2012. október 22., hétfő

Köret, krumpliból


Sovány köret, de ízletes.
Itt fel lehet használni az apró szemű burgonyát, ha az termett, vagy ha vásároltunk és van közötte. A nagyobb szeműből is elkészíthető, de ajánlatos apróbbra darabolni a végén. A mennyiséget nem pontosan határozom meg, hiszen vannak alkotóelemek, amiket nem szeret mindenki. Akkor kihagyja, vagy kevesebbet rak bele.
Szükséges:
1 kg burgonya
2-3 fehérpaprika(lehet beszínesedett, vagy a több napos a hűtőböl).
4-5 paradicsom (ha apró)
vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerek (só, bors stb.)
A krumplit megtisztítás után négyfelé vágjuk hosszában. A paprikát is felcsíkozzuk keskeny csíkokra, de lehet karikára is vágni.
 Egy kis  tepsi, vagy tűzálló tál is megfelel az elkészítéshez. Kicsit kizsírozzuk az alját és leterítünk egy réteg krumplit. Mintha rakott lenne, vöröshagymakarikákat is szórunk köze, pár paradicsom karikát is elhelyezünk az egyik sarkában, és a tetejére tesszük a paprika csíkokat. Közben gyengén fűszerezzük és a tetejére is szórunk nagyon keveset. A fokhagyma gerezdeket középtájra rejtjük, se alul se fölül, akkor nem ég meg, de az íze átjárja az egészet. Lefedjük fóliával, vagy lefedjük a tűzálló tál tetejével, ha háromnegyedre kész(átpárolódott) levesszük a borítóját és pirosra sütjük( ha ropogósan szeretjük). Bármihez megfelel köretnek, de ha egy-két sonkaszeletet(valódi), is ráteszünk, magában is megfelelő. Mások lehetőség, hogy  tükörtojást ültetünk rá a vége felé, és ehető vacsora.


1 megjegyzés:

Magia da Inês írta...

°º♫♫
Receita deliciosa.
Bom fim de semana com tudo de bom: saúde, paz e muitas alegrias. Beijinhos do Brasil
º✿♫° ·.