2011. november 29., kedd

Forralt bor


Nosztalgiázzunk egy kicsit.
Forralt bor
Fél literhez kb.:
4,5 dl bor, fahéj(1 rúd, vagy egy mokkás kanálnyi), pár szegfűszeg, cukor, (szemes bors, esetleg szegfűbors)
A borba feloldjuk a cukrot és a fűszereket is beleadagoljuk. Lassan kevergetjük, hogy elolvadjon a cukor és a fűszerek aromája is beérjen (ha a fahéj por, csak a vége felé adjuk hozzá). Nem forraljuk fel, inkább addig melegítjük, míg eléri a forrásponthoz közeli pillanatot. A szegfűszeget praktikus kivenni belőle, mert ha valaki ráharap, akkor annyi a készítőnek.
Ma már néha narancshéjat is reszelnek bele.

Kalapkúrához enyhe náthára is jó! Utána be a takaró alá és izzadni. Mértékkel és ésszel semmi gond nem lehet.

A disznótorokhoz elengedhetetlen volt, amíg kint dolgoztak a mínuszba. Még ha hajnalba egy stampedli pálinka is került,  akkor is kellett. Ebből egy- két kortyot a nők is elfogyasztottak. Volt olyan férfi aki még őrölt borsot is kért az italába. Nem sokat, csak egy csipetet.
Általában házi borból készült. Igazira gondolok, nem valami vacakra. Fehér és vörös is megfelelt a célra. "Nem a bicskanyitogató fajta a megfelelő" idézet a régi emlékeimből.

2011. november 26., szombat

Advent

Felirat hozzáadása

Advent a karácsony (december 25.) előtti negyedik vasárnappal kezdődik. András naphoz a legközelebbi vasárnap kezdődik és karácsonyig tart.
Gyertyákat gyújtanak, minden hétvégén.  A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.
Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm. (Sok ember meggyújtja a gyertyákat, de érzéseket nem köt hozzá, csak mert a szomszéd is..... )

A gyerekek az adventi naptárakat fogadják szívesen, mert a kis ablakok mögött finom (és kevésbé finom) édesség rejtőzik. Leggyakrabban csokoládé.

Szokás a böjtölés ezekbe a hetetekbe (kisbőjt időszaka).
A böjtölés egy egészséges tisztító kúrának is megfelel, hiszen jönnek a disznótorok, karácsonyi étkezések, bőségesen.

Nem szorosan kötődik ugyan ide, de az András napi ólom öntést sem lehet említés nélkül hagyni. Az ólmot felolvasztották, egy régi kis edénybe és mikor olvadt volt(forró) hideg vízbe öntöttek belőle. Mindenki magának. A hiedelem szerint a lányok meglátták a jövendőbelijüket, a kiöntött mintában. Öntöttem én is, de csak valami kriksz-kraksz látszott, ahogy a fém a vízbe került. Van még pár hasonló, esemény ami ide kötődik, de ennyi elég.
Számomra az advent szó helyett, nemes fémekkel jelölt vasárnapok ugranak be. Meg az, hogy régebben, akkor a boltok nyitva tartottak, ünnepi nyitvatartással.

2011. november 25., péntek

Forró csokoládé

Itt a hideg őszi idő. A havas, vagy hómentes téli estéken egy kis meleg ital jól esik. Lehet az egy csésze tea, egy bögre kakaó, vagy bármi amit szeretünk. Pár forró italnak a receptjét leírtam. Van amit csak emlékezetből, de reménykedem benne hogy nem hagytam ki semmit.



forró csokoládé

 1dl tej, 1 dl tejszín, 10 dkg csokoládé(helyette kakaópor édesítve és felfőzve)), esetleg vanília, fahéj, vagy más fűszer(szegfűszeg, csípős fűszerek). Ha egy kicsit több tejet adagolunk hozzá, akkor egy hígabb de még mindig remek italt kapunk.
 Felmelegítjük a tejet és a tejszínt. A vaníliát is hozzáadjuk. A csokoládét is megolvasztjuk és hozzáöntjük. Forrón tálaljuk a bögrékbe. Vagy csészékbe adagoljuk, ki mit használ.
Készíthetjük kakaóporral is, csak akkor először elkészítjük a csokoládét, majd a meleg tejjel (tejszínnel vegyítjük tálalás előtt) Kiélhetjük a kreativitásunkat a konyhaművészetbe. Lehet fehér csokiból is készíteni. Teljesen más ízt kapunk. Az ízesítőket is változtathatjuk. Fahéjjal is megszórhatjuk a tetejét, akár dekoráció formájában. A tejet ízesíthetjük még sokféle fűszerrel, amit kedvelünk.

2011. november 24., csütörtök

Sütőtök krémleves




Fél kg sütőtök, 1 kanál olaj, friss zsálya levél, pár kanál reszelt sajt, só, bors, másfél liter húsleveslé, vagy víz.

A tököt megtisztítjuk és felkockázzuk. Az olajon kicsit megpirítjuk. Felöntjük a leveslével. Megszórjuk az apróra vágott zsályával. Könnyű frisset szerezni, mert a zsálya a hó alatt is tökéletesen megél. Fagy se zavarja.
Fűszerezzük meg sóval, borssal és főzzük meg. Ha puha krémesítjük és tálaláskor szórunk rá sajtot. Díszíthető magvakkal, vagy zöld fűszerekkel.


2011. november 18., péntek

Novemberi reggel

 Mai fotók, kicsit korábban indultam, hogy meg tudjak állni kattintani. Kesztyűbe nem ment.
Repce
Rózsa késői levelei
Gondolkodik a nyárfa, hulljon a levél, vagy se?
Ugar

2011. november 15., kedd

Dió



Mostanában gyakori beszédtéma a diótörés.
Az olajos mag a fogyókúrás étrendbe is belefér. Omega–3 zsírsav van benne, csakúgy mint a halakban. Vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. A magnézium megtalálható, természetes körülmények között. Az E és B-vitamin tartalma is segít a szervezet természetes működésének. Egy-két marék a diétákba simán beleépíthető. Diéta nélkül is egészséges tápanyag. A gyerekek szívesen fogyasztják. Akár natúran. Ugyanakkor bármire, akár a vajas kenyérre is rászórhatjuk dekorációnak és finom ízt ad. Most nem térek ki a süteményekre és tésztára, elég sokoldalúan felhasználható.

Megtisztítom, az esetleges hibás, vagy selejt diót is. Kiszárítom és zacskóba rakom. Ha nagyon hideg lesz és nagy hó, akkor kicsit összetöröm kalapáccsal. A madáretetőbe szórom, a többi mag közé. Nagyon szívesen fogyasztják az apró madarak. Néha ugyan a szarka is beügyeskedik, de csak egy pár lakik a kertbe, annyi elmegy. A töréséről az idén tanultam újat, amit szívesen alkalmazok ezután.