2011. október 30., vasárnap

Mindszent és a halottak napja.

Emlékezünk

Elseje a minden szentek napja. November másodikán tartjuk a megemlékezést. Kimegyünk a temetőbe és meglátogatjuk a rokonokat. Gyertyát gyújtunk az emlékükre. Virágokkal koszorúkkal ajándékozzuk meg. Igaz egy kis takarítás is megelőzi. Mintha a télre készítenénk fel. Tisztasággal hogy a hó a sima szép helyre hulljon. Persze ez csak az én egyéni véleményem.
Régebben a családok akiknek messze volt a temető, odahaza gyújtottak gyertyát, minden elment lelkéért egyet. Közbe a család beszélgetett emlékezett az elhunytakról. Meséltek apró kis történeteket. Igen a nevetés is elfogadott volt. Mondtak imát is természetesen.
Mi a holtakat meglátogatjuk, és élő rokonoknál fejezzük be. a kettő együtt van, hiszen kicsit távolabbra megyünk. Az itthoni sétát már elvégeztük. Nem ragaszkodunk a másodikához, mert nagyon forgalmasak az utak és a temetőbe is rengetegen vannak. Szeretünk nyugodtan kényelmesen sétálni és emlékezni.


Kis pontosítás:
A halottak napjának első megünneplése 998. Hivatalosan csak a 14. századba vezették be.

4 megjegyzés:

Rózsa írta...

Én tegnap voltam szülőfalumban a temetőben, ott vannak eltemetve a szüleim, nagyszüleim, mivel távol élek, előtte kell mennem, hogy rendet is tegyek, utána látogatás a még megmaradt barátoknál, rokonoknál, így egész napot vesz igénybe, már éjfél is elmúlt mire hazaértünk, jó volt ismét ott lenni, hallani a már nagyon ritkán hallható tájszólást, az í-zést, feleleveníteni ifjúságom szép emlékeit...

Hólabda írta...

Hasonlóan van nálunk is!

Magia da Inês írta...

°º♪♫
°º✿♪♫
º° ✿♫ ♪♫°
Olá, amiga!
Passei para uma visitinha.
Bom domingo! Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
°º♪♫
°º✿♪♫
º° ✿♫ ♪♫°

HD Cafe írta...

Dropping by here with happiness.

Best Wishes to you.