2012. június 17., vasárnap

Aki nekem is megmondja, hogy hol...

 Ma újra a nyár hangulatát élvezhettük. A husi mellé pár tökvirág is a panírba került. A receptet tavaly leírtam, nem is ez a lényeges. A kaporszósznak valót nézegettem. Néha azt sem tudom, sírjak-e vagy nevessek. Éveken át vetettem kaprot, hogy az uborka szezonra tudjak az üvegekbe dobni pár szálat. Persze nem volt arra az időre, egy szem sem a kertben. Ki se nagyon kelt, ha meg kibújt, akkor aszott valami lett és gyorsan kiszáradt. Nem érdekelte hogy locsoljuk kapáljuk és esdeklünk hozzá.
Míg rá nem jöttünk, hogy eszünk ágába sem lesz vetni többet, hiszen csak bosszankodunk vele. Pár helyen  meghagyunk egy-két orozva kelt szálat és meglátjuk. Azóta mindig költözik a kertben, de ha hagyunk belőle, meghálálja. Csak éppen ő dönti el, hogy hol szeretne szép lenni, az adott évben. Csökönyös és makacs növény, de ha kedvesen jóváhagyjuk a döntését, meghálálja. Úgy látszik, ő jobban ért a vetésforgóhoz, mint mi. A borsikafűvel együtt évente változtatják a helyüket. Most nagy része a málnasor mellett akar nyaralni.
Én mást szerettem volna, de most kezdjek el  harciaskodni egy növénnyel.  Csak vesztes lehetek.

13 megjegyzés:

Unknown írta...

Blogwalking ,,,,thanks for your support

Rózsa írta...

Sajnos kaprom az idén, két vetés után sem kelt ki, néhol megjelent magától, de nagyon kevés, talán először esett meg velem, hogy venni kellett.
Dicséret a szép képekért.
Szép, napsütéses hetet kívánok, minden jel szerint meg is lesz.

Hólabda írta...

Kedves Rózsa. Meg is van. Majd elszédülök a melegtől....

Ummiega írta...

Beautiful pictures. Nice post and wish you a great day.

ICAH BANJARMASIN írta...

Dear friend, have a nice Friday and a weekend of sunshine, that is the way you are imagining a lot of greetings from INDONESIA

Best Business Brands írta...

aki egykor neked haszontalan volt, most pedig neked is, nekem is hasznos. Visszaküldöm neked őt, vagyis az én szívemet,. pedig magamnál szerettem volna ...

Hólabda írta...

Icah Banjarmasan
Köszönöm az üdvözletet, hasonló jókat!

Hólabda írta...

Helló Brands!
hát köszönöm...

Magia da Inês írta...

Olá!
Passei para uma visitinha.
Bom fim de semana!
Beijinhos.
Brasil.
¸¸.º°❤♫♫♪¸¸.°
°º✿⊱╮

Edit írta...

Nálunk is pont ez van. Van a rózsa közt egy szép szál kapor legény, van jóval odébb a kardvirágok közt, aztán a szomszéd határvonalában, meg volt egy nagy dzsumbujos rész, fűnyírás közben érzem, itt kaporszag van. Megálltam,néztem, hogy hopp itt kapor
ifjúság növekszik, szóval most a kapros cukkinikrém levesemhez túráznom kell egyet a kertben, hogy begyűjtsem a megfelelő menyiséget. :D :D

Hólabda írta...

Szia! Ha pár magot hoz akkor gyorsan elszaporodik.
Viszont a cukkini krémleves érdekes lehet..... Megpróbálok rákeresni a neten...

Edit írta...

Igen sok féle recept fenn van a neten róla. Én anno a nők lapjában találtam rá. De azóta már egyszerűsítettem, leírom:
Sima hagymát dinsztelek, mondjuk egy testes cukkinihez egy vagy két fejet. Jó sok kaprot dobok mellé aprítva, majd pár gerezd fokhagymát.
Kb amekkora a cukkini, na annak a fele, egyharmad részében számolok krumplit. Na most ezt nem tudom, értelmesen írtam e le. szóval ha 1 kg, akkor fél kg krumpli, vagy kevesebb...de lehet a fele.
Na szóval a cukkinit felkockázom, a héját rajtahagyva! A krumplit is, de azt pucolva.
Ha összedinsztelődött a hagyma, kapor, fokhagyma, rádobom a kockákat, összeforgatom.
Én fele tej, fele vízzel szoktam. Szóval felöntöm, megsózom, majd mielőtt lezárom, ha van főzőtejszínem, valamennyit öntök bele, ha nincs akkor nem és nálam ennyi.
Ha megfőtt pár darabot kiveszek belőle, a többit merülőmixerrel turmixolom, a darabokat a végén visszadobom.
Én másnap hidegen szoktam ilyenkor enni, ebben a nagy melegben.
Volt, hogy kenyérkockát is pirítottam mellé, úgy is jó, láttam már levesbetéttel is, az eredeti recept szerecsendiót is ír, de nekem így csak sóval és a maguk ízeivel esik a legjobban.

Hólabda írta...

Köszönöm neked, ezt nagyon szívesen kipróbálom. Most hidegen álom lenne, odalestem, minden levél kókadt. nagyon szenved. Miért nem írod meg a receptet? mások is lesnék.