2011. április 7., csütörtök

Töltött káposzta



Nagy adaghoz, kb. 80 deka darált hús (sertés, esetleg pulyka).
Két tojás,
30 dkg körüli rizs (nem mérem)
Káposzta levelek, (ha nincsen fejes savanyú, a friss fehér káposzta levele is jó, csak forrázni kell a fejet)
Apró káposzta.
Fűszerek: bors, köménymag, fokhagyma, (vörös is a rántásba) babérlevél, ha nincs az apró káposztába. Pár szem szemes bors, törött paprika, só stb. Ki mit szeret.
A fűszereket a darált húshoz szórom, a fokhagyma és törött paprika felét is. Természetesen a babért és a szemes borsot nem teszem hozzá.
Tojást is beleütöm (héját a szemetesbe). Belekeverem a rizst, nem mérem, csak a tenyeremen saccolom.
Összekeverem alaposan.
A levelekről levékonyítom a középső, fő eret. Azt is belekockázom a hulladékba (apró káposzta neve). Beletöltöm a rizses húst lazára, föltekerem, mint a palacsintát, a két végét meg begyűröm. Az edény aljára apró káposztát terítek és rápakolom egymás mellé a tölteléket. Újabb réteg apró, ha elfogy a legfölső apró káposzta. Legfölül a babérlevelet teszem bele, hogy látható legyen. Felöntöm vízzel és lassú tűzön párolom. Ha háromnegyed főtt a babérlevelet kidobom.

(Semmi füstölt dolog nem megy bele. Régen a lábas aljára, húsos szalonna a disznó hasa aljából. Töltelékek közé füstölt kolbász. Sőt ha disznóvágáskor volt...... Gyerekként ízlett.)
Én már egy fogyókúrás változatot főzök. Ha már csak nem jó, akkor egy vékony rántást csinálok. Vöröshagymát dinsztelem, egy kis liszttel, majd készenlét előtt, a fokhagyma másik felét is beleteszem. Törött paprika rá és egy fél deci hideg víz, hogy ne legyen csomós. Lassan a káposztához adom, ha kell, akkor a káposzta levével még hígítom. Picit még főzöm. Majd lefedem egy kicsit a főzés után. Az asztalra teszek tejfölt, de nem mindenki használja nálam.
Ha kész, akkor forrón lefotózom, hogy a felvétel elég vacak és életlen legyen. Majd a photoshoppal próbálom renoválni. Megunom és berakom a végén úgy, ahogy van

4 megjegyzés:

Muzsi Attila írta...

Hagyd a photoshoppot, már a leírástól összegyűlt a nyál a számban. A tejfőlt hagyd csak az asztalon és ne nézd mennyit teszek. Ezt a receptet lementem. Kösz.

Hólabda írta...

Köszönöm, Attila!
Teszek még egy pohárral az asztalra, abból a tejfölből.
Egészségedre!

online-lehetőségek írta...

Nem kell semmit sem csinálni a képpel , igy kérem szépen ahogy van. Most megenném nagyon szeretem és én sem teszek bele semmi füstöltet már:))

Hólabda írta...

Leszoktunk róla-)