2011. március 27., vasárnap

Régi videó




(value="http://svt.se/embededflash/1371245/play.swf">)

 


Svéd kisfilm Budapestről - 1936-ból


Egy több mint hetvenéves, a magyar székesfővárost bemutató turisztikai filmre bukkantak a svéd közszolgálati tévé archívumában. A *Bada i Buda*, azaz Fürdőzz Budán című, tíz és fél perces alkotás 1936-ban készült, és van benne minden: légifelvételek, Halászbástya, díszőrség, Lánchíd, néptánc (kötelékben végrehajtott borospalack-szlalom, már ezért érdemes megnézni!), Hősök tere, Nagy-Magyarország virágokból, Vajdahunyad vára a Városligetben és persze fő attrakcióként Budapest fürdői, melyeket a riporter a világ legszebb fürdőinek nevez Európa legszebb városában. A minősége nagyon jó, a képek hihetetlen frissességükkel azt a benyomást keltik, mintha ott, vagy inkább AKKOR itt lennénk! Valóságos időutazás! Régi Böske-híd, régi autók, régi fürdőruhák, régi hullámfürdő(!), régi falombok régi szélben, stb. Megjegyzendő még, hogy tök üresek a dombok! Ahhoz képest ma már mennyire, beépült...



Nem saját írásom

2011. március 25., péntek

Az évszak képei II

Még néhány kora tavaszi kép. Kezdjük ezzel, ami ugyan nagyon szép, de később mennyire fogok majd tüsszögni tőle. Most a színessége még elgyönyörködtet.
 
Fehér nyár virága































A másik szépség aki az életterembe tolakszik ez a kis kerti gyom. Milyen szépnek látszik, de ragaszkodik a művelt területhez. Én is. Csak kultúrnövényekkel szeretném megtölteni.





  
Az első kis pitypangok is igyekeznek előjönni. A salátája annak sincsen még beírva.




A nappali pávaszemek csak nevettek a fotózási igyekezetemen. Sokáig meg nem akartam menni utánuk. Ez a kis szédült meg egyenesen a kerékpárom kerekére repült.(az ő fajtáját nem tudom) Még jó hogy csak sétáltam és észrevettem. Nem nagyon akart elmenni. Mintha sérült lett volna már egy kicsit. Udvariasan megvártam, amíg elindult, de a fotó nem lett túl jó. Nem akartam ijesztgetni, csak óvatosan próbálkoztam.



Ezt már este fotóztam, hogy teljes legyen a kép. Sima kis aranyvessző!


2011. március 23., szerda

Az évszak képei

Látom némelyik barka nem vár húsvétig. Előbb kibújt és elnyílik mire kellene. Igaz szélvédett helyen van a bokor, még a megközelítése is csak alig, mert egy tó szélén van lent. Lefelé csak haladtam is, de visszafelé pótolni kellett a két lábamat két kézzel. A horgászok láthattak, de a helyeik odébb volt. Pontosan nem tudhatták miért négykézláb közlekedek. Megérte.


Itt egy később nyíló fajta.














A százszorszépek is komoly mennyiségbe vannak. Látom magamat is felraktam.

Ez is egy kis tavaszi hírnök
Majd ha ráérek, jön a többi.


2011. március 19., szombat

Az erdő fohásza

Ismeretlen szerző

A fotót az  "egymilliomodik hektár erdő"emlékénél készítettem. Kicsi erdő, mégis gyönyörű.



Ez még a téli sétámból van, közel az előző helyhez.


2011. március 17., csütörtök

Csicsóka


Csicsóka!
Tavaszi kapirgálás közbe pár csicsókát is kiborítottam. Behoztam és átmostam. Felhasználtam uzsonnára, csak simán lereszelve és csipet salátaöntettel. Fotó nem maradt róla, finom édes volt, (pedig az édesítőt kihagytam belőle). Közbe eszembe jutott, hogy pár szóval megemlékezzek róla. Hiszen a szülői háztól kísér az utamon ez a növény. Jó, inkább az utódai. De már gyermekként ismertem, ahogy a kerítés mellé volt ültetve. Néha a tövébe ültünk, hiszen az árnyéka elég nagy volt

A vitaminok ilyenkor is előfordulnak a kertben, csak figyelni kell rájuk. Ha termelünk csicsókát, akkor kora tavasszal is szedhetünk belőle. Az év bármelyik időszakában szedhető. A vitaminbomba mellettünk van. Nyáron a virágai a kert díszének is megfelelnek. Hatalmasra megnőnek, mint a napraforgó, csak a virágai kisebbek. Ha a kert mellett fű van a csicsóka azt is lefékezi, régen a tarack visszaszorítására is alkalmazták. Igénytelen a művelésre, nem kell mindig pátyolgatni. Pár kapálással megelégszik. Hálás a tápanyagért. Kedveli a nyirkos talajt, de megél szinte mindenütt. Ha egyszer bekerült a kertbe, akkor szinte kiirthatatlan. Ha mégis szeretnénk, mert nem kívánt helyen van, nyáron lehet ritkítani. A zöld szárakat kiszedjük gumóval együtt. Nekem legalábbis ez vált be.
A gumó édeskés ízű. Gyerekként szívesen fogyasztottuk a kertbe, simán, mint a sárgarépát. Kicsit nehezebb a tisztítása, mint a burgonyának, de megéri.
A felhasználása elég sokféle a sütéstől az üdítőig, Nálam is szerepel a saláták között. Csaknem mindenre lehet használni, amire a burgonya is jó. Kicsit édesebb. A fogyókúrákhoz is remekül lehet alkalmazni, jóllakottság érzetet ad, és nem hizlal.

Ami fő dolog, fogyaszthatják bátran és korlátlanul a cukorbetegek is. Az édességtartalma jelentős, az íze viszont pótolja a cukrot. Gyengén párolva, vagy dinsztelve, édességnek is tökéletes csemege. Palacsintába töltve a gyerekek is szívesen fogyasztják.
Már a biblia is megemlítette.
Felhasználása:
Csak fantázia kérdése, mert szinte minden alapanyagunkkal harmonizál. Fogyaszthatjuk nyersen, salátákban, párolhatjuk, főzhetünk belőle szószokat, kifacsart levéből kitűnő turmixital készíthető – naranccsal, citrommal, mézzel, almával, de köretként csicsókalepényt készítenek, és kelbimbóhoz, csirkéhez adják.
Használható még:
Gyermekkori ételallergia!
Szív- és érrendszeri betegségek
Rákterápia
Kozmetikumként


A szakszerűbb magyarázatot a Wikipédia írja (bővebben ott).

˝A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobb rosttartalma gátolja az egyéb szénhidrátok és hizlaló tápanyagok felszívódását, fokozza laktató hatását, és meggátolja a székrekedés kialakulását. Kedvező biológiai adottságait pedig fokozza a kálium, kalcium, magnézium, foszfor és cink ásványianyag-tartalma, a béta-karotin-, B1–, B2-vitamin, niacin-, és C-vitamin-tartalma. Életfontosságú aminosavként: lizin, arginin, hisztidin, cisztin, triptofán, aszparagin található benne. Növényspecifikus anyagai: kolin, betain, szaponin, quercimeritrin. Gumói főleg inulint tartalmaznak, keményítőt csak csekély mennyiségben.˝
˝Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.˝



2011. március 14., hétfő

Túrógombóc


Túrógombóc készítése felhasználási útmutatóval!
Este elkészítjük az alapot.
Fél kiló túrót, egy tojással, kevés sóval elkeverünk. Adunk hozzá egy kis búzadarát. a mennyiséget a túró állaga határozza meg. Összeállítjuk és mehet a hűtőbe. Elméletileg egy óra elég pihentetni, de mi nem érünk rá. Így a hűtőbe kerül. Ha lehet, a krémtúrót ne használjuk erre a célra. Ezt személyesen tanultam meg.
Másnap a vízbe (ami forr) beledobáljuk az apróra formázott gombócokat. Miután feljönnek a víz tetejére, még főzzük egy ideig. A gombóc szétvágásával megnézhetjük átfőtt-e.
Közbe egy kis zsemlemorzsát is pirítunk. A leszűrt gombócokat beleforgatjuk, de adhatjuk csak natúran és a prézlit a tetejére kanalazzuk. Ha mindenki eszik, akkor leülhetünk mi is az étkezéshez. Ha kicsit ránk nézegetnek, akkor a recept a következő...
Hurkapálcát elővenni. Szöggel átütni a gombócokat és a hurkapálcára felhúzgálni. Félig minden hurkapálcát. Sütőbe megszárítani, nem baj, ha picit megég. Utána átfesteni színesre és mehet a padlóvázába dekorációnak. Vastagabb pálcára húzva, kisebb kalapács helyett használni, apróbb dolgokhoz megteszi. Csúzliba kavics helyett, ahol gyerek van. Lehetőleg kirándulás közbe, hogy az ablakaink megmaradjanak.
Megfogadni, hogy legközelebb ilyent nem is vállalunk. Legközelebb kezdjük elölről. Vagy tényleg csak egy órát pihentetjük, kicsit lágyabbra hagyjuk
Persze nem most készült a gombóc. Néha lefotózom a menüt, van amikor írok hozzá receptet, de előfordul hogy repül a fotó a lomtárba.
 A fotók illusztrálják hogy mire lehet még felhasználni. Mozaikot feltörni, vagy csak díszitő elemként!

2011. március 9., szerda

Kisérlet


 Sikerült pár képet akkora méretbe csinálni, hogy nem lehet weboldalra tenni. Csak ide tudom behozni a webalbumból. Ezek a gyakorló képek. A libák mozgása pocsék lett. Levenni pedig rengeteg idő.
Ez van.




2011. március 8., kedd

Csak úgy

Mini szegfű
A mini szegfű nem a kertem dísze, csak ma megajándékoztak vele.


Kert igyekszik a hideg ellenére, csak a szélárnyékos helyeken.

2011. március 6., vasárnap

Mai nap képei!


 Reggel még csalósan indult a nap. Kisütött, de nyolc óra felé a mínusz győzött.
 Eléggé hideg volt, toporogtam, hogy le ne fagyjak. Később kicsit jóvátette.
Ma a nemzeti parkban láttunk egy gólyát. Nem tudom, hogy korai vendég-e, vagy el se ment.
Szép felhők voltak mindenütt. Igaz rövid ideig és el kellett kapni őket. Közbe pár hópehely is jelentkezett.

Délután három óra felé

Kicsit később

Négy óra felé
Reggel fél nyolckor

2011. március 5., szombat

Fánk farsangra.


Fánk farsangra. Igaz van egy fánk receptem fönn, de nem harapják meg egymást.
Egy kiló liszttel kezdtem, mert kicsit több személyre készült. Négy tojás, a fehérje habbá verve. Kis só. Másfél csomag élesztő.
Két kanál olvasztott zsiradék (vaj, margarin, olaj, zsír)
Csipet cukor a futtatáshoz, és a szükséges mennyiségű langyos tej.
Összekeverni, veregetni egy kicsit. Nem árt valami erősebb férfi családtag, aki kiveri a hólyagokat. Kicsit keleszteni, majd deszkán kiszaggatni. Még ott is kel egy kicsit. Forró olajba (nem égető) (zsírba) lehet pakolni. Egy kicsit a közepét benyomjuk, és az a fele kerül alulra. Ha szalagokat szeretnénk, egy picit fedő alatt süssük. Mikor megfordítjuk, a nélkül. Rácsra szoktam rakni, oldalra, de jó másként is, hogy az olaj lemenjen róla. Lekvárral (csoki mázzal) vagy csak porcukorral megszórva lehet fogyasztani. Nincsen megcukrozva a fotón, mert van családtag aki (bocsi, de ez van) gyengén megsózva fogyasztja, mint a lángost.
Szalagok tényleg alig látszanak.

Megjegyzések a fotózáshoz:

 - Sminkesek hol vannak?
 - Manikűr, pedikűr (nőnemű családtag)?
 - A háttér nem elég dekoratív!
 - Ne fogjam valamelyiket a kezembe?
 - Nem is mind fotogén.
 - Az ott nem elég kerek.
 - A szalag alig látszik.
 - Milyen beállás ez egy modellnek.
 - A modellek nem ehetőek, csakis a férfiak gondolják azt (női kritika).
 - Meztelenek a fánkok, semmi dekorációt nem kaptak.
 - Sorba állni fotózáshoz (férfi kritika).
 - Masni nem látszik (hozzánemértő).

2011. március 2., szerda

˝Megmutatom a bélyeggyűjteményemet˝



Olyan sokszor olvastam már a ˝megmutatom a bélyeggyűjteményemet,˝ hogy én is kedvet kaptam, megmutatni pár régi bélyeget. Fatengős világból valók. Ez látható abból is, hogy mennyibe kerültek. Most vagy az évek szaladtak el gyorsan, vagy a pénz romlott sietve. Nem számít, én is megmutatom, nem az egészet csak pár darabot, legközelebb a többit is. Az enyémek sokkal egyszerűbbek, nincsen extrájuk, csak a koruk. (nekem is a korom a gond. Kéményt kellene tisztítani?) Mégis aranyosak. Kopottak mert hevertek egy dobozba. Most ezekhez persze nem várható csippendél (chippendale)táncosok serege. Kevés értéket képviselnének a gyűjtőknél. Az utcáról se szándékozom valami vén szivart becsábítani. Akad itthon, az még nem is vén. Így csak mutogatom, hogy valamikor ez is olcsó volt. Sajnos a valós gyűjteményem nem emlékszem hova tűnt el. Lehet hogy a másik felem.........-)))))))
Szemiramisz függőkertje

Hajdúszoboszló








Virág. kakasmandikó


Dunakanyar (Vác)

Brandenburg



Negyven filléres bélyeg