2011. szeptember 30., péntek

Késői nyár, vagy korai ősz


Néhány növény még hiteget, azzal hogy nyár van. Reménykedjek, majd ők megmutatják. Én meg örülök az igyekezetüknek, akkor is ha csak feléből lesz valami. Gyönyörködni így is lehet bennük!




 Ezek a paradicsomok nem csak ígérnek, még hozzák is a termést.

Az alma paprika vacak volt, most már hiába igyekszik.

A káposzták nem lettek túl nagyok, de én ennek is örülök.

  
Hogy ez a krumpli mit akar, nem tudom. Valahogy a földbe maradt az idei kiszedésből. A szamóca palánták között megbújva fejlődik. Békébe hagyom, hátha viszi valamire.

A bazsalikom igyekszik a magokat megérlelni. Sikerülni fog, már vannak érettek is rajta.


 A borsikafűből egy két szál megpróbál másodszorra is virágozni. Pedig a magot aligha érleli már be.

 Egy kis álmodozó. Néhány zsenge kapor megpróbál mosolyt csalni az arcomra. Én szót fogadok és rájuk mosolygok, közbe csipegetem őket!

2011. szeptember 27., kedd

Becsinált leves fogfájáshoz.






Ez egy egyedi alkalomhoz tökéletes ennivaló!
Ha kertes házba lakunk, kimegyünk a kertbe, egy kis tállal. Belelegelünk minden zöldséget, amit a levesbe szoktunk rakni. Ha nem lakunk ott, akkor összeszedünk egy levescsomagba előforduló mindenfélét.
Pontosítom:
Egy kisebb karalábé, vagy egy fél ha nagyobb,
Sárgarépa,
Zöldség és a zöldje is kell,
Vöröshagyma zöld, vagy egy fél hagyma,
Egy nagy, vagy két kisebb burgonya.
Borsikafű,
Kávéskanálnyi liszt,
Tej, vagy tejföl (esetleg mindkettő)
Kevés zsír a rántáshoz

Egyéb fűszerek, amit szeretünk.

Megtisztítjuk a zöldségféléket és feltesszük főzni vízbe. Fűszerezzük. Amikor félpuha, a zöldség zöldet is beledaraboljuk. Ha hagyma zöldet használunk azt is, a borsikafüvet is beleaprítjuk. Ha puha, összetörjük (turmixoljuk) az egészet. Mintha krémleves lenne. Ha kalóriadúsan szeretnénk, akkor berántjuk. Ha soványabban, akkor habarjuk a levest. Tejjel hígítjuk a szükséges mennyiséghez.
Tálaláskor gazdagítjuk tejföllel a levest.
A nem fogfájós családtagoknak ajánlatos a második fogást, egy kicsit kalóriadúsabbra venni. Mivel a fogsorunkat a fogászhoz akarjuk vinni(kuncogás).



2011. szeptember 24., szombat

Gyümölcsleves



Ez is a fogfájáshoz mehet. Ha még mindig fáj a fogunk.
 Most felsorolom ebbe mi került.  Nem azt jelenti, hogy pont ilyenekből kell belerakni. Ami éppen van otthon, abból készítsük el.
Körte
Alma
Magozott meggy fagyasztóból.
Kávés kanál liszt.
Tej (vagy tejföl)
 Fűszerek (fahéj), édesítő (mézet is tettem bele, egy kicsit),  csípet só,

Megtisztítom a friss gyümölcsöket és felteszem, annyi vízbe, hogy ellepje. Megfőzzük, a meggyet is beleszórjuk.
 Ha befőttből készítjük, akkor csak összeforraljuk a gyümölcsöket.
Csípet sót is teszek bele és édesítem. Ha kalóriadúsan akarjuk készíteni, akkor rántást készítünk hozzá. Ha fogyókúrásan, akkor a kávéskanál liszttel és a tejjel habarást készítünk.
Kevés tejjel felöntjük, ha keveselljük a levét. Ha gazdagon szeretnénk tálalni, akkor a végén még tejfölt is keverünk bele. A végén megszórhatjuk a tányérba egy kevés fahéjjal.

2011. szeptember 15., csütörtök