2013. január 11., péntek

Fagylalt januárban

Nosztalgiázzunk a téli fagyiról. A fotó saját, de téli fagyi fotóm nincs, maradt egy kis bolti desszert képnek. Talán nem is kellene annyira a kép, de ezeknek a mintázata tetszett.
A házi téli fagyinak annyi az előnye, hogy nem fontos a cukor, lehet helyette valami más édesítő alap. A diabetikus dolgok ára a csillagos ég, praktikusabb házilag készíteni dolgokat. Legközelebb felrakom a lekvárokat, amiket hasonló módon alkottam... Ha el nem felejtem...

Akkor induljon az a téli fagyi....
Hozzávalók:
Töltelék:
20 - 30 dkg natúr marcipánmassza
pár dkg étcsokoládé
1-2 evőkanál aroma
 A csokit felolvasztjuk és összegyúrjuk a marcipánnal és aromával. Csípünk le belőle kis adagot és ügyesen alakítjuk, formáljuk, majd belenyomjuk a tölcsérbe.
Ha a régi téli fagyihoz akarjuk hasonlítani, lehet félig tölteni ezzel és a másik felét a tölcsérnek más ízesítésű és színezetű marcipánnal.
A tojássárgájából készíthetünk vaníliakrémet: (kevés liszttel, tejjel, cukorral összefőzve és vanília aromával ízesítve, kihűlés után vajjal keverni) és azt tesszük legalulra.
 Ha boltban vettük a lapot, akkor a habbá vert fehérjét gőz fölött verjük cukorral, fényesre(mint a habcsókhoz). A két krémet összekeverjük és mehet a tölcsérbe, a hűtőbe  tároljuk étkezésig.
 Az olvasztott csokiba mártást elhagyhatjuk, esetleg pár dekorációt teszünk rá (színes dekorcukrot, tortadarát, bármit).
Tölcsér alapja:
A legbiztosabb tipp, ami nem is drága, veszünk készen ostyalapot, feldaraboljuk. Gőz fölött formázzuk ki a tölcséreket és nem kell bajlódni a sütéssel és egyebekkel. Ha mégis saját magunk akarjuk elkészíteni...
 hát sok sikert....
3 db tojásfehérje
40 ml víz
kis kanálnyi citromlé
10 dkg porcukor
fél vaj (6-8 dkg)
8  liszt
A vízzel a citromlével és két evőkanál porcukorral szirupot főzünk, majd belekeverjük a vajat, de akkor már nem kell főzni. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, apránként adagolva hozzá a többi porcukrot. A végén hozzáadagoljuk a lisztet és a vajas szirupot. Kicsit pihentetjük és sütjük sütőben. Teszünk egy kanállal és elsimítjuk kerekre. Kb. 5 perc alatt kezd barnulni a széle, készen van. Forrón kiügyeskedjük és azonnal tölcsérré formázzuk őket, mielőtt kihűlnek. Ha másként nem megy, nedves konyharuha segítségével, és mellőzve a kezünk égetését.

2 megjegyzés:

Magia da Inês írta...

Bom domingo, amiga!
Um lindo fim de tarde!
Boa semana!
Beijinhos.
Brasil
°♡♡♫♫

Hólabda írta...

Köszönöm