2016. május 1., vasárnap

Rebarbara


 Szükséges: 
 néhány rebarbara levél nyél,
édesítő(vagy cukor),
Mellé tej, vagy joghurt, (ital vagy krém) .

Itt most egy vitamindús turmix lesz leírva, de natúran, inkább alapitalnak nevezném. Kicsit vitaminhiányosnak találtam a hetet(a dokim is), és semmi ötletem nem volt. A kerti séta közben rájöttem, hogy az idén sokkal korábban van a rebarbara a szokásosnál, hiszen már virágba borult.
Nyersen még soha nem próbáltam felhasználni, de egyszer mindent el kell kezdeni.
Pár levelet leszedtem, de most a fotózás is tervbe volt, ezért kicsit átestem a ló túlsó oldalára. Behoztam levelestől a növényeket. A szárakat megtisztítottam, csak simán lehúzva, mintha babot szálkátlanítanák, csak itt nagyobb falatokat fogtam meg a végén.


Egy közelebbi fotó mutatja, hogy sikeres volt a tisztítás, és a héjak szépen pöndörödnek karikába.
Mosás után, nagyobb darabokra daraboltam (eredetileg  kis tálba szoktam, de a fotó miatt inkább a tányért választottam.



 Elővettem a kis házi okos masinát és próbálkoztam, először a darabolással, hátha képes lesz, mint ahogy nyáron szoktam a gyümölcsöt feldolgozni.

Nem volt sikerem vele, csak lett egy kis plusz mosogatnivalóm is. Most már a poharas részt vettem elő és hozzá a turmixos fejet tettem fel. Simán nem vitte, de egy kevés vízzel tökéletes munkát végzett.



Látszik a pohárba az eredmény, igaz mellette a sok mosogatnivaló is, de legközelebb már nem kell annyi.
Igyekeztem közeli fotót is készíteni, de ez nem sikerült a konyhában.

Végül a kertben sikerült valamivel élethűbb fotót készíteni.
Kész a natúr rebarbaralé, innen már csak az ízesítés van hátra, mert innen még lehet belőle bármi. Én most csak édesítőt tettem hozzá és még egy kis vízzel összekutyultam, pihenhetett a hűtőbe.

 Ebéd előtt egy pohárka rostos ital jól esik, leves helyett. Persze tejes turmixnak is tökéletes. A rebarbarához egy kicsit több édesítés szükséges, mert elég savanyú ital. Tökéletes a nyári  nagy melegbe,(ha lesz) a hűtőből kivéve.

Ha tejjel készítjük, akkor még finomabb lesz, de én valami édesebb növénnyel fogom legközelebb párosítani( sárgarépa az édesebb fajtából) vagy valami más, majd kitalálok valamit amivel összefér az íze, mert elég savas így.
A levélnyeleket viszont már lehet elrakni, akár fagyasztóba, vagy csak pépesítve üvegbe, hiszen most zsenge és finom.

1 megjegyzés:

Magia da Inês írta...

✿゚ه° ·.
Não temos essa planta em nosso clima, mas as folhas parecem com as folhas de beterraba, porém mais verdes!...

Ótimo domingo!!!
Ótima semana!!!

╰⊰✿‿⎠