2016. május 22., vasárnap

Vetőmagok

Megírtam, de lassan ideje fölrakni, mert lejárt a szezonja.
Hagyma
Saját vagy bolti? Ez egy elég gyakori kérdés, hiszen a bolti, előkezelt, csávázott. A fajta jellemzőit megőrzi hogy mennyire fajtatiszta, na ez már más kérdés. Itt nem is ezt akarjuk elemezni.
Nagyon sok fajnál megfelel a saját magunk által szedett, termelt. A petrezselyem is tökéletes, ha mi vetjük, akkor is, főleg ha a zöldjét szeretnénk elsősorban. A sárgarépa az egyedüli, ami még nekem egyszer sem jött össze.
A káposzta és karalábé, legtöbbször saját. A virágmagoknál is
ezt az elvet követném, bár a kék csodatölcsérem nem szokott magot hozni. Kénytelen vagyok évente venni.
Rucola(borsmustár)
A bolti magoknál gond a mennyiség is a kis tasakokban. Szinte éppen hogy van benne, ami parányi kertbe elég is, ha mind csíraképes.
A sajátunkat bőven vethetjük, és fájó szívvel, de később a fölösleget kigyomláljuk. Nem foglal nagy helyet a fölmagzó káposzta vagy karalábé a kertünkben, hiszen a magassága miatt alatta nyugodtan palántázhatjuk az aktuális növényeket. Esetleg egy kis pálcával rögzítjük a virágzó magas növényeket. Ehhez még az se kell hogy a termést feláldozzuk, elég ha a levágott növények gyökerét, szárát(torzsáját) kint hagyjuk a kertbe. Vagy a lemaradt kis növényt hagyjuk kint télire. Nem szokott lefagyni, de akár le is takarhatjuk egy kis gazzal.
A mostani időjárással már május elején a magkezdemények is jelen vannak és gyorsan beérik a termésünk.
A tároláshoz elég bármi, kis zacskókba lehet rakni(a zacskóba dobva a nevét egy darab papíron) és az összest egy üvegbe rakni. Ha nagyobb, a befőttek között is jut hely neki. Vagy akár parányi gyógyszeres üveg, gyufásdoboz, bármi lehet.
Pár kép a karalábé életéből időrendbe, a káposzta ugyanez, tehát arról már nem kellenek képek.
 A télen kint hagyott karalábé és ami lesz belőle végig fotózva:
karalábé kora tavasszal
Karalábé virága

karalábé virága

karalábé mag kezdemény
Karalábé mag kezdemények, de alatta már láthatók az idei palánták is.

karalábé és káposzta palánták

Nincsenek megjegyzések: