2013. január 30., szerda

Kelt hájas


Itt a hideg és a kalóriadúsabb menük ideje(már akinek). A téli napokon az étkezésünk is téliesedik, kicsit zsírosabb lesz, és gyakrabban használunk száraz hüvelyeseket. Most egy téli recept kerül előtérbe. Nem tudom miért, de nyáron még nem sütöttem.
Megvoltak a decemberi disznóvágások, és vagy a magunkéból, vagy máshonnan beszereztük a hájat. Igaz közeli ismerősöknél szokás volt a kóstolóhoz hájat is tenni, előre megbeszélve. Ma már nem tudom ez hogy van, de sikerült nekem is hájat szerezni. Én már darálás után konyhakészen tettem adagokba a fagyasztóba. Csak este előveszem a másnapi menühöz, és reggel amíg kel a tészta, pici liszttel összedobom.

tészta:
1kg liszt
fél kg körüli konyhakész háj
2 tojás
kevéske tejföl

egy csipet cukor
1 cs élesztő
tej

Töltelék:
sárgabarack lekvár
darált dió
Tojás a kenéshez
porcukor


A háj előkészítése:
A hájat kihűtjük(fagyasztjuk, ha hideg van) a disznóvágáskor. Téglalapokra vágva megy a fagyasztóba a sütéshez.
Most ahogy elővesszük, lehúzzuk a hártyáját és húsdarálón ledaráljuk. Darálás után leöntjük hideg vízzel és kigyúrjuk, gyakran cserélve a vizet rajta. Közben ha találunk közötte apró kis hártyát, kivesszük. Amikor sima és selymes, akkor lecsurgatjuk a vizet teljesen. Máris konyhakész. Kanálnyi liszttel összegyúrjuk és mehet a tésztára.

Tészta:
 Az élesztőt a cukrozott tejbe felfuttatjuk. A tálba öntött lisztre szórjuk a sót, és kis gödröt készítünk. A tejfölt is hozzáadjuk(1-2 kanál). Beleütjük a tojásokat, az egyik is elég ha kevés van. Hozzáöntjük a megkelt élesztőt és összegyúrjuk. Ha szükséges kevés vizet adunk hozzá. Amikor elkészült letakarjuk és hagyjuk pihenni(kelni) langyos helyen. Kb. félóra múlva a nyújtódeszkára tesszük és kinyújtjuk. A hájjal megkenjük ( aprókat csipegetek és sorba rakom a tészta egyik felén(kicsit többet mint a háj fele). Amikor kész, ráhajtom a másik felét és nyújtófával lapogatom(aprókat ütök rá) majd egy csöppet nyújtom. A háj másik felét is rácsipegetem és meghajtom. Kicsit nyújtófázom(veregetem a nyújtófával, apró ütésekkel), majd összehajtom ,jobbról – balról középre, és alul-felül ugyanúgy. Még egyet hajtok rajta, majd letakarom és hagyom pihenni negyedórát. Még kétszer megismétlem a hajtogatás pihenést. Az utolsó után kinyújtom és kockára vágom. Kicsit hosszabbra az egyik felét, nem sokkal, legfeljebb egy centivel.
Minden tészta közepére teszek egy kiskanál baracklekvárt. A lekvárra egy fél kávéskanálnyi (csipet) darált diót szórok.
Ha másfajta lekvár a dió elmarad. A régi (házi) szilvalekvárokkal is csodálatos.
Kettőbe hajtom picit a szélét igazítva és a lisztezett tepsibe rakom. A tetejét megkenem tojással, mehet a sütőbe. Ha vendégnek szeretnénk akkor melegen porcukorba forgatjuk.
Idehaza nagyobb sikere van porcukor nélkül. A lekvárral így is kellően édes.
Jó étvágyat!
Az ennivalók fotózását még gyakorolni kell, mert ez gyenge lett.


Nincsenek megjegyzések: