2012. január 15., vasárnap

Kenyér és pálinka

Az 1800-as évek közepéről és végéről gyűjtöttem ki.  A helyesírási hibákat békében hagytam, mert azok a korra jellemzőek. Belinkeltem azt a helyet, ahonnan hozzájutottam a régi írásokhoz. Legyünk kevésbé kritikusak velük.
http://epa.oszk.hu/ Olvasnivalók a régmúltból

Régi recept :Krumplis kenyér.

 Ennek sütés-módja következő: Egy szakasztókosár (zsompor) liszthez kell főzni szintén akkora kosár krumplit; a költkovászszal épen ugy kell bánni, mint más kenyérnél; a megzuzott krumplit minden vizhozzáadás nélkül; a szokott kenyértésztánál merevebbre – keményebbre – kell gyúrni. – A mi liszt azután még marad, azt szépen összetakarítva jó meleg sós vizzel összegyúrva, és már ekkor a költtésztát is közé téve kell az egészet jól kidagasztani. – Az egész tehát ebből áll: jó költkovász, minél kevesebb viz, krumpli melegen. Hogy pedig a krumplizuzás finomul és minél gyorsabban történjék, az idemellékelt törőt, millyent én már évek óta használok – ajánlom.

A fotó származási helye: http://epa.oszk.hu/
A krumplitörő, a mint a kép mutatja, áll egy négyszögre kifaragott, négylábon álló hasáb-fából, mellynek közepén egy lyuk van vésve, ennek alsófelére apró lencseszem nagyságú lyukakkal ellátott bádoglap van erősen szegezve, mellyen a forrón berakott, megtisztitott krumpli az alatta levő edénybe a dugasz segítségével átnyomatik.


Pálinka készités vadgesztenyéből.

A vadgesztenyében nevezetes mennyiségü keményitőliszt, és e szerint tápláló anyag van, ugy hogy annak használata megjutalmazza az utánajárást. Először is lehet abból készitni rendes keményitőt, szint a szerint a mint a keményitőt más anyagból készitik. Annak liszte hasonlókép pótlékul szolgálhat a gabona liszthez, p. o. 2/3 rész rosz, és 1/3 rész gesztenyeliszt tökéletes jóizű fejér kenyeret ad, de erre nézve szükséges annak keserüségét a használat előtt kimosni, vagyis lúgsós vizzel (alkali) magából a gyümölcsből kivenni. Hasonlókép a vadgesztenye a pálinkagyárakban különösen használható. Szászországban 73–96 órányi vegyélesztés után egy véka zöldgesztenyéből – oda nem számitván az ahoz adott árpadarát, – kapnak mintegy 20 pint borszeszt 50 foknyi trallest vagy 1000 procentet, – ez nevezetes haszon, melly azért is figyelmet érdemel, mivel a kozmás iz eloszlatásával nem kell bibelődni.


2 megjegyzés:

Rózsa írta...

Nagyon érdekes, egyikről sem hallottam eddig, jó, hogy idehoztad, köszönöm.

Adrienn írta...

Gyerekként, egy kis faluban nyaraltam. Hogy krumplis, vagy nem, de a kenyérsütés mozzanatait hoztad elő!!! Meg pár meghatódott könnycseppet:)