2011. november 8., kedd

Torta


Az alap egy piskóta(6 tojás, 6 kanál liszt, kevés sütőpor). Azt nem írom le, mindenki ismeri. Kerek formába lett kisütve. Két lap, mert kicsit bővebb létszám volt a mindennapinál. Ügyesen szét kell vágni, három lapba és lehet krémezni. Ha figyelmesen nézzük, látszik, hogy itt se pontosan sikerült a lapot három felé vágni. Igaz hogy nem is cukrász, csak háziasszony csinálta. Nem is olvassák cukrászok. Meg a maradék két kis darabka jutott a gép elé.
Az egyikbe sima krém van vaníliával.
Margarinból készült a krém. Kikeverjük a margarint az édesítővel és vaníliával ízesítjük. Kicsit időigényes a keverése, mire az állaga sima és kenhető lesz. A mennyiség a lap nagyságától is függ, itt kicsit vastagon lett kenve. Legközelebb majd vékonyabb lesz.

A másik szeletbe mogyorókrém van (vagy kakaó, erre nem emlékszem pontosan) Mindig megfogadom a fotóhoz vázlatot is írok, de néha elmarad.
Mindegy, ha kakaós akkor a vanília helyett, kakaóport teszünk bele és alaposan átdolgozzuk. Nem lesz akkor se túlságosan sötét.
Ha marad a krémből, akkor leheletvékonyan az oldalát is bekenjük. Eltakarjuk az apró hibákat.
Ezeknek a tetejére nagyon vékony csokimáz lett készítve.

Alapcsokimáz:
2 ek. kakaó, 2 ek. cukor, 2 dkg vaj, kevés víz.
Felforraljuk a vízbe a cukrot és a kakaót hozzáadjuk. Összefőzzük sűrűre. Ha kész lezárjuk a hőt alatta, vajat hozzáadjuk. Folyamatosan kevergetjük, még langyosan a tésztára öntjük.

Körülbelül hasonlóan készítem el, ha sietek, vagy a csokit olvasztom meg.
Ha ráérek akkor a precízebb változat készül.

A mennyiség maradhat az előző csak a készítés változik.
A vizet a cukorral 10 percig forralom folyamatos keveréssel. Szirupossá válik. Leveszem a tűzről, és hozzáadagolom folyamatos keveréssel a kakaóport, újra főzöm(5-10 perc) itt már az állaga is számít.
A végén a tűzről levéve a vaj megy bele, sokáig keverve. Azonnal mehet a tésztára. A szeleteléssel nem lehet megvárni, hogy kihűljön. Előbb kell becsíkozni, mert törik. Nagyon finom, mint az igazi csoki.



6 megjegyzés:

Rózsa írta...

Épp időben érkeztem, az a két szelet az enyém, vittem:)))

Anikó/Ann írta...

Azt hiszem csak a szememet tudom hizlalni vele,mindenesetre köszönöm,hogy megosztottad ezt a fincsi receptet velünk☻♥

Hólabda írta...

Rózsa, nagyon szívesen ha lenne még.

Hólabda írta...

Ne hidd, ez diabetikus változat.

Chochay írta...

great, interesting blog.

Hólabda írta...

Thank you!