2011. június 3., péntek

Csúsztatott palacsinta (palacsinta torta )


Palacsinta torta

Csúsztatott palacsinta
Fél liter tej,
4-5 tojás.(3 is elég),
Csipet só,
Liszt,
(esetleg csöpp sütőpor)

Csúsztatott palacsinta az alap, amiből készítem.
Négy- öt tojást felütök, szétválasztva a sárgáját és a fehérjét. A sárgáját fél liter tejjel összekeverem. Csipet sót adok hozzá. Kevéske(késhegynyi) sütőport szórok bele. Valaha ezen a késhegynyin sokat gondolkoztam, meddig tart a kés hegye? Fél centi? Vagy akár a feléig?( A fél centi bőven sok, ha megpúpozzuk)
Összekeverjük, a kézi habverő a leggyorsabb. lisztet adagolunk hozzá, hogy egy gyenge palacsinta tészta legyen. Addig pihentetjük, ameddig a fehérjét habbá verjük. Lazán összeforgatjuk a masszával, és kezdhetjük sütni. ugyanúgy mint a többi palacsintát. Csak az egyik oldalán sütjük meg, ha szilárd a teteje, ügyesen tányérra csúsztatjuk. Még a következő sül, addig a palacsintára terítjük a tölteléket (vagy szórjuk). Nem hajtjuk fel, úgy marad, mintha tortalap lenne. Addig folytatjuk, amíg van tészta, vagy amilyen magasra akarjuk, a többit másik tányérba. A legfölsőnek mind a két felét megsütjük. Tortaként szeleteljük. Lehet díszíteni a tetejét bármivel, de nem szükséges. Jól néz ki a maga alapszínében. Az aranysárga szint a hagyományos tojás adja (lehet pici sáfránnyal besegíteni).
Itt a két palacsintasütő használata komoly gyorsaságot (kapkodást)igényel, de ilyen melegbe muszáj.

Amivel megszórjuk azt készítjük el, először.
Eper (krém, mártás, dzsem,) valami. Mindegy minek nevezzük, tőlem lehet párolt eper is.
A szamócát megtisztítom és egy edénybe felteszem főni. Nem teszek alá semmit, ereszt levet, csak keverem egy kicsit. Gyorsan felforr és kiengedi a levét. Leszűrőm mint a tésztát. Az epret picit visszateszem a tűzre, cukorral (édesítővel) megszórva. Főzöm egy keveset, amig a cukor megolvad vele, és átvesz az ízt. Ezt kanalazom a palacsinta lapok közé.

De megteszi akármilyen nyári gyümölcs.
A másikba kevés vaníliával ízesített cukor (itt édesítő) van. A cukorkeverő tálacskába tettem a szeletet. Amíg a fotó elkészült.

A szamóca levét amit leöntöttem, natúran a hűtőbe rakom. Jégkockával hűtve, vízzel, kevés cukorral tökéletes ital a meleg napokon.

20 megjegyzés:

Anikó írta...

Nagyon gusztusos és fincsi,már csorog a nyálam érte.

Hólabda(Kzella) írta...

Még van ám belőle! Fényposta?

rozsa_1953 írta...

Jól hangzik és jól is néz ki, ki fogom próbálni:)

Anikó írta...

Most estem haza a munkából reggel óta .Be kell valljam tejesen összefutott a nyál a számban. Én kérnék fénypostán . Nyitom az összes ablakomat.

Hólabda(Kzella) írta...

Rózsa 1953:
Finom is.

Hólabda(Kzella) írta...

Helló Ancsitelló!
Küldőm már is. Csak MZ/X nem tudom hova csavargott el. Így kicsit lassú lesz.

wynaut blog írta...

yum yum..i love pancakes! :D

Hólabda(Kzella) írta...

Wynaut!
Fine as well.

Hólabda(Kzella) írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
dzaro írta...

thanks for visit my site...
hmm.. your post very delicious post..
in Idonesia maybe we called it is "kue kremes" hihihi

Hólabda(Kzella) írta...

Dzaró : thank you

Anikó írta...

Jöttem jóllakatni a szememet, le kellene adnom pár kilót, de ezt most muszáj volt újra meggusztálnom:))

Hólabda(Kzella) írta...

Virtuális kaja nem hízlal.-)))

Hólabda(Kzella) írta...

Virtuális kaja nem hízlal.-)))

Haritha írta...

this is looking just awesome!and hope it tastes awesome too:)
thankyou for ur comment.and ya u r right sometimes google translator does not work properly

Hólabda(Kzella) írta...

Thank you

cv terminaltransit írta...

Szeretem a jó információ..!!http://tiketbelitung.blogspot.com

Hólabda(Kzella) írta...

Köszönöm

Karime írta...

The first picture looked like a painting to me. a sweet work of art.

Hólabda(Kzella) írta...

Thank you for your kind words!