2012. november 14., szerda

Vegyes gyümölcs befőtt (és likőr)




Hozzávalók:
Mindenféle gyümölcs, amit befőttben szívesen fogyasztunk:
körte, alma, őszibarack, sárgabarack, cseresznye, megy, szilva, de folytathatnám a sort elég sokáig.
A barnulásra hajlamosakat(körte, alma, barackfélék) pihentessük előtte néhány órát picit ecetes vízben és csak utána tegyük bele, hogy megmaradjon a természetes színe.

Egy nagyobb zárható edénybe(5-6 liter minimum) szórunk egy kis réteg cukrot a fenekére egy centi vastagságban. Teszünk rá egy réteg idénygyümölcsöt, kezdhetünk a cseresznyével. Csak megtisztítjuk, nem fontos a magozás. A gyümölcsre egy sor cukrot szórunk és leöntjük 2 dl rummal, amiben elkeverünk egy késhegynyi nátrium-benzoátot. Az edény tetejét lezárjuk és legközelebb folytatjuk a következő gyümölccsel. Mindig cukorral és rummal zárjuk a réteget. Tehetünk a gyümölcsök közé egy egy pár citrom karikát. Arra vigyázzunk, hogy hogy mindig ellepje a lé az új réteget. Mindig enged levet, egyszerre ne tegyünk sok réteget bele, két három nap alatt feljön a lé és mehet az új réteg. Ősszel (vagy amikor tele van)a legfölső réteget bőven cukrozzuk meg, és locsoljuk meg rummal. Bármikor vehetünk ki belőle és visszazárás után nem romlik meg.
A leve egy egyedi gyümölcslikőr, amit bárki szívesen fogad.

Nem kell gőzölni, eláll.

2012. november 5., hétfő

Savanyúság folyamatosan


Most ez aktuális is, hiszen a maradék terméseket összeszedtük, és kezdeni kellene valamit velük. Eredetileg megkezdhetjük jóval korábban, amikor kezdenek a zöldségfélék teremni és mindig lehet az éppen akkor termőből belerakni (vagy kivenni belőle).
Belevalók:  bármi amit szívesen fogyasztunk savanyúságban:
éretlen dinnye,
paprika,
zöld paradicsom,
uborka,
karfiol,
sárgarépa,
fehér káposzta,
csípős paprika (esetleg erős)
hagyma (vörös és fokhagyma is lehet),
vörös káposzta (színessé teszi a levét),
A csicsóka is finom, és ropogós marad ebben a savanyúságban, de a cékla sem rontja el. Más más ízt ad, de összeérve különlegesnek érezzük.
Sorolhatnám még, de egyéni ízlés. A fűszereket magunk döntjük el, de lehet egész bors, babérlevél, koriander, mustármag vagy amit szeretünk benne, de a fűszerek nélkül is nagyon finom.
Elkészítés
Egy nagyobb jól zárható edényt (minimum 5 literes, lehet vödör is ha van fedele, vagy bármi más) készítünk elő kezdésnek. Ebbe fogjuk sorakoztatni azt éppen akkor beérő terméseket, amit a savanyúságunkban szeretnénk látni.
Az apróbbakat egészbe is belerakhatjuk, a nagyobbakat hasábokra vágjuk, vagy reszelve is rakhatunk bele (káposzta).
A különböző zöldségeket alaposan megtisztítva rakjuk bele, természetesen.
A összetétele:
1 liter vízhez
2 evőkanál só
2 evőkanál cukor
3 és fél deciliter ecet(10%)
késhegynyi nátrium-benzoát(Na Be)
csípet borkősav
csipet borkén
Ezt az arányt használjuk és a lé mennyisége az edény nagyságától függ.
A savanyúság alapot az érés sorrendjében pakolhatjuk bele, csak a lé fedje le mindig. Bármikor vehetünk ki belőle, ha visszazárjuk rendesen. Pár nap alatt a belerakott zöldségféle fogyasztható és ízletes.

2012. november 1., csütörtök

November első napja

Juhász Gyula: Temető

A hervadás bús pompájában áll most
A temető. Ó, mennyi szín, derű,
Fehér és lila õszi rózsatenger,
Mely hullámzik az enyészet szelére.

Egy alacsony pad vár rám pihenőül,
Elõtte zöld deszkából ácsolt apró
Sírdomb szelíden mosolyog a fényben.
Fölöttem magyar égnek végtelenje,
Előttem a határtalan magyar táj.

E kicsi sírban egy csöpp lányka szunnyad,
Mint elhervadt virág az õsi kertben.
Köröttem mindenütt békés keresztek
S mély nyugalom beszédes csöndje hallgat.
Mely minden bölcsességnél igazabb.

E kicsi hant elõtt, e nagy magányban
Megölelem az édes életet,
Mely ragyogást küld jeltelen sírokra
S virágözönt az ódon temetõkbe
S az õszi nap csókjával arcomon
Megindulok rózsásan, dalosan,
A boldog elmúlás víg vőlegénye.

2012. október 29., hétfő

Téli képek

Gyorsan benézett a hó az őszi levelek közé. Volt már ilyen máskor is, a zavaró csak annyi, hogy nem fagyott le előre semmi. A zöld leveleken, mint puha fátyol, a hópelyhek rakodnak egymásra. Reggelre elolvad és lefagy, akkor kicsit zavaró lesz. Most örüljünk annak ami van, a csapadék pedig kell a természetnek. 

A rózsa is fehéret nyílik a piros helyett
A cseresznye színessége elfehéredett.
Orgona ága
A vadrózsa piros bogyói még színesítik a téli képet.

2012. október 27., szombat

Az első bejegyzés állandó helyen marad.

Stabil első bejegyzés a fejléc alatt.

Sokat foglalkoztatta a fantáziámat, hogyan tudnám a blogspoton is a helyén hagyni a bevezető írást. Nem a teljes oldalra gondoltam, azt már tudtam, hogy lehet. Azt írom le elsőnek, azt még saját magam fedeztem fel.
Ha a fejléc alatt szeretnénk ismertetőt az nagyon egyszerű:
Megírjuk amit szeretnénk egy bejegyzésbe és képpel is ellátjuk ahogy szeretnénk. Az egészet html módban váltba kijelöljük és egy jegyzettömbbe, vagy a wordpadba helyezzük. Ha értelmetlennek, tűnik ne is törődjünk vele, majd másképpen néz ki később.
Belépünk a  tervezésbe, a szerkesztőfelületen az elrendezést nyitjuk ki, mintha az oldalfalba szeretnénk beültetni valami új dolgot. A modul hozzáadását  kinyitjuk.
Itt választhatunk a két lehetőség közül.
1.
HTML/JavaScript
Ezzel a vezérlővel külső féltől származó funkciókat és más programkódokat vehetsz fel a blogodba.
2.
Szöveg    
Rövid szövegeket, például üdvözlést, írhatsz a blogba a szövegszerkesztővel.

Próbáljuk ki, hogy melyikkel szeretnénk inkább nézni, a szövegszerkesztővel, vagy a másikkal. Ezt simán beillesztjük a fejléc alá teljes szélességű modulnak, és készen is van az első feladat.
 A képen látható a hely (EZT AKARJUK BERAKNI) ahol a modul helye van.

Kaptam a tippet
Stabil(állandó bejegyzés az első blogbejegyzés).
 Én arra gondoltam, hogy az első blogbejegyzés maradjon mindig az első helyen. Amit oda leírok, vagy képet teszek oda, az ne menjen hátrább, ha új megjegyzést írok. Annyira egyszerű, de nekem nem jutott eszembe. Egy virtuális barátomtól kértem el a tudást, hiszen az ő oldalán már láttam is a hogyant. A. nagyon kedvesen megírta, hogy húzzam be, amit szeretnék kezdőbekezdésnek. Ezt fogom bemutatni itt, (másodiknak) és a jóváhagyásával ismertetem másokkal ezt a tudást. Az érdekes az, hogy annyira egyszerű, amikor már tudjuk, de addig, mennyit dolgoztam, hogy mit tudnák manipulálni, dátumokkal és hasonló dolgokat. A valóság egy mozdulattal elvégezhető.
Elkészítjük, amit szeretnénk állandó helyen látni, mint első blogbejegyzést, ami a helyén marad. A modult megcsináljuk és amikor kész, akkor azt simán középre húzzuk

Ennyi az egész, de eszembe sem jutott. azért írom le, mert ez másoknál is megtörténhet. Ugyanezt a blogbejegyzések végére is beilleszthetjük, és csak a bejegyzések haladnak, ez a helyén marad továbbra is.

2012. október 22., hétfő

Köret, krumpliból


Sovány köret, de ízletes.
Itt fel lehet használni az apró szemű burgonyát, ha az termett, vagy ha vásároltunk és van közötte. A nagyobb szeműből is elkészíthető, de ajánlatos apróbbra darabolni a végén. A mennyiséget nem pontosan határozom meg, hiszen vannak alkotóelemek, amiket nem szeret mindenki. Akkor kihagyja, vagy kevesebbet rak bele.
Szükséges:
1 kg burgonya
2-3 fehérpaprika(lehet beszínesedett, vagy a több napos a hűtőböl).
4-5 paradicsom (ha apró)
vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
fűszerek (só, bors stb.)
A krumplit megtisztítás után négyfelé vágjuk hosszában. A paprikát is felcsíkozzuk keskeny csíkokra, de lehet karikára is vágni.
 Egy kis  tepsi, vagy tűzálló tál is megfelel az elkészítéshez. Kicsit kizsírozzuk az alját és leterítünk egy réteg krumplit. Mintha rakott lenne, vöröshagymakarikákat is szórunk köze, pár paradicsom karikát is elhelyezünk az egyik sarkában, és a tetejére tesszük a paprika csíkokat. Közben gyengén fűszerezzük és a tetejére is szórunk nagyon keveset. A fokhagyma gerezdeket középtájra rejtjük, se alul se fölül, akkor nem ég meg, de az íze átjárja az egészet. Lefedjük fóliával, vagy lefedjük a tűzálló tál tetejével, ha háromnegyedre kész(átpárolódott) levesszük a borítóját és pirosra sütjük( ha ropogósan szeretjük). Bármihez megfelel köretnek, de ha egy-két sonkaszeletet(valódi), is ráteszünk, magában is megfelelő. Mások lehetőség, hogy  tükörtojást ültetünk rá a vége felé, és ehető vacsora.