2017. december 19., kedd

Szaloncukor (diétásan) cukor nélkül


Este gyúrtam össze az alapanyagokat és pihentek reggelig a hűtőben.
Kókuszos szaloncukor

Kókuszos szaloncukor
Elsőnek a kókuszossal indultam, mert volt még itthon kókusz kimaradva. Nem mértem, csak beleöntöttem egy kis adagot a tálba.
kb 20dkg kókuszreszelék,
kevés margarin, kávéskanálnyi, vagy amit két újjal lecsípünk.
édesítőpor(ki mit használ), szájíz szerint.
vanília aroma,
víz,
Az szilárd hozzávalókat összekevertem, gyúrtam, és az aromát is beleöntöttem. Vízzel pótoltam kanállal, amíg összeállt az alapanyag. Közben az édességtartalmát is ellenőriztem. Csak én, mert egyébként elkopott volna. Elég keményre hagytam és ment a hűtőbe. Reggel átgyúrtam egy picit és formázgattam. A tenyeremre szedegettem azonos nagyságút, és kis gömbökké alakítottam, majd hosszítottam a tenyerembe, a két végét kicsit egyenesítettem, hogy hasonlítson a szaloncukorra. Kitettem a hidegre, amíg a többit formáztam.
Csokimáz is került rá, lehet hogy ez tartotta össze?
Cukormentes csokoládébevonó(lehet ömlesztett is), és persze a diabetikus mikulást is beletördeltem. A kisfazékba vizet tettem fel melegedni, rá egy kis tálacskát egy kanálnyi olajjal. Beledobáltam a csokidarabokat, és kevergettem néha hogy felolvadjon. A formázott kis vacakokat villára ültettem(egyenként) és az olvasztott csokiból kanalaztam rá. Nagyobb méretű hústű volt a segítségem. A villa alját lehúztam vele, majd a segítségével sütőpapírra sorakoztattam őket egy tepsibe. Ment vissza a hidegre kihűlni.


Túrós szaloncukor
Nem tudom létezik e ilyen, de a lehetőség a hűtőben adódott.  Úgy döntöttem ezt is kipróbálom. Nem bántam meg.
Túrós szaloncukor
túró, natúran 30 dkg kb,
1 kanálnyi margarin,
vanília aroma,
Édesítő
nagyon kevés kókuszreszeléket dobtam bele
Összegyúrtam a  összetevőket, a szilárdságát a reszelékkel javítottam, és pihentettem reggelig. Reggelre hígabb lett a kelleténél, mintha a túró levet engedett volna. Gyorsan daráltam a kekszből egy kicsit(az a cukormentes valami, amit mindig tartok magamnál, ha bizonytalan, hogy meddig leszek távol) ami elég lassan fogy, egyébként.
Ezt szórtam bele, és összegyúrtam amíg formázhatónak éreztem. Nem sok kellett hozzá. Formáztam és ment a csokimáz alá (lásd kókuszosnál.)


Diós-mazsolás szaloncukor, rongyosak, de az enyémek.
 Diós-Mazsolás kudarc
A diós-mazsolás amit jövőre majd megcsinálok.(ez nem igazi diétás, hiszen a mazsola édesség tartalma rengeteg)
Most csak pár mondatot róla.
Vettem zacskós mazsolát, de nem tetszett kóstolás után, nem olvastam el az adalékait. Majd valamire elfogy.
Kimért mazsolát vettem, az nem volt olajozva stb..
darált dió, csak úgy
citrom leve, csak egy negyed citromét
citromhéj a sárga része 2 kisebb darabnak
rum aroma,
Citromot lereszeltem, és kevés levet azonnal kipréseltem egy kispohárba. A dióm már a bejglihez ledarálva, a szükségest kiveszem.
Nekiláttam a mazsolát pépesíteni, csak egy marékkal kezdtem. A robotgép darabolója, pattogtatott, igyekezett, de csak 2-3 szemet vágott szét. A másikkal is próbálkoztam, a turmixos, hátha elviszi. Cserben hagyott, és mivel nem megölni akartam, jött a diódaráló. Egy kicsit le bírtam darálni, kicsalogatni, a maréknak negyedét, és beragadt, kevés volt az erőm hozzá. Kikapirgáltam, elmostam a nyomomat és dühöngtem. Összedobtam a félig rágott mazsolát a citromlével, meg a többi alappal. Kevés darált dióval összeállítottam, és kivágtam a hidegre. Édesítő fölösleges lett volna, a mennyiség miatt és valamennyi a mazsolából is kijött. Jövőre a húsdarálót kikísérletezem. Akkor fölkerül az igazi recept..
Reggel azért ezt is formáztam, borzaskák lettek, maradék csokit rádobtam, ez a 8-10 darab elfogy egész szemű mazsolával is(nem általam).


1 megjegyzés:

Anikó/Ann Abdai írta...

Szia Gizella,megfogom próbálni,köszönöm,hogy megosztottad.