2015. január 21., szerda

Farsang ideje egy kis fánkkal


 Lassan itt a tavasz, és a farsang is megkezdődött naptárilag. Ennek örömére jöhetne a farsangi fánk. Nálam nem viselt most ilyen nagy nevet, csak egyszerű és gyors fánk lett. A fotók olyanok lettek, hogy borzalmas. Lehet hogy elfáradtam, vagy nem figyeltem, nem is tudom. a kistányéron készültek(alul) úgy néznek ki, mintha a több dimenziós fotózáshoz kaptam volna kedvet. Csak az éles és tiszta, nálam elmosódott az is. Talán a melegre is ráfoghatnám, hogy párás lett, pedig csak a fotós volt ügyetlen, de nagyon. Nem baj, mire legközelebb sütök elfelejtem megírni. Nem akarom a tavalyi képet felhasználni, így az igazi.

Jöjjön az a recept:
Kell hozzá:
fél kg liszt
1 csomag élesztő
csipet só
6-8 dkg vaj
egy kanálka cukor(futtatáshoz)
tej
4 tojás

A sütéshez olaj, és persze a végén valami lekvár, vagy amit szeretünk, porcukor stb...
A cukros langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt. Amíg  kel az élesztő (kovász), addig a tésztához valókat adagoljuk. A lisztet tálba öntjük, ha szitáljuk kicsit levegősebb lesz, ez is segít, hogy finomabb legyen a tészta. Hozzáadjuk egy kis mélyedésbe a közepébe a tojássárgáját. A kevéske sót szétterítjük a liszten(van aki kihagyja, de én nehezen tudom elképzelni nélküle). A tojás fehérjét habbá verjük egy csepp citromlével(ha nincs itthon, elég 1 csepp ecet is). A megkelt élesztőt is hozzáöntjük a liszthez a mélyedésbe és az olvasztott vajat is, hozzá adjuk. kicsit összekeverjük és a tojásfehérjét is hozzáadjuk. Ha szükséges még adunk hozzá langyos tejet, amig a tésztát összekeverjük. Fakanállal dagaszthatjuk a tésztát, nem árt ha befogjuk a ráérős családtagokat is pár percre, mert akkor gyorsabban jönnek a hólyagok. Amikor már a hatalmas buborékokat is látjuk, kicsit pihentetjük a tésztát, de lehet azonnal is kezdeni sütni. Én hagyom kelni egy kicsit, majd kiszaggatom és elkezdem sütni, közbe is kel egy csöppet. Bő olajba kell dolgozni, és nem túl sűrűn rakni, hogy legyen helyük  növekedni, esetleg megfordulni. A szalagoknál segítség, ha lefedjük az edényt egy-két percre az első oldalnál. Az olaj hőmérsékletére kicsit figyelni kell, mert a túl forró éget sütés helyett.
Ez kicsit lágyabb tészta mintha kézzel dagasztanánk, nem is lesz annyira szabályos az alakja, de hatalmasra nőnek a fánkok, igaz hogy rengeteg a levegő benne. Amikor beleharapunk a laza lágy falat apróvá zsugorodik a fogak alatt.
Lehet fogyasztani lekvárral(ki milyet szeret), vagy csak porcukorral megszórva. Én szívesen eszem natúran, de a nutella is került már mellé az asztalra.

Van még egy másik fánk recept is, majdnem ugyanilyen, de mégse teljesen azonos.
Itt egy recept

1 megjegyzés:

Magia da Inês írta...

⋰˚هჱܓ

Receita muito fácil e deliciosa!!!!
Boa semana com tudo de bom!!! Beijinhos. ✿ه° ·.
⋰˚هჱ