2012. június 10., vasárnap

VadvirágokA kora nyári fotózásomkor, rákerestem a konkolyra. Védett növény lett, annyira kipusztult a vegyszerezéstől. Az alföldi helyzet is hasonló. A különbség annyi, hogy nálunk a kertben pár bokor pipacs mindig maradhat, nem kerül kapa alá. Minden kertben akad olyan hely, ahol nem szeret mindenféle növény. Ki lehet használni hasznosan is.
Néha nem is értem, hogy miért nem tesznek pár szálat az emberek a kertjükbe. Szépek a virágok és kapnának egy kis túlélési esélyt. Vannak gyönyörű hazai vadnövények, miért kell az, ami csak kínlódva él meg az éghajlati zónánkba. Arról nem is beszélve, hogy a növények mellé kaphatunk néhány rovart, olyant, amelyiknek itt még nincs természetes ellensége ( bodobács). Most hirtelen ez jut az eszembe. A külföldön gyomnövénykánt számon tartott virágokat megvásároljuk(alkörmös stb.). Szépek ez tagadhatatlan, de akkor tegyünk mellé a sajátunkból is. Nem a védettekre gondolok. Inkább azokra, amelyek hamarosan a védett státuszba kerülnek, ha nem vigyázunk.
Gyönyörűek a nemesített virágok, de nem kellene elfelejteni, hogy miből lettek. A természetvédelmi terület keveset tud megvédeni. Ha a gyöngyvirág elfér a kertben, akkor néha egy egy szál vadvirágnak is lehetne esélyt adni. Vagy legalább nézzük meg őket közelebbről. Rájövünk, hogy sok szépséget hordoznak. Nem mondom én, hogy rétet és kaszálót tartsunk a kertünkben, de a tulipánágyásba elfér néhány szál vadvirág, ami sokkal később nyílik, de a sok vegyszerezésnél esélytelen. Az utak széle is kap vegyszert, ha szántó mellett van. Mielőtt valaki megszólalna az allergiáról, a válaszom, ismerem, volt(van) szerencsém hozzá. Nem egy szál okozza, sokkal inkább a tömeges megjelenés.

Egy kedves internetes barátom, panaszkodott, hogy alig lehet látni a régi tájon búzavirágot, pipacstáblákat. Igazat mondott. Ötven-hatvan kilométeres út alatt, egy helyen láttam vöröslő pipacstáblát, az is elég kicsi volt. Mielőtt valaki szólna: a gabona táblában káros. Ez igaz, de nem is él meg a tábla közepén. Mindig a szélén fordult elő. Csak akkor került a közepére, ha nem jól kelt ki a vetés. Nem is azt mondom, hogy a gazdasági növények kárára tartsuk őket. Inkább a virágoskertekre gondoltam. Néha elég borzalmas ötleteim vannak, ez is egy a sok közül.

12 megjegyzés:

Ummiega írta...

Thanks, this remind me to back to nature. Wish you a great day.

Rózsa írta...

Kedves Hólabda, ebben teljes mértékben egyetértünk, egyik ismerősöm aki olvasta a blogomat, szólt, hogy már gyűjti a pipacs magot és el fogja vetni, minél többen megteszik, annál tovább fog élni.

Hólabda írta...

Igazad is van kedves Rózsa. Néha én is fellázadok a természet herdálása ellen.

Hólabda írta...

Dear Ummiega
Thank you for your visit nice week start!

Ummiega írta...

You are welcome. Wish you success always. Thanks for your kindness.

Hólabda írta...

Very welcome at any time

Nelson írta...

Hello! Stopping by to wish you a blessed Wednesday my friend. Greetings from Brasil! Keep in touch..

Hólabda írta...

Thank you for your good wishes and the like boats!

Magia da Inês írta...

❤♡ Bom dia, amiga!
Gosto de flores silvestres.
O fim de semana está chegando. ❤♡❤♡❤♡

Hólabda írta...

Eu também gosto deles! Eu vou com você!

Bookkeeping Melbourne írta...

Greetings!!

Visiting here again. Have a great day everyone.

Hólabda írta...

Thank you, I'm going!