2014. november 29., szombat

Fűszernövények

Néhány fűszernövény a kertből. Nem az összes, csak egy kicsi mutatóba.

 Borágó(kerti)
Uborkaszagú növénynek is nevezik. Egynyári, és enyhén szúrós a minden(levélzet, szár) befedő szőrök miatt. Magas ásványi anyagtartalommal rendelkeznek fogyasztható zsenge levelei. A virága is ehető, de kerti dísznek is mutatós a kék színével, a méhek is szívesen látogatják..


 Borsmenta.
Könnyen megél vadon is, elég igénytelen növény, a fagyot is tűri. Évelő növény és jól szaporítható.
Gyógyhatása görcsoldásra, nyugtatónak is nagyszerű.Fodormenta(kerti menta)
Évelő növény, elég igénytelen a talajra, elhagyott házaknál és akár az út menti árokba is megél egy ideig. Teának házilag is felhasználható, de az íz és illat miatt sok termékben megtalálható.
Bazsalikom
Egy éves növény, fél méterre is megnő. A konyhába, szószoktól a sült húsokig sokfélére használjuk. A kertben mutatós a virág között, és csokorba is kötik az illata miatt.
 Kerti zsálya(orvosi zsálya)
Gyógynövény és egyúttal fűszernövény is. Évelő és könnyen szaporítható hajtással, vagy magról. A kertben védelmezőnek kitűnő a kártevők (hernyók, tetvek) ellen. Teának, vagy fürdővízbe is tehetjük, elég sok betegségre megfelelő, ezt már az ókoriak is felfedezték.élővirágok közé. Virága a kert dísze lehet, és az ezüstös levelek még télen is színpompásak, hangulatot adnak, ha a hópelyhek alól kilátszanak(ha van hozzá hó). Feltettem egy olyan fotót ahol az elnyílt virágból maradt kis szár a főszereplő.
  Kamilla
Orvosi székfű: Segít a megfázásos betegségeknél a gyulladáscsökkentő hatása. A kisgyermekek számára is használható.

Petrezselyemzöld
Kétnyári növény, bár általában egyévesnek használjuk, a levélből készített tea vízhajtó is. Nélkülözhetetlen a konyhába a legtöbb ételhez, zölden és szárított formába is használjuk.
 Ruccola (borsmustár)
Egynyári, kerti dísznek is jól mutat. Mediterrán éghajlaton vadon is megterem. Igénytelen és nem kell újra vetni, ha a magjából kikelő növényekből meghagyunk párat. Enyhébb időben télen is lehet csipegetni a leveleket. Vitaminokba gazdag levelei mustár ízűek. Virága és magja is fogyasztható.


 Levendula
Örökzöld félcserje. A virágát használjuk fel teának, de a halak fűszerezéséhez is lehet használni a konyhában. A kertben remek kártevők elleni védekezésre.

Kapor.
Gyógy és fűszernövény. Szereti saját magának kiválasztani a kertben a helyét, és akkor szépen fejlődik. Ha a sorokba vetjük, locsolást igényel, főleg a kelés idején, különben elsatnyul. Kis ráfigyeléssel nem kell vetni éveken át, a saját magjából kifejlődik, csak a kapálásnál hagyni kell belőle.
Rozmaring
A mediterrán konyha egyik kedvenc fűszere.
Különböző húsok és páclevek készítéséhez használjuk, de óvatosan kell adagolni, kicsit erős az aromája. Kellemessé tehetjük a fürdővizet, és frissít, ha szórunk bele egy kicsit. Leforrázva a levelét, epehajtó, görcsoldó stb, helyett lehet fogyasztani. Szárított formába(morzsolva) van forgalomba.
Örökzöld növény, bokrosodik. Szaporítani lehet, letörve egy ágat, gyökereztetve, vagy tőosztással. Én ledöntöttem egy ágát a földre, és letakartam földdel egy kis részét a közepénél, kényszerítve a gyökerezésre, sikerrel. Cserépbe is megél, ha kicsi a kert, vagy nincsen.Fokhagyma(Allium sativum)
Róla már Pasteur is megemlékezett mint gyógyhatású szerről. Az egészségre hasznos hatóanyagai jelentősek, sok vitamin mellett még az immunrendszert is erősíti. Az hogy kicsit erős az illata(szaga) fogyasztás után igaz, de ha este eszünk és minden családtag, már nem is zavaró. A felhasználása sokféle, még a sima pirítós kenyeret is feldobja(a kolbászokról nem regélek). A gerezdjeiből lehet szaporítani, kis helyigényű, és ha locsoljuk, meghálálja. Télire megtisztítva összefonjuk és felakasztjuk. Több faja van, ami a tetején hozza az apró hagymákat, szaporítóanyagot. A zöldje is erőteljes aromájú és felhasználható ízesítésre.

 Vöröshagyma
Régi fűszerünk, sütni, főzni használjuk. B és C-vitamin is van benne, a zöldjében sokkal több is található. A beérett hagyma külső héját lefejtve teát lehet készíteni megfázásra. Húsvétkor tojásfestésre is alkalmas.
Több fajtája is honos(a makói a nevezetesség nálunk). Kétéves a termési ideje a hagymásnak.
Vannak azonban évelő télálló fajták is, de ezek nem mind nevelnek nagy hagymát, inkább csak a fehér szára van a földben. A felhasználás a salátától indul, de akár töltve is készíthető, és a pörkölt elképzelhetetlen nélküle. A hagyma zöldje is rendelkezik a fajtajellemzővel, ezért érdemes felhasználni.


2 megjegyzés:

Magia da Inês írta...

♪♬° ·.
Conheço algumas dessas plantas como a salsa, alecrim, manjerição e hortelã que são excelentes temperos.

Ótimo domingo!!!
Beijinhos do Brasil. ♪♬°
·.·.✿✿ミ

Algodão Tão Doce írta...

Nenhum caminho é longo demais quando um amigo nos acompanha.
(Johann Goethe)
Amo passear por aqui e levar ricas informações!!!!
Um lindo e abençoado final de semana!
Beijos Marie.