2010. október 20., szerda

Bögre gombóc.


Nagyon régen gyerekkoromba ettem és finom íze volt. Köretnek használható.

Szükséges:
fél kg burgonya, egy kanál liszt, olaj, 1 fej vöröshagyma, só, fűszerpaprika.
A krumplit megpucolom, és felkockázom (legjobb a szétfövő fajta). Felöntöm annyi vízzel hogy ellepje , kevés sót szórok bele.
Puhára főzöm. A kanál lisztet elkeverem egy kevés hideg vízzel. Ha puha a krumpli, lassú tűzön, folytonos  keverés mellett hozzáöntöm. Készre főzöm, hogy ne legyen leve. Hagyom egy kicsit kihűlni.
Felkockázom a vöröshagymát, és megpirítom az olajon. Hozzáadom a törött paprikát, és lehúzom a tűzről. Most jön a lényege a formázás. Fogunk egy bögrét (régen volt ehhez egy nagyobb fémbögre) és teszünk bele egy kis vöröshagymás alapot. Körbeforgatjuk a bögre alján és oldalán. Majd egy kanállal a krumplis masszából  beleteszünk. Körbe körbe forgatjuk,  míg kerek nem lesz, kiborítjuk egy tálba. Ha már kevés a vöröshagyma, pótoljuk, és folytatjuk ameddig nem fogy el az alapanyag. Tökéletes köret bármilyen párolt húshoz.
Gyerekkoromban sült sonka szelettel is fogyasztottuk vacsorára.
A fotón lévő lett volna minta, de nem gombócoztam vele, mert éhes voltam. Csak elterítettem a tányéron és rászórtam a vöröshagymás cuccot. (bevallom egy kicsit híg is lett, mert gyakorlat teszi....)

2010. október 13., szerda

Ez is köret

Ez is köret, ha már így alakult.
A sok szívességből kiszedett sárgarépát kellett hasznosítani. Nem volt tervbe, hiszen télire lett volna majd a szép eltéve. Mindegy, felhasználtam.(meg kellett a fagyasztóba is tenni egy keveset, de hát majd csak elfogy valamire onnan is.

Sárgarépa, liszt, pici tej,vaj, reszelt sajt, (ízlés szerinti mennyiség) só, olaj. (fűszerek ízlés szerint)



Megtisztítottam az egészet, és hosszába felszeleteltem.
félig megpároltam egy kevés enyhén sós vízben. Közbe elkészítettem a tervezett öntetet.
Besamel mártást csináltam ( liszt pirítása vajon halványra, tejet adagolni és folytonos keveréssel felfőzni), és kevés sót tettem hozzá.
Egy tepsit (vagy tűzálló tál is jó) megkentem egy kevés olajjal. A sárgarépát leszűrtem a levétől, és beleterítettem.
Leöntöttem a mártással, és bedobtam egy kicsit a sütőbe. Mikor már elitta a mártást és csaknem kész volt, megszórtam a reszelt sajttal.  Még egy kicsit hagytam a sütőbe. Csak hogy a sajt rápiruljon.(ha ráég akkor igazi keserű)
Natúr pipifasírt volt hozzá. (természetesen leves is, nehogy éhen haljanak a kísérleteimtől)
Közepes sikere volt, én viszont élvezettel ettem, mert kedvelem a répa természetes ízét.
Fotó az most nincs, ezt se terveztem megírni.

Számomra kedves

A kis csotrim megpróbálom megóvni. Ez a kerékpárom beceneve is. Fogtam egy kis marék vöröses agyagot és feloldottam egy kis vízbe. Jó sűrű  levet csináltam. Egy festőecsettel óvatosan (a kényes részekre vigyázva) a sárhányóra fröcsköltem.
A váz is kapott egy kicsit, oda ahol nem érintkezik a ruhámmal. Persze az áttételbe nem juttattam, hiszen szeretem a kis vacakot. Hagytam megszáradni a napon egy kicsit. Messzebbről rozsdás és kopott benyomást kelt az új kerékpár. Senki rá se nézne. Olyan jól sikerült hogy a szemüveges ismerősöm megkérdezte:
  - Te nem vettél új biciklit? Mintha azt mondtad volna hogy veszel.
 Elmeséltem neki az álcát ,és kitűnően szórakoztunk.
Sajnos az eső lemossa, de ha hagyjuk az esőcseppeket is akkor sokkal elhanyagoltabban néz ki. Csak a láncot nem lehet, na de az lehet új is rajta. Az előzőt folyton simogattam a port is letöröltem róla... ennek a belsejét rendben tartom, de kívül mindig lesz valami rajta, amitől öreg és kopott benyomást kelt. Így megmaradunk egymásnak.



"a kerékpár számomra a szabadság szinonímája"
Tom Ritchey
2013 tavasza
 Nem volt elég biztonságos, de ez itthon veszett el a kerítésen belül.

2010. október 11., hétfő

Lusta és gyors desszert

Vettem pár gyönyörű és olcsó almát. Mint az álom. Hatalmasak mosolygósak. A fajtáját nem is saccoltam. Idehaza kiderült hogy kemény, savanykás meg egyebek. Mindenki kerülgette. Így lett belőle a lusta desszert.
Gyorsan megpucoltam és kidobtam a magházát. A csíkokat csináló reszelőn lereszeltem. És feltettem párolódni a saját levébe amit majd enged. Nagyon pici sót tettem bele (nem elírás) hogy az édes íze kevés édesítővel is kijöjjön. A vége felé őrölt fahéjat és édesítőt  (cukor) adtam hozzá. Rövid idő alatt megpárolódott. Még szórtam rá egy pici fahéjat, és lezártam a gázt. Csak natúran tettem a család elé. A színe eléggé sötét, de az íze finom.

Teli a ...(hócipőm)





Teli a ...(hócipőm)
Ellopták a tököm
Ami mozdítható
Minden vinni való
Nekik kell enni
Nekem nem jut semmi
Én dolgozom vele
Másnak telik begye
Nekik nincs mit enni
Én az irigy senki
Nagyon pipa vagyok
Ki tesz igazságot
Csak egy tolvaj család
Lop és csal a galád
Hol vannak törvények
akik engem megvédnek
Volt a sok ígéret
Meséltek meséket
Hogy nem leszünk
csupa tolvaj hona
Szigorítás fegyelem
Odafönt és idelent.




Legutóbb nyafogtam hogy sok a kertben a tök. El se fogy. Ennyire nem volt zavaró, hogy egyik nap megjött a kéretlen segítség. Ami igazán bosszant, hogy fejes káposztám alig volt. (most a nincs állapota következett be). Ami vékonyka volt, mint a répám apraja és a zöldségem nagy része, az maradt. Csak a földből lett kiszedve.
A kerítésemet kezdhettük újra fűzni.


Utóírat: Alkalmi munka lehetőség, nagydarab díjbírkozóknak. Kert őrzése.
(ha a hajzata hiányos, előnyt jelent)

2010. október 7., csütörtök

Burgonyakrokett.

Nyitogattam  a hűtőajtót, hátha eszembe jut valami ennivaló ötlet. Akkor pillantottam meg az előző napi törött krumplit.
Hideg nem hideg, valami ötlet kellene hozzá vacsorára, hogy elfogyjon. Beugrott a krokett ötlete. Gyorsan véghezvittem,  mielőtt meggondolom magam. Pár szelet husi is volt még a hűtőbe, mutatva hogy valaki megint mellőzte az étkezést.
Azt mellédobom és kész a kaja...
Néha a spontán ötletek sikeresebbe,k mint a nagy nekikészülődéssel, tervezéssel készült kaja.

Kroketthez kellékek.

  1 kg krumpli, 3 evőkanál liszt (kicsit púpozva), só,
bors, tojás, prézli. (aki szereti a zöldség zöld se rontja el)
A kisütéshez valami olaj (zsír)
A krumplit megpucoljuk, és felkockázva megfőzzük. (az igazi, a régi szétfőzhetőből lenne).
Megtörjük,kicsit hagyjuk hűlni, a tojást nehogy összekapja. Beleütjük a tojást, a liszttel, fűszerekkel összegyúrjuk .Kinyújtjuk a gyúródeszkán, és csíkokra vágjuk. A csíkokat megsodorjuk, késsel darabolni kezdjük. Mint a nudli alapot, csak nagyobbakra. Kézzel kiformázzuk a kroketteteket, végigrakjuk a deszkán. Sütés előtt picit prézlibe nyomjuk és mehet a sütésbe. Nálam a prézli lemaradt.
Bármihez finom köretnek. Önálló vacsorának is megteszi, valami kis főzelék mellé feltét helyett.