2013. március 5., kedd

Tavaszi hirnökök II

 Tavasz napéjegyenlőség a csillagászati tavasz, március 21. körül van.
Én most mégis tavaszinak ható képeket raktam fel, pedig még a hivatalos tavasz odébb van. De a rügyek idejében elindulnak és a jó idő ígéretét adják, igaz hogy tegnap reggel az ország leghidegebb pontján voltam éjszaka, de később már a kertbe is lehetett egy kicsit tevékenykedni. 


A tyúkhúr már elindult és rendületlenül virágzik, ahol nincs, ott meg igyekszik kibújni. Valamiért minket kedvel, talán mert elég sok a szabad terület ahol kedvére fejlődhet, nem igényes. Akár az útszéli fűben megbújva is képes fejlődni. Hirtelen nézve szép apró virágok, de egyúttal erőszakos gyomnövény.  Közönséges tyúkhúr (Stellaria media) a szegfűfélék családjából(beceneve: libahúr, lúdfű stb.). Képes egy több ezer magot létrehozni egy egyed, és hosszú ideig alvó állapotba marad a mag. Még húsz év múlva is életképes.
Ugyanakkor gyógynövényként hasznos kis növény. Ha megmossuk a zsenge leveleket, a salátákhoz adagolhatjuk. Kis mennyiségben gyógyszer helyett jó, fűszerként.  Szárítva is tárolhatjuk télire, bár ez a növény csaknem egész évben vendégünk.


 Pár recept a tyúkhúrhoz, nem saját: 
A receptek forrása http://terebess.hu/
 Tyúkhúrleves. A tyúkhúrt megmossuk, megtisztítjuk, finomra vágjuk vagy pépesítjük. Világos rántást készítünk, a tyúkhúrhoz adjuk, húslével felöntjük, sózzuk, a levest 1/4 óráig főzzük. Főzés közben egy kis csomó kaprot lógatunk bele, majd kb. 5 perc után eltávolítjuk. Pirított zsemlekockával tálaljuk.
Tyúkhúrfőzelék. Szalonnát és hagymát megpirítunk, a finomra vágott tyúkhúrt hozzáadjuk, sóval, szerecsendióval ízesítjük, 15 percig pároljuk, vízzel vagy fehérborral felöntjük. Tálalás előtt liszttel besűrítjük és pirított dió-, illetve manduladarabokkal tesszük felejthetetlenné.
Tyúkhúrsaláta. A növényt a keményebb száraktól, a már elsárgult levelektől megszabadítjuk, megmossuk, lecsepegtetjük, apróra vágjuk. Ecettel, olajjal, kevés mustárral, sóval, borssal, csipet cukorral ízesítve salátaöntetet készítünk. A növénnyel összekeverve rövid ideig érni hagyjuk. A salátát ízesítjük még gyermekláncfű, mezei sóska leveleivel.

Még egy kis kedvcsináló színesség.
 Már ő is a virágzásra fordítja a figyelmet, a viaszos levelei most is mutatósak.
 Még egy kis tavaszi ébredés az avarban.
 A barka is siet, hogy a mókusoknak is legyen egy kis télirevaló táplálék.
A katica itthoni, a tulipánágyásba pihent, de valahogy gyomlálás közbe a levél alól előkerült. Kicsit odébb raktam pár levelet is kapott, a jukka alatt mg rengeteg ideje van pihenni, ott nem gereblyézek.

2 megjegyzés:

Magia da Inês írta...

°º✿✿
°º✿ FELIZ DIA INTERNACIONAL DA MULHER!
º° ✿✿ ♫° ·.

Hólabda írta...

Köszönöm