2011. december 9., péntek

Pár tipp háziasszonyoknak

Pár tipp háziasszonyoknak.

Nem az én tippjeim, régi újságokból gyűjtöttem össze. Az 1800-as évek közepéről és végéről gyűjtöttem ki.  A helyesírási hibákat békében hagytam, mert azok a korra jellemzőek. Belinkeltem azt a helyet, ahonnan hozzájutottam a régi írásokhoz. Legyünk kevésbé kritikusak velük. Még tervezek gyűjteni, de ez elég sok időt vesz igénybe. Csak egy évit tudtam átlapozni.

                    Olvasnivalók a régmúltból



,, Tisztitó szer. A palaczkok tisztitására leginkább serétet, tojáshéjat, homokot, itatóspapirost, s ki tudja, mi mindent szoktak ajánlani. Mind ez azonban nem sokat ér. Sokkal jobban felel meg e czélnak egy marék fürészpor, meleg viz által kásává feleresztve. Ez elég, hogy a legpiszkosabb olajos palacz is nehány másodpercz alatt tökéletesen megtisztuljon. Általában a tiszta száraz fűrészpor olly tisztitó szer, mellyet korántsem becsülünk meg eléggé; annyi igaz, hogy sok ártalmas szappant és mocskos törlőrongyot lehetne vele megkimélni.
*
Moly ellen bundádat, vagy bár mi bőrrel bélelt ruhádat aként biztositod ha megtört apró kánfort, tört borsot, paprikát, vagy portubákot hintesz bélésibe, s igy teszed el a nem viselés idejére.
*
Sáros nadrágod megvizesitett s kifacsart spongyiával takarittasd, mi által megkimélődik kopás s szakadástól a mi dörgöléskor észrevehető. Igen ajánlom e módot.
*
Levegő-tisztitás a szobában. Legjobb, és legkellemetesebb szer a szobalevegő tisztitására a kávé. E végből megtöri az ember a jól kiszáradt zöld kávészemeket egy mozsárban, és azoknak porát hinti a nem nagyon meleg vaskemenczére. A fris pörkölt kávé is bádogba zárva és szobában széthordozva, elfojt mindenártalmas szagot.
*
Fehér nadrágodból, vagy ingedből a tentafoltokat nyár idején kiveheted, ha kerti zöld sóskalevéllel jól megdörgölöd, s megmosatod hideg vizben.
*
Torokfájás ellen igen hathatós szer ha a czéklát megreszeled s levét kezeddel kifacsarod s kevés timsót tészesz bele s ezzel gargarizálsz.
*
Gesztenyét, buza közt esztendőnél tovább is ellehet tartani minden romlás nélkül.
*
Poloska elleni szer.

Csalhatatlan szerk ezek ellen az alkalmatlan bogarak ellen a veresbogyóú bozda. Ezen növénynek gyenge friss leves gerezdeit egy fazékba teszik, vizet öntnek rá, és igy a tűzhöz teszik, és néhány óráig addig forralják, mig annak meglehetős sűrű, barna leve lesz. Ezzel bekenik vagy megmossák a poloskák tanyáját. Azonban szintén készitnek ujra illy szerű levet, azt, miután az ablakokat keményen bezárják, azon módon forró buzogva és gőzölögve a szoba közepére teszik, s addig tartják ott, mig az egész hely meg nem telik nagyon szagos gőzzel, és e szerint a poloskák örökre elpusztulnak. A barna mázt, mi a megszáradás után a butorokon látszik, könnyen le lehet mosni szappanos vizzel."
*

Forrás:
http://epa.oszk.hu/vu

3 megjegyzés:

Rózsa írta...

Nem tudom beváltak-e a szerek, valószínű igen, ezekkel nem szennyezték a környezetüket mint mi tesszük.

Adrienn írta...

Nekem is az tűnt fel, hogy figyeltek a környezet szennyezésre...már akkor!
Nagyon érdekes, csak folytasd!!!:)))

Hólabda írta...

A régiek sokat tudtak, gyűjtöm kifelé a tippeket, de sok évi az újság...