2011. november 26., szombat

Advent

Felirat hozzáadása

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal kezdődik. András naphoz a legközelebbi vasárnap kezdődik és karácsonyig tart.
Gyertyákat gyújtanak, minden hétvégén.  A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. (Sok ember meggyújtja a gyertyákat, de érzéseket nem köt hozzá, csak mert a szomszéd is..... )

A gyerekek az adventi naptárakat fogadják szívesen, mert a kis ablakok mögött finom (és kevésbé finom) édesség rejtőzik. Leggyakrabban csokoládé.

Szokás a böjtölés ezekbe a hetetekbe (kisbőjt időszaka).
A böjtölés egy egészséges tisztító kúrának is megfelel, hiszen jönnek a disznótorok, karácsonyi étkezések, bőségesen.

Nem szorosan kötődik ugyan ide, de az András napi ólom öntést sem lehet említés nélkül hagyni. Az ólmot felolvasztották, egy régi kis edénybe és mikor olvadt volt(forró) hideg vízbe öntöttek belőle. Mindenki magának. A hiedelem szerint a lányok meglátták a jövendőbelijüket, a kiöntött mintában. Öntöttem én is, de csak valami kriksz-kraksz látszott, ahogy a fém a vízbe került. Van még pár hasonló, esemény ami ide kötődik, de ennyi elég.
Számomra az advent szó helyett, nemes fémekkel jelölt vasárnapok ugranak be. Meg az, hogy régebben, akkor a boltok nyitva tartottak, ünnepi nyitvatartással.

5 megjegyzés:

Rózsa írta...

Áldott adventi várakozást kívánok, Neked és szeretteidnek.

Hólabda írta...

Köszönöm, hasonló jókat!

Magia da Inês írta...

º°❤
Olá, amiga!
Lindo post.
Boa semana!
Beijinhos. º° ✿
♫° Brasil
·.♪
❤♥

Hólabda írta...

Köszönöm kedves Inez!

Adrienn írta...

Nem voltam elég tájékozott az ünnepi előkészületek miértjében, így köszönöm, hogy így összefoglalva mondtad el!