2013. június 3., hétfő

Cseresznyés pite II.


Kezdjük a szezonális recepteket felrakni. Amit ilyenkor lehet sütni, cseresznyeérés idején, később a többi gyümölcs következik.
A cseresznyés pite felkerült tavaly kelt tésztával, de most egy sütőporos változatban készült.Szükséges egy tepsihez:
1 sütőpor,
tej,
liszt(kb fél kiló),
só,
cukor,
vaníliás cukor,
pár kanál olaj,
pár tojás
cseresznye(később megy is jó ,de azt édesebben kell)

A tojásokat szétválasztjuk. Itt hat darabot használtunk fel az egy tepsihez. A sárgáját összekeverjük egy csípet sóval, és valamennyi édesítővel(vagy cukorral), a vaníliás cukrot is beleszórjuk, de ha elmarad senki nem veszi észre. A lisztet és a sütőport elkeverjük és a tojássárgájához adjuk. Nem szoktuk mérni a lisztet, inkább csak gondolomra. Kevés tejet adunk hozzá, hogy egy laza masszát kapjunk, és egy kanál étolajat is belekeverünk. Amikor már együtt van az alapanyag bekeverve, akkor a tojásfehérjét verjük kemény habbá, egy-két csepp citromlével, vagy végső esetben két csepp ecet is megteszi. Teszünk bele egy kevés édesítőt vagy cukrot.
Hozzáadjuk a bekevert tésztához.
A tepsit kicsit megkenjük olajjal és vékonyan megszórjuk liszttel. A masszát beleterítjük a tepsibe, kicsit elsimítjuk a tetejét.
A cseresznyét kimagozzuk, ha  lehet pár órával előbb, vagy este és kicsit édesítve hagyjuk pihenni, hogy kiadja a levét. Az édesítésnél óvatosabban mint a meggynél, hiszen nem olyan savanyú. Kicsavarjuk az engedett levéből és rászórjuk a tepsiben levő masszára. Ha nem volt időnk pihentetni a cseresznyét, akkor a szemeket egy kicsit rázzuk össze liszttel, hogy a leve ne áztassa el a tésztát. Ha leterítettük, mehet a sütőbe, csak akkor nyomkodjuk lentebb a gyümölcsöt, ha gyanús hogy nem süllyed a tésztába. Türelmesen sütjük tűpróbáig, addigra szép aranyló barna lesz a teteje. Kicsit hagyjuk hűlni, szeletelés előtt.

Nem kell megszórni semmivel, mutatós a maga természetes színében, a cseresznyedekorációval. Esetleg szeletelt pite mellé. a tálcára pár szem száras cseresznyét teszünk, megmosva és leszárítva.
A felszeletelt fotók lemaradtak, mert sütés után lekaptam, de később elfelejtetettem.
A kimaradt cseresznye leve mehet a gyümölcslevesbe legközelebb, vagy felforralva és üvegbe rakva szörpnek, ha már mostanában ilyen hűvös a nyár. Normálisan a hűtőből is elfogy üdítőnek, egy kis ásványvízzel, vagy tiszta vízzel.


1 megjegyzés:

Magia da Inês írta...

¸.•°❤❤⊱彡
Receita deliciosa!
Tudo de bom!
Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil°º✿♫
°º✿
º° ✿♥ ♫° ·.
¸.•°✿✿⊱彡