nagy hatással volt rám.Munkácsy a legnagyobbak közül is az élen van.
A két életrajzi regényt is olvastam,majd egy antikváriumba meg is vettem díszkötésbe.Imádom!

Hólabda írta...

Lehet is imádni!
Nagyon tudott. Köszönöm a lelkesedésed.