2010. január 28., csütörtök

Kevés séta a téli ködben és zúzmarában.
















A fotómasinára vigyázok, mert már estem vele a télen.

De néhány fotó szükséges, mert a telek egyre ritkábban havasak.

Néhány év és az északi sarkra utazunk, ha szeretnénk egy kis havat látni.

Nem minden fotó készült ezen a héten.


Kerítés fákkal, és sok zúzmarával. A hó is jelen van...mintázatot ad.

Vetekszik a festők téli képeivel

A nap igyekszik győzni, de csak szépsége van, ereje kevés.

Néhány kis tűlevél.

Közelebbi ágak a fenyőfán...

Kilógó fűszálak, néhány zöld, nem vette észre a telet. Vagy elkésett....

Az orgonafa megpróbálja a terhet tartani, nem mertem segíteni mert,

mind a nyakamba hullott volna.

Kapucnival meg nem láthatóak a szép dolgok.

Éhes varjak a diófán. Szívesen kidobnák pár diót, de akkor elmennének.

Az utolsó diókat kint is hagytuk nekik, mert olyan lelkesen hordták magukkal.







2010. január 26., kedd

A megkóstolt salátám...........

Írni kellene a kalóriaharcról is egy keveset,hiszen ez is a blog témája.
Még egy kis igyekezés a súlytöbbletnél,és végleges lesz a megállás.
Nehéznek érzem,pedig kezdem kedvelni a gezemice kaját...

A mai kukoricasaláta mennyei volt.Úgy gondoltam a holnapi reggelim is az lesz.A fotót is utólag terveztem.
Natúran a kukorica pici joghurttal.(konzerv)
Csak a joghurtot a cicák is szeretik,és a kis kedvenc pillanatok alatt belekukucskált.
Nem is gondoltunk erre a veszélyre,hiszen nem éhes,és azt se tudtuk hogy éppen a konyhát szemelte ki, mint játszótér.
Ez a macskaajtó lehet hogy nem is kellene..Akkor tudnánk figyelni hogy merre van a cica veszély.
Megkapták a salimat,én meg ehetek egy fél zsemlét reggelire teával...
Nagyon szeretem a cicókat,de most megszidtam,hiszen az asztal az magánszféra.
Holnap azért valami kis sali félét újra összehozok,de az délután lesz...
Esetleg apró cicafülek huzigálva-)))
És nem leszek hajlandó játszani vele a hó tetején....................

Lett egy kis saláta, de nem az igazi volt.
Sót nem tettem bele,és egy kicsit natúrnak éreztem,pedig csipet almaecet került bele.
De a folytonos válogatás nem lenne helyes.

2010. január 21., csütörtök

Hazai képek ködben.




Írtam pár mondatot a temető bontásáról tavaly, novemberbe.
Mostanra befejeződött. Nem lettek túl éles felvételek, óriási köd volt.
De időm csak most akadt, fotózni.
Néhány szép fa megmaradt, de hogy végleg-e, vagy majd legközelebb vágják ki?.
Ne egyszerre sajnáljuk...
Mellette van néhány régi faóriás is, a parányi parkba.
Megmaradt fele a kápolnával........

Csicsóka saláta fogyózókúrázoknak

Úgy kellene kezdeni hogy felszedem a csicsókát, de nekem kifordult a földből, pedig csak a szárat akartam leszedni.


Nem baj sok C-vitamin van benne így szedtem még, és salátát terveztem .


Milyen jó ötlet volt, most van tartalékom a hóesésbe is.


Megtisztítottam, legyalultam a nem tudom milyen(szalmakrumpli) darabolóval. Késsel lassú lett volna. Sárgarépát is csináltam hozzá.


Más színes nem volt itthon.


Csipet sóval és almaecettel ízesítettem.


Borsikafüvet téptem rá...


Hagytam állni a hűtőbe egy -két órát.


Amíg a családi kaja készült.


Elfogyasztottam jó étvággyal, finom édességet is ad a salátához, a saját cukortartalmával.


Bármelyik diétába belefér, alacsony a kalóriatartalma... ..







2010. január 20., szerda

Őszibarack Miától


Tészta:

30 dkg porcukor


20 dkg margarin


1,5 dl tej


2 tojás sárgája


1 evőkanál szódabikarbóna


Ezt az egészet habosra keverjük, és 2 órát pihentetjük.(fontos)


2 óra pihenés után 70 dkg lisztet gyúrunk bele.


A tésztából dió nagyságú gombócokat formázunk, sütőlemezre rakjuk, hézagosan. mert sülés közben nőnek.


Előmelegített sütőben egész világosra sütjük.


Amikor a tészta nőni kezd, egy zsákvarró tűvel, (fogpiszkáló, hústű)a gombócok közepébe szúrunk,hogy a tészta ne repedjen meg.


A sütőből kivéve egy hegyes késsel kikaparjuk a gombócok közepét, óvatosan mert könnyen törnek.


Amikor kész, krémmel töltjük és kettőt összeragasztunk, ezután már csak díszíteni kell.


Krém


4 púpozott evőkanál lisztet simára keverünk 3,5 dl tejjel,majd lassú tűzön sűrűre főzzük.


A tűzről levéve dió nagyságú margarin keverünk hozzá, hogy ne bőrösödjön a krém. Kihűtjük!


20 dkg margarint, 20 dkg porcukorral, 3 dkg kakaóval habosra keverünk, amikor kész és a főzött krém is kihűlt a kettőt összedolgozzuk, habosra keverjük. Evvel töltjük a barackot.(Van aki dúsítani szereti a kikapart morzsalékkal egy kicsit, úgyis finom).


Díszítés


A barackot kenőtollal először a fennmaradt tojásfehérjével bekenjük, utána rögtön a barack egyik felét vérnarancs a másik felét őszibarack aromával megszínezzük (ízlés szerint),majd finomított kristálycukorba forgatjuk.(ha nincs őszibarack aroma, jó a mandula is).Buxus levéllel, vagy marcipánnal díszítjük.

2010. január 19., kedd

Párolt csirkemáj, borzas krumplival. (soványan)





Mi mindent megtanulunk,ha úgy szeretnénk fogyni hogy ne haljunk éhen...

Ezekből is tálalok egy két receptet,jól nem lehet lakni,de itt vagyok a gép előtt...

Ez a diétába is belefér,ha nem addig csipegetünk amíg az egész el nem fogy.

Szükséges hozzá kevéske csirkemáj szív nélkül.
Apró krumpli héjába megfőzve.
Vöröshagyma(fokhagyma)
Só (vagy ételízesítő)


A májat átmosom hideg vízbe többször,és hagyom lecsurogni.
Lelkierőt gyűjtök és kikocogok a hóba,hogy valóba friss zöldségzöldem legyen.

(firefox szerint nem jó a helyesírása,na de én másként gondolom...)
Gondosabb embereknél a fagyóba is előfordul pár csomag.
Megmosom,és mire kell az is megszárad(ha mégse akkor picit leitatom törlővel)

A vöröshagymát apró darabolom(picit sírdogálva)és a lábasba dobom,a lecsurgatott feldarabolt májjal együtt.(az epét mi adjuk , ha odaég,így a májba nem szükséges)
Hagyom párolódni,kicsit kevergetve.
Ha akad zöldpaprika,pár kocka belemehet.Pár perc múlva fokhagymát is beledobjuk(ha nem készülünk éppen randevúra,akkor elhagyjuk)
A gáz elzárása előtt kicsivel,sótartalmat is adunk neki(só,ételízesítő,vagy hasonló)
Időbe lezárom mielőtt pürésedne-)

Közbe a krumplit megfőzőm héjastul,a levébe kevés sót dobva..
Megtisztítom,ha mégse lenne apró krumpli, vagy nem nemszeretem dolog a tisztítása,megteszi közép nagy is.Fel kell kockázni nagyjából egyformára...
Nyáron a parázskrumpli a tökéletes,de mivel éppen a hó esik....(ezt csak hozzágondoljuk)

A petrezselymet felaprítom(ehhez a művelethez a kopott ollómat használom,mert a ruhát már alig,de a zöldféléket még simán szeleteli)
És nem kell egy plusz deszka, plusz kés is a mosogatóba...
Rászórom a krumplira,és tálaljuk az étket.

Nyáron az újhagymával is lehet javítani rajta,és persze többfajta párolt zöldség is kerülhet egy tányérra.Télen legfeljebb a sárgarépa, ami még tartalmaz is finom nyári ízeket.

Savanyú káposztát tehetünk mellé saláta helyett.
Laktató vacsora,de ebéd helyett is megteszi.

Ha nem megyünk le az edény aljáig,belefér a fogyókúrába...