2013. augusztus 9., péntek

Tartósítás, aszalás


Ez a hőmérséklet kedvező az aszaláshoz, anélkül hogy energiát fogyasztanánk. A természetes meleg is jó lesz, most a nap ad, többet mint kellene. Érdemes kihasználni, hiszen ez a módszer is remek a tartósításhoz, és szívesen fogyasztják a hideg estéken. Gyorsan felszeleteltem pár szem körtét, nem túl termetesek, de nekünk ilyen fánk van. Vékonyra vágtam őket, de nem szedtem le a héját, csak picit megmostam. Kiteregettem, majd visszamentem hogy néhány szem szilvát is hozzátegyek. Még egy kicsit érni kell neki, de ha a fa 
megfelelő oldalán szedjük érettebb. A jelenlegi helyzetben, a gyümölcsök hasonló sorsra jutnak nélkülünk is, akkor legyen egy kis téli rágcsálni való is belőle. Az aszalódás elkerülhetetlen lesz, ha ez a meleg sokáig tart. A barackról már lekéstünk, de akad még néhány gyümölcs és az almafélék is finomak ebbe a formába tartósítva.
Nekem nincs is igazi aszalóm, csak olyan tessék-lássék. Kis szúnyogháló kifeszítve pár lécre, a fölső részére egy darab függönyt rakok, nagyon apró szövésű, és úgy se kell már semmire. Volt év amikor az alsó részét is egy darab függöny képviselte, de ez nem vont le semmit az értékéből. Amikor vége van, csak mosás után összehajtjuk és nem foglal helyet, de ez az aszalóra nem lenne igaz. Pár éve volt, de elég bosszantó volt a tárolás.

 Azt viszont nem figyeltem, hogy a fotót az aszalószilva fajtáról készítettem-e. Mindegy is, mert ezek még a régi, hagyományos gyümölcsfák utódai.

3 megjegyzés:

Magia da Inês írta...

Belas frutas! Deliciosas também.

✿·.¸.•
♪✿°•.¸ Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil.♪✿°

Magia da Inês írta...

Belas frutas! Deliciosas também.

✿·.¸.•
♪✿°•.¸ Bom fim de semana!
Beijinhos do Brasil.♪✿°

Magia da Inês írta...

彡♪♫°
Ótimo sábado!
°º✿♫ Bom fim de semana!
°º✿ Beijinhos
º° ✿ °❤ Brasil ♫° ·.