2011. október 19., szerda

Őszi napok

Befejeződött. Eddig lehetett gyönyörködni a kertekbe. A rózsa egy bimbója még tartja magát.
Az éjjeli hőmérséklet rendet csinált. Virágbab a kerítésen, hirtelen valami kis satnya fonnyadt leveleket kapott. Pár virág még próbálkozik, de semmi esélye. Mégse bántom, hiszen még novemberbe is gyönyörködhetek benne. Megvárom amíg teljesen lefagy, akkor könnyedén leszedhető. A tegnap még haragos zöld bazsalikom is, csak csupasz szárakkal dicsekedhet. A paradicsom levele nem él, a zöld termések még gondolkoznak, hogy mit szeretnének. Az érettek a hűtőbe  vendégeskednek pár napig. Tudtuk, hogy jönni fog ez a szomorúbb idő. Lekaptam a néhány kint pihenő karalábét is időbe. Csak a káposzta maradt kint, bántatlanul. Amelyik nagyon apró fejet hozott. Néha lecsípem a közepét levesbe. Azt a részt csak kora tavasszal fordítjuk. A borsikafű az nevet az időn. Ö a hó alatt tökéletesen érzi magát. Én kevésbé szeretem a hó alól kapirgálni, de az íze kárpótol. Most pontosan jelölöm karóval, ha nagyobb lesz a hó, akkor is meglegyen a sora. A zöldség egy része kint fog telelni. Nem fagy le, ha a hó befedi, tökéletesen ehető marad, télen is. Ezt csak pár éve tapasztalom, hogy télen is megmarad takarás nélkül. Valamelyik közeli évbe karácsonykor a sóskát csipegettük a kertbe. A szőlő képe már egy hetes, most ő is elszórta a leveleket

 
Pár ki lepke még a nappali órákba szárnyal, de gyorsan vége lesz annak is.


Az aranyeső megpróbálkozik pár virággal még. A futórózsa se hiszi el, hogy vége van. Szélárnyékos helyen neki elég hosszú lesz az ősz. Csak a fenyő fiatal hajtásai hirdetik, hogy őt nem érdekli az évszakok változása. Nála a szépség télen az igazi.
A gyöngyvirág, csak éppen hogy jelzi, hol akar tavasszal előjönni. Ha teljesen lefagy, majd eltüntetjük az apró leveleit. Egy szőlőlevél fonákja, ami már nem él, csak még kapaszkodik. A főfotó a vadszőlő lugasról készült. Két napja még szép színekkel bizonyította, méltó helyen van.
A kertből ezek után legfeljebb a havat lehet mutatni. Még az őszi fotók előjönnek, hiszen azért a szélvédett helyek télen is színesek.

10 megjegyzés:

Rózsa írta...

Hát igen, a kertekbe is megérkezett az ősz, egy éjszaka és szomorú látvány az egész.
Mi még vermeljük a répát, zöldséget, de már többektől hallottam, hogy a földben hagyják télire, meg kellene próbálni mert még ott van.

Hólabda írta...

Megcsúnyult.
Csak a zöldség marad meg. Inkább a zöldje. Az aprót kint szoktam hagyni. Onnan csipegetem a zöldet. A répa az nem szereti, kifagy. Itt nem olyan nagy a zöldség, hogy kapkodjak érte.
Köszönöm hogy elolvastad. Nem nagyon sok témám van. Egy süteményről van képem, de hosszú leírni.Majd..

Anikó/Ann írta...

Mi is bent hagyjuk egy részét,és ha kell kiszedjük,ha elvész az se baj,még nálunk nem igazán érződik az ősz,a fák alig hullatják levelüket.A bab hamar beérett(még csodálkoztam is),máskor a fagyokig szedtem,talán a szárazság volt az oka.Ültettem fokhagymát és dughagymát,hogy korán legyen tavasszal.A mángoldot is a fagyokig tudom szedni,bent marad és korán tavasszal már lehet szedni,második évben virágzik,1-2tőről ellát bennünket(spenótot főzök belőle)akkora levelei vannak mint a lapulevélnek.

Hólabda írta...

Nem ismerem a mángoldot, de szerzek majd magot... Most néztem utána a Wikipédián. Csak sóska és rebarbara van korai zöldnek. Érdekes lehet.Mindent szeretek kipróbálni.

Adrienn írta...

Nekem kicsit lehangoló mindig az ősz, de így, hogy már a kert sem gyönyörködtet, még inkább! Mi is ültettünk fokhagymát, és hagymát: Az idén bejött, remélem, jövőre is ilyen szerencsések leszünk!

Hólabda írta...

Üdv Adrienn!
Hát a jövő évet még nem nagyon lehet megjósolni!!!
A kertszezonnak vége van.

Haritha írta...

wow! such a beautiful post.winter is so cozy and the earth sleeps so beautifully
nice pictures too:)
enjoy the winter:)

Hólabda írta...

Thank you Haritha! If you want to choose from rather warm (smiling smiley)!

online-lehetőségek írta...

De fogom szeretnik amikor tavaszról töltesz fel szép képeket virágok nyilása, fák rügyezése , sajnos megérkezett a hideg a kertekbe is:(

Hólabda írta...

Nem csak a kertekbe! Azt hiszem mindenhova. Kicsit nehezen emésztem, de hátha valami szép idő lesz még, hogy legalább az őszi színekről is legyen valami. Ha jó az idő akkor éppen nem érünk rá.