2013. július 29., hétfő

Gyümölcs szépségek

Ilyen melegben ezeket szívesen nézzük.

 

Zöldbableves

Pár receptet a szezonális mindennapi menükből is felrakok. Itt előfordulhat, hogy a fotó is lemarad, hiszen csak estefelé jut eszembe, hogy meg kellene írni. A fotó vagy vakuval(villanynál készül) vagy nincs már mit fotózni. A másik véglet a forró étel. Na azok a fotók is borzalmasak. A pára elszínteleníti az ételt. Van ugyan a gépemen program az ételekhez fotózni, de ott meg a színek annyira hamisak, a valósághoz semmi közük.



Zöldbableves

Szükséges:
 fél kiló zöldbab
zöldségfélékből egy kevés (sárgarépa, zöldség, pár kocka karalábé stb)
zöldség zöldje
1 gerezd fokhagyma
1 új burgonya nagyságtól függően
1 kis vöröshagyma, vagy egy kis hagyma zölddel
fűszerek
törött paprika

zsír(olaj)
kávéskanál liszt


Betéthez:
1 tojás
negyed tojáshéjnyi víz
liszt

Mellé:
tejföl

A zöldbabot feldaraboltam és felraktam vízbe. Hozzá a zöldségféléket és a krumplit. Kicsit megsóztam. Főztem és mire félig főtt volt, nagyon gyenge rántást készítettem. A lisztet a forró olajba és egy kicsit pirítottam, majd a fokhagymát is beledobtam összedarabolva. Amikor kezdett színesedni, akkor a törött paprikát is hozzáadtam, hideg vízzel felöntve a leveshez adtam. A vöröshagymát azért nem írom, mert zöldhagymát használtam. Most azt is beledaraboltam apróra, és pár borsikafű levelét.
Közben a tojást felütöttem egy kis tálba és az egyik felét a tojáshéjnak negyedig töltöttem  vízzel majd hozzáöntöttem. Amennyi lisztet felvett, jó keményre gyúrtam. Innen a neheze, hogy apró csipedtkéket csipegessek belőle. Mivel nem túl pihentem álltam neki a főzésnek lassan ment. Amikor a répa is puha lett utánasóztam és beleszórtam a rabszolgamunka eredményét betétnek. A zöldség zöldjét is beledaraboltam, nagyon apróra és még főztem egy kicsit(10perc körül).

A tejfölt mellérakjuk az asztalra

2013. július 27., szombat

Vége a kerékpározásnak

Forrás
- Véget ért  a 100. Tour de France, de nem értem rá feldobni az eredményeket, most viszont már a Hungaroringet kellene követni félszemmel. Kerékpárosok ott is akadnak most, nem is kis számban.

Froome nyerte a 100. Tour de France-t.
Fotó forrása
"24 órás kerékpárverseny és családi kerékpáros események a Hungaroringen."


2013. július 23., kedd

Nyár, hőség


A víz fodrozásába játszanak az árnyékok.
Szörf paradicsom.

A nyári melegbe kell egy kis vízparti séta. Én ezt kerékpáron csináltam és néha megszakítottam sétával, a fotók kedvéért. Jó pár kilométert letekertem, de nagyon tetszett, mert itt nem volt olyan meleg, csak az idő volt rövid.
A nap fénye megcsillan a vízen. Ez a kényelmes pad tökéletes pihenni, de horgászni is tökéletes.

2013. július 20., szombat

Tour de France 2013

Egy pillantás a kerékpárosokra, hiszen az idő gyönyörű a nem sportemberek is kedvet kapnak a tekerésre. Hajrá pattanjunk nyeregbe mi is!




A kolumbiai Nairo Alexander Quintana nyerte a Tour de France utolsó előtti, 20. szakaszát. Megszerezte a legjobb hegyimenőnek járó pöttyös trikót. A Tour de France 100. kiírásának 20. szakaszán mindössze 125 kilométer várt a mezőnyre Annecy és Annecy-Semnoz között. 






Forrás

2013. július 10., szerda

Napraforgó és ...

 Egy kis próba, fekete-fehér fotó és színesbe is lekaptam, Tükrözés(nem trükközés)
Fény a napraforgón.

2013. július 8., hétfő

Lepkecsalogató

Pár lepkét már sikerült elkapni, ma hazafelé. A kedvükért még a papucsom is ledobtam, hogy a lépteim halkuljanak. Kellemes is volt a mezítlábasság, maradtam egy kicsit, míg el nem értem arra, ahol a fűkasza is járt. Az már nem tetszett nekem. 
 Sötét pöttyöske alig látszik, de nem mertem megzavarni.
Bakiztam, mert a lepke lelépett, de a virág is szép. Imádják a nyári orgonát a lepkék.

A kacsafarkú szender nem engedte a kolibriröptét lekapni. Magasan volt és amikor pipiskedtem lelépett.
Mire vége lett a sétának lehiggadtam, és elindultam haza, mert egész nap képes lennék ott lenni, de most  csak késő délután ugrottam be, egy kicsit. Néha kell, kiengedni a feszültséget........


2013. július 6., szombat

Egyszerű karfiolleves



1 kis karfiol, vagy egy nagyobból fél is elég
petrezselyemzöld
1 nagyobb sárgarépa, vagy két kisebb
1-2 újkrumpli
1 apró vöröshagyma, vagy fiatal hagyma zöld

bors
kanálka zsír(olaj)

A karfiolt szétszedjük, a leggyengébb zöld leveleket is a leves alaphoz adhatjuk. A karfiol gyengébb szárát is rajta hagyjuk a rózsákon, és feldaraboljuk nagyjából egyforma nagyságúra. A krumplit is megkaparjuk, ha kell akkor megpucoljuk és felkockázzuk. A többit se hagyjuk ki az előkészületekből.
Az olajat beletesszük a fazékba és a megmosott répát belekarikázzuk. Kicsit a tűzhelyen kevergetjük, pirítjuk, amíg  répa kiadja a színét és az olaj is aranysárga lesz. Nem hagyjuk hogy pirosodni kezdjen a répa, a barnulásról nem is beszélve. Felöntjük vízzel és beledobjuk a felkockázott mindenfélét. Megfűszerezzük és a kis vöröshagymát egészbe beledobjuk,vagy a zsenge hagyma zöldet rászórjuk feldarabolva kicsit később, amikor félig főtt a leves. Lassú tűzön főzzük. A répától olyan színe lesz mint a húslevesnek. Nem kell hozzá sok minden. Itt nagyon kevés cérnametélt is került bele az apróra vágott zöldség zölddel egy időben.
Ehhez a recepthez, nagyon jól fel lehet használni a rakott karfiol készítésénél kimaradt karfiol főzőlevét is.
Hát a fotókkal az ételeknél kis gondom van, majd valamikor...

2013. július 3., szerda

Fogyókúrás videó!?

Elég gyakori téma a fogyókúra, nálam is van jó néhány bejegyzés, de ez valahogy idevaló kis humoros videó. 



2013. július 2., kedd

Vasárnapi tekerés

A hétvégi tekerés nem maradt ki, bár nem is volt elég hosszú. Láttam néhány gyanús felhőt és nem akartam kockáztatni, és 3-4 órára időm se lett volna egybe. Minden órába le lehet csípni 10-15 percet, de egybe több óra nem mindig jön össze, hogy az idő is kedvező legyen.
A fotók sötétek lettek, mert inkább a felhőkre akartam fókuszálni, és az idő se volt tökéletes. 
 A napraforgó már kezd nyílni, csak itt nem nagyon látok rá a táblára.
 Egy gabonatábla mutatja, hogy idejébe igyekszik beérni a termés.
 Kis emelkedő segítségével jobb lett a rálátás a tájra, de látom a csotrim és az út is benne maradt a képbe. Nem baj.


Csak pár fotó készült a tájról, a többi inkább az apró élőlényekre ment, de elég kevés lepke és hasonló várt meg. Kénytelen leszek kivárni a lepkecsalogató virágzását. Látni sokat láttam, boglárkalepkéket is, de nem vagyok elég türelmes... vagy kicsit ügyetlen, esetleg kevés a gépem tudása. Ez az utóbbi a legvalószínűbb, de hobbi szinten ennyi elég is. A lényeg a tekerés, hiszen szeretem is csinálni és engem is karbantart egy kicsit.

2013. július 1., hétfő

Zöldbableves


Pár receptet a szezonális mindennapi menükből is felrakok. Itt előfordulhat, hogy a fotó is lemarad, hiszen csak estefelé jut eszembe, hogy meg kellene írni. A fotó vagy vakuval(villanynál készül) vagy nincs már mit fotózni. A másik véglet a forró étel. Na azok a fotók is borzalmasak. A pára elszínteleníti az ételt. Van ugyan a gépemen program az ételekhez fotózni, de ott meg a színek annyira hamisak, a valósághoz semmi közük.


Szükséges:
 fél kiló zöldbab
zöldségfélékből egy kevés (sárgarépa, zöldség, pár kocka karalábé stb)
zöldség zöld
1 gerezd fokhagyma
1 új burgonya nagyságtól függően
1 kis vöröshagyma, vagy egy kis hagyma zölddel
fűszerek
törött paprika

zsír(olaj)
kávéskanál liszt


Betéthez:
1 tojás
negyed tojáshéjnyi víz
liszt

Mellé:
tejföl

A zöldbabot feldaraboltam és felraktam vízbe. Hozzá a zöldségféléket és a krumplit. Kicsit megsóztam. Főztem és mire félig főtt volt, nagyon gyenge rántást készítettem. A lisztet a forró olajba és egy kicsit pirítottam, majd a fokhagymát is beledobtam összedarabolva. Amikor kezdett színesedni, akkor a törött paprikát is hozzáadtam, hideg vízzel felöntve a leveshez adtam. A vöröshagymát azért nem írom, mert zöldhagymát használtam. Most azt is beledaraboltam apróra, és pár borsikafű levelét.
Közben a tojást felütöttem egy kis tálba és az egyik felét a tojáshéjnak negyedig töltöttem hideg vízzel majd hozzáöntöttem. Amennyi lisztet felvett, jó keményre gyúrtam. Innen a neheze, hogy apró csipetkéket csipegessek belőle. Mivel nem túl pihentem álltam neki a főzésnek lassan ment. Amikor a répa is puha lett utánasóztam és beleszórtam a rabszolgamunka eredményét betétnek. A zöldség zöldet is beledaraboltam, nagyon apróra és még főztem egy kicsit(10perc körül).

A tejfölt melléraktam az asztalra