2011. május 15., vasárnap

Sonkás tészta

Húsvéti virág vöröshagymából.

Valahogy a nagy blogkarbantartással törlődött ez a recept.

Húsvét után még fontosabb a recept, ha kicsit besokalltunk a sonkával és tojással. A maradékot felhasználhatjuk, de máskor is elkészíthető. Nagyon apróra kockázzuk a sonkát, kicsit átsütjük. (Többit lekockázva fagyasztjuk, és fogadkozunk, hogy jövőre nem főzünk annyit)  Ha csak sovány, akkor kevés zsírt is teszünk alá. Közben a tésztát kifőzzük, gyengén sós vízbe.  A tojásokat üthetjük a sonkára és úgy keverjük a tésztához. Lehet a tésztára tenni egyenesen (forrón csaknem készen van) és a sonkakockákat a végén szórjuk rá. Nálunk fele-fele arányba mindkettőre teszünk. Ha a sütőbe kis kérget pirítunk rá, akkor kockázzuk tálaláshoz. (Mikróba, vagy a tűzhelyen gyorsabb)
Fejes salátával fogyasztjuk.

A főtt tojásfehérjét felkockázzuk, és a sárgájából kis tejföllel, fűszerekkel majonézt készítünk. Reggelire vagy vacsorára elfogy.
(Nem szokott kimaradni már, csak régebben voltak ilyen gondjaim)
 Húsvéti virág vöröshagymából(kép) készítése: A hagyma zöldet derékon elvágjuk, és vékony csíkokat hasítunk bele a végekre, pár centit, a nagyságától függően. Óvatosan hogy ne szakadjon le a szárról. Hideg vízbe mártjuk a a bevágott részt picivel hosszabban. Hatására bepöndörödnek a kis csíkok mint egy virág olyanná válik. Tetszőleges szárhosszúsággal ültethetjük a sonka, tojásos tálra dekorációnak. Gyorsan eltűnik, főként ha elég zsenge és nem túl zavaró az illata.

2011. május 11., szerda

Sóskafőzelék soványan


A sóskát tisztítás után aprítjuk (ollóval szoktam felvágni). Kis vízbe feltesszük főni, éppen hogy ellepje. Csípet sót teszünk hozzá. Fél liter tejbe teszünk lisztet (kanálnyit), és elkeverjük csomómentesre, a habaráshoz. Mikor a sóska forr, lassan belecsorgatjuk folyamatos keveréssel. Ízlés szerint édesítjük. Ha szükséges, még öntünk hozzá tejet, hogy híg maradjon. Gazdagíthatjuk tejföllel a végén. (a családnak)

Ha elég apróra vágtuk nem kell robotgép a sóskához. Sovány kis kalóriatartalmú főzelék lesz. Lehagyjuk a rántást, és a zsiradékot. Bármihez tökéletes köret.




Hígabbra hagyva levesnek is jó! Zsemlekockával tálaljuk.
A fotón még nincs benne a plusz tejföl (a kalória).

2011. május 9., hétfő

Ajándék!

D'zaro ajándéka ez a díj és én kicsit meglepődtem, de megtisztelt vele.
Köszönöm neki!
                                   Elérhetősége itt

D'final gift of this award and I am a bit surprised, but honored him.
I thank him!

Megajándékoznák vele néhány kedves külföldi oldalt, de a nyelvtudásom olyan siralmas, hogy aligha fogadná el valaki. Szétnéztem a saját anyanyelvű oldalaknál, de annyi díj nem létezik, amennyit megérdemelnének a remek oldalakért.
                    Hiába válogatok, mindegyik kedves valamiért, nem tudok dönteni.
Önző dög leszek, nem küldöm tovább.

2011. május 4., szerda

Animáció!



Esős vízhullámok animálva
Kicsit szűkös az időm, ez meg régebbi kép, csak a mérete miatt máshova nem rakható! Ide került. A mérettel óvatosabban  kell bánnom. Gyümölcs virágban.