2010. június 19., szombat

Rebarbarás tea



Megtisztítjuk a rebarbaraszárat, és feldaraboljuk. Feltesszük főni jó bő lébe... Kis gyömbért is teszünk hozzá.
Édesítjük, körülbelül 20 percig főzzük.
Ha lezártuk, teafiltert teszünk bele az egyedi ízt ad hozzá. Kis idő múlva finom szűrön leszűrjük. Hűtőbe tesszük.
Csak hidegen, jégkockákkal finom.

(világhálóról)

2010. június 10., csütörtök

Rebarbara ital (üdítő)

Rendes meleg nyár köszöntött be. Eszembe jutott hogy a rebarbarán elég sok levél van még, amit leszedhetek anélkül hogy a növény elpusztulna. Előszedtem a fejemből a saját receptemet. Persze a világhálón is utána néztem mert elég feledékeny vagyok. Csak kisétálok a kertbe és lesz finom üdítőm, minden E és egyéb mellékes nélkül. Bár a rebarbara eléggé mellőzött növény, neki is akad vitamin tartalma. Az íze pedig savanykás, hűsítő.
Számos faját termesztik gyógynövényként vagy emberi fogyasztásra zöldségként. Bár a levelek mérgezők, a levélnyeleket fanyar ízükért felhasználják. Gyógyászati célra általában a 6-8 éves növények gyökértörzsét gyűjtik. Már az i.e. 27. századból való kínai füves könyv is megemlíti a „nagy sárga gyökeret". A középkorban nagyon drága és ritka volt, Európában általánosan az 1700-as évektől terjedt el. Egy ideig csak gyógynövényként termesztették, később magánosán dísznek ültették a parkokba. Az Európában termesztett rebarbarafajták jelenleg már ugyanolyan minőségűek, mint a kínaiak.


Egy sima kis ital.


A szárakat megtisztítom és felkockázom. Felteszem vízbe főni, és 10 percig főzöm. Szétveretem a kis házi masinámmal.
Leszűröm a műanyag kis tésztaszűrőmön (tésztát nem is szoktam szűrni rajta). Kevés édesítővel, vagy mézzel szelidítem.
Jó hidegre hűtöm, és mint rostos ital fogyasztható. Finom ha egy kis jégkását teszünk bele, de a sima jégkocka is feldobja.
Másnap már igazi finomság.
Ami a tésztaszűrőbe marad azt viszont picit édesítem, és bedobom a hűtőbe. Csak natúran krém helyett tökéletes. Még a fagylat helyett is megteszi.. Eddig mindig eldobtam, csak most próbáltam ki, megérte..

2010. június 7., hétfő

Úszó halak a hínárok közt

Valahol ez most aktuális, csak zenét még nem tettem alá! Lassan mindenütt csak a víz lesz, és ez ihletett egy halas videó készítésére. Beethoven akkordjaira.

2010. június 5., szombat

Rakott zöldségfélék.


Az idén is ki kellett ritkítani a sárgarépámat. Kicsit elkéstem vele a sok eső miatt, így nagyobbacska répák is voltak.
Leszedtem elejüket, végüket, lesikáltam őket. Beletettem egy fazékba és annyi vizet öntöttem rá hogy ellepje. Fűszereztem egy kevés ételízesítővel. Kicsit előpároltam, kiszedtem és utána pár szem krumplit is tettem a vízbe.
Beleterítettem egy tepsibe mind a kettőt, petrezselyem zölddel megszórtam ( hagyma zöldet is apróztam közé), kevés olajat is tettem alá. Kicsit sütöttem, majd a vége felé szórtam rá sajtot is.
Feltálaltam köretnek, én magam pedig főételnek fogyasztottam. Ízlett és a fogyókúrába is belefér.

A fotó kicsit fejlettebb répákról készült.

2010. május 26., szerda

Bodza virágzás

Az idei bodzateámnak fele kész van.
Gondoltam most frissiben lefotózom, nehogy elmaradjon.

Belsejét is az üvegemnek, mert már alig van ilyen üvegem.

2010. május 8., szombat

Párolt rizses hús

Gyorsan elkészül, ha sietünk, akkor is megteszi.
Szükséges:
sovány hús (csirke mell)
rizs
fűszerek

A sovány húst felszeleteljük, megmossuk és feltesszük tiszta vízbe. Kicsit bővebb lébe, hiszen a rizst is abba főzzük meg.
Beízesítjük fűszerekkel (só, bors, kis zöld paprika, hagyma zöld, ha nincs egy kis fej vöröshagyma is megteszi)
Amikor majdnem kész a hús, beletesszük a megtisztított rizst. Együtt főzzük tovább, ha félpuha a rizs, lezárjuk a tűzhelyet és beleszórunk egy kevés petrezselyem zöldet, apróra vágva. Majd lefedjük és hagyjuk kipörögni a saját gőzébe.

Kalóriaszegény és laktató (egy fogyókúrás étrendbe is elég ebédre, vagy egy korai vacsorára.)