2011. augusztus 27., szombat

Őszbarack fagylalt




Őszibarack fagylalt(vizes)
Fél kiló barack, fél liter víz.A cukor mennyiséget lehet alakítani tetszőlegesen(20-40dkg).  Az édesítőnél más az összetétel, szájízre érdemes csinálni.
A barackot kimagozzuk és a haját is eltávolítjuk. Szétverjük robotgéppel, vagy turmixoljuk. A vízbe feloldjuk a cukrot melegítés közbe. Ha felolvadt elzárjuk és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a barackkal teljesen, jobb a géppel. Berakjuk a fagyasztóba és közbe többször kivesszük egy percre, átkeverni, hogy finom legyen (kb. óránként). Néhány óra alatt kész és hosszan tárolható fagyasztóba. Tálalásnál egy kis pihentetés szükséges, a fagyasztón kívül, hogy könnyebben adagolhassuk. Ha fagylaltgépünk van, természetesen sokkal egyszerűbb az egész.
Ugyanezt tejjel is készíthetjük, akkor pár hét után, el kell fogyasztani.

Ha tejszínes fagyit szeretnénk, akkor a víz helyett tejszínt használunk.
Tisztítás után az egész hozzávalót összekeverjük (turmixoljuk) amig a cukor elolvad.
Szinte habosra keverjük és fagyasztjuk.
Ez sokfajta gyümölccsel készíthetjük, csak az édesítése különböző. Használhatunk ízesítőket, vanília rúd, vagy citromlé.
Természetesen dinnyéből is készíthető, csak akkor a víz fölösleges.
Díszítésnek(dekoráció) a szokásosakat lehet: csokireszelék, citromfű levele, menta levele, vagy a készített gyümölcsből pár kocka, gömb.

A fotón nem  őszi barack fagylalt van.

Kánikula desszert.

Nem sok munkával jár, de most nagyon praktikus. Bármilyen gyümölcs megteszi, a fagyi a lényeg. Nálam néhány sárgadinnye gömb került a puncs fagyira. A formázóval csináltam a gömböket, és hűtőbe raktam. Ha sürgős a fagyasztóba is lehet. Kanalaztam fagyit és rászórtam a hideg sárga dinnyét. Bármilyen gyümölccsel létrehozható. Gyümölcs nélkül is tökéletes a fagylalt.-)

6 megjegyzés:

Rózsa írta...

Bizony, bármelyik ebben a nagy hőségben jól jön, köszönöm az ötleteket:)

Anikó/Ann írta...

Nálunk még kell legalább 1-2hét mire érik,de már alig várom,hogy kipróbálhassam Gizella a finomságaid receptjét.Szilva recept valami?Ma lekvárt teszek el pár üveggel,és a fagyasztóba is kerül,a későbbi gombócokba valónak ,és aszalok is ha sikerül.

Hólabda írta...

Kedves Rózsa!
Ebbe az időbe minden jól jön.

Hólabda írta...

Írom!

Névtelen írta...

Is that a Hungarian specialty for hot days, am excited

Hólabda írta...

No Hungarian specialties, ice cream made ​​with fruit instead.