2015. június 24., szerda

Ribizliszörp hidegen

A ribizlit leszedjük, hosszadalmas munka, és nem túl haladós, de biztos friss lesz az alapanyagunk. Megmossuk a fürtöket alaposan és leszárazzuk. A szemeket összetörjük alaposan és egy kevés nátrium benzoátot is szórunk közé. 2-3 kilóhoz egy kávéskanállal, bőven elég. Öntünk hozzá egy kevés vizet, én 1 kg ribizlihez körülbelül 2 decilitert tettem, de nem mértem. Lehet dupláját is. Hagyjuk pihenni néha megkeverve, hogy kiadja a színét és zamatát, legalább egy napig, de lehet kettő is.
Leszűrjük, hagyjuk lecsöpögni egy tüllön (textilen) keresztül, még a magokat is felfogja az anyag. A kinyert levet édesítjük szörpnek cukorral 1:1 arányba, de ha sűrű a lé, kevesebb is elég.
Én egy stevia keverékkel készítettem, de szórtam bele másfajta édesítőt is. A mennyiséget nem mértem. Állni hagyjuk amíg fel nem oldódik az egész cukor, gyakran kevergetve.
Ha feloldódott, tiszta üvegekbe töltjük, a lezárás előtt kis celofánréteget teszünk a kupak alá, ha teljes  biztonságot szeretnénk és egy csípet tartósítót rakunk a kettő közé. Ez is segíti a tartósítást, de anélkül is eláll.
Arányos hozzávalók:
1 kg ribizli
víz(2-4 dl)
A lé súlyával azonos mennyiségű cukor.
Kevés nátrium-benzoát
(esetleg egy csípet borkősavat is használhatunk)

A fotón látszik, megmaradt a színe elég élénken, főleg a zöld háttérrel érvényesül.

1 megjegyzés:

Ado Amang írta...

Happy day 4U my firend.