2015. szeptember 16., szerda

Vegyes savanyúság folyamatosan elrakva. Házi savanyúság, ahogy a szezonja következik, folyamatosan rakhatjuk a lébe. Ez a recept praktikus, ha saját kiskertünk van, ahol mindig akad pár darab, ami nem fogy el azonnal, de később szívesen fogyasztanánk. Télen,amikor kevesebb a vitamin, vagy csak úgy megkívánjuk  savanyúságot.
Ha nincs saját kert, akkor viszont a piaci áraknál ráérünk figyelni, mikor van a szezonja, vagy a szezonvége felé, amikor dömping van belőle. Olcsón és aránylag jó minőségű termékeket válogathatunk. Ezeket csak beledobáljuk a tároló edénybe, amiben az alaplé van, és közben használhatunk is belőle bármikor.

 Lé: 1 liternyi alaphoz írom és ennek arányában lehet növelni a mennyiséget.
1-2,5 dl 10% - os ecet
15 dkg cukor(édesítő)
1,5 dkg só
1 kiskanálnyi kénpor(nagyon pici kanálra gondolok, lapos kávés)
1 kevéske nátrium-benzoát
Egyéb fűszerek: torma, kapor, pár meggyfalevél(ha van), bors, kömény, koriander, mustármag,
A fűszereknél eltérő fajtákat lehet használni, és az egyéni ízvilág az alapja. Lehet más másfajtákat is belerakni, vagy elhagyni belőle néhányt. Ez a cukorra sóra és ecetre is vonatkozik, hiszen van aki édesebben szereti, esetleg savanyúbban.
Az összeset összekeverjük hogy feloldódjon minden hozzávaló teljesen és hidegen mehetnek bele a zöldfélék.
Belevalók: uborka, kis dinnye, káposzta, karfiol, sárgarépa,karalábé, vöröshagyma, gyöngyhagyma, cukkini, fokhagyma, zöld paradicsom, ami tetszik, nincsen szabálya.
Tárolóedény lehet vödör, vagy más edény aminek teteje van. Akár a festésnél használt 10-15 literes edény is jó, kimosás után. Lehet venni is ilyen edényt nagyobb méretben. Ma már kis hordót, vagy dézsát nem nagyon tartanak erre a célra otthon.

Itt még az uborka a fő alkotóelem, de a többi még a kertben fejlődik a fotó készítésekor. A téli káposzta messze még, a zöld paradicsomot se kell még leszedni, idő előtt.


2015 nyara

1 megjegyzés:

Muhammad Faizal írta...

visit and follow here...