2011. október 29., szombat

Halloween

Happy Halloween!
Nálunk a halloweennek nincsen hagyománya. A rendszerváltás után jött a (no comment) köztudatba. Olvasni régebben is olvastam róla, de nekem a farsangoláshoz hasonlónak tűnt. Vagy a régi disznótorok esti humora, mikor maskarába öltözve jött néhány szomszéd köszönteni. Persze mikor már csak a vacsora és beszélgetés volt. Soha nem akkor, amikor még fülig munkába volt mindenki. Kedves szokás volt. Kár hogy ez is a feledésbe merült. Jönnek újak, de az már nem a miénk. azért a halloweenről a Wikipédiából idézem a többit.


A Wikipédia a szavaival könnyebb lesz : A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, melyben összemosódott a római Pomona-nap, a kelta samhain ünnep és a keresztény halottak napja. Október 31-én tartják.
A töklámpás lett az idők folyamán a halloween legfontosabb jelképe. Az angol egyenes fordítás „carved pumpkin”. Az ilyenkor használt kivájt vigyorgó töklámpás angol nyelvterületen elterjedt neve: Jack O’Lantern. A történet szerint nevét egy Jack nevű részegestől kapta, aki az ördögtől olyan ígéretet csikart ki, hogy lelke nem fog a pokolra kerülni. Jacket viszont a mennyországba sem fogadták be. Az ördög egy széndarabot adott Jacknek, amit ő egy marharépába rakott lámpásnak. Azóta Jack lelke ennek a lámpácskának a fényénél keresi nyugvóhelyét. Amerikában az eredeti marharépát a jóval látványosabb tök váltotta fel.

5 megjegyzés:

online-lehetőségek írta...

Kedves Gizella a kép nagyon tetszik.

Rózsa írta...

Vannak nekünk szép szokásaink, hagyományaink, még ha egyik része pogány szokásokból ered is, ápoljuk őket, ne hagyjuk feledésbe merülni, ez a miénk.
Ami a Halloowent illeti, remélem nem is lesz hagyománya és ezt a gondolatot olvastam ki a soraid közt is Kazella.

Hólabda írta...

Köszönöm Anikó!

Hólabda írta...

Igen rózsa, nekem is volt ilyen gondolatom.

BlogS of Hariyanto írta...

hi dear my friend :)
happy visiting here again to read your nice share post,
greetings from Makassar - Indonesia