2011. november 29., kedd

Forralt bor


Nosztalgiázzunk egy kicsit.
Forralt bor
Fél literhez kb.:
4,5 dl bor, fahéj(1 rúd, vagy egy mokkás kanálnyi), pár szegfűszeg, cukor, (szemes bors, esetleg szegfűbors)
A borba feloldjuk a cukrot és a fűszereket is beleadagoljuk. Lassan kevergetjük, hogy elolvadjon a cukor és a fűszerek aromája is beérjen (ha a fahéj por, csak a vége felé adjuk hozzá). Nem forraljuk fel, inkább addig melegítjük, míg eléri a forrásponthoz közeli pillanatot. A szegfűszeget praktikus kivenni belőle, mert ha valaki ráharap, akkor annyi a készítőnek.
Ma már néha narancshéjat is reszelnek bele.

Kalapkúrához enyhe náthára is jó! Utána be a takaró alá és izzadni. Mértékkel és ésszel semmi gond nem lehet.

A disznótorokhoz elengedhetetlen volt, amíg kint dolgoztak a mínuszba. Még ha hajnalba egy stampedli pálinka is került,  akkor is kellett. Ebből egy- két kortyot a nők is elfogyasztottak. Volt olyan férfi aki még őrölt borsot is kért az italába. Nem sokat, csak egy csipetet.
Általában házi borból készült. Igazira gondolok, nem valami vacakra. Fehér és vörös is megfelelt a célra. "Nem a bicskanyitogató fajta a megfelelő" idézet a régi emlékeimből.

18 megjegyzés:

Anikó írta...

Ez most jólesne,mi is szoktunk kint a kertben téli időszakban iszogatni,hogy felmelegedjünk.

Rózsa írta...

Hasonlóan készítjük mi is, szoktunk tenni bele őrölt borsot is.

Hólabda(Kzella) írta...

Én már régen ittam nagyon, lehet, hogy jó lenne.

Hólabda(Kzella) írta...

Nekem erős, bors nélkül is.

sigit hermawan go blog írta...

nice post friends..
i'm from Indonesia..
very excited with your blog...

Hólabda(Kzella) írta...

Köszönöm!

Károly Nyárády írta...

"Mértékkel és ésszel semmi gond nem lehet."
Hát ez a gond, mert az egyikkel mindenféleképpen gond lesz! :-)

Hólabda(Kzella) írta...

Nem is tudom, az egyik nem zárja ki a másikat-))))

Magia da Inês írta...

º°♥❤ Olá, amiga!
❤ Vinho, pimenta e canela... não consigo nem imaginar uma mistura dessas!...
º°❤ Beijinhos.
♥❤ Brasil.

Hólabda(Kzella) írta...

Sim mix

Vera írta...

Kedves Hólabda..
A többiek emberi módon megirták,hogy mi a gond .Levettem a picassát.
Most ha a Te oldaladon kattintok a picassádra akkor az Én oldalam jön be rajta Ugyanúgy rosszul van felrakva mint nálam volt.Én mégsem fenyegetőzök..Üdv Vera.

Vera írta...

Most jó.....
Egy bocsit megérdemlek a blogomon,,Azt hiszem ,,Üdv Vera

Hólabda(Kzella) írta...

Kedves Veronka!
Itt már megpróbálom a hibákat is korrigálni.
Elnézést kérek! Már a harmadik hely volt, ahol az enyém jött be. Kijelentkeztem a google fiókkal és egy másikkal be. Nekem is más jött be. Gyorsan kitöröltem én is. Te meg az előző hozzászólást, légszíves töröld ki. Remélem harag nincs.
Azt hiszem sikerült kijavítanom, de.... ez egyáltalán nem biztos.
Szép hétvégét!

Hólabda(Kzella) írta...

Nem is érlek utol!!!!

sigit hermawan go blog írta...

nice post,nice article

dzaro írta...

you have wonderful web,,my friend..

kozveszelytelen írta...

Köszi a receptet, nincs karácsony forralt bor nélkül :) Nem mindegy, hogy milyen borból is csinálod, ezen az oldalon sok hasznos információt találsz http://minu.me/-vinopedia

Hólabda(Kzella) írta...

Köszönöm, szét is néztem az oldalon egy kicsit. Hasznos és érdekes. Nem vagyok szakértő,de szívesen olvasgattam.