2013. szeptember 17., kedd

Sárgabarack lekvárnak




Itt mind a három lehetőséget leírom, hiszen a különbség csak a gyümölcs előkészítésébe van.

Sárgabarack lekvár I

Az alapja a sárgabarack, itt főleg a kajszira gondolok, de az apró majombarack is érvényesül a remek aromájával(majombarack a magról kelt utód, ami apró de ízes termést hoz). A barackot  megmosom és kimagozom, vagy lefelezem. Csak egészséges szemeket használok fel, de ha sérült, a hibás részt eltávolítva beledobálom. Felteszem főzni és a kevergetés mellett az üvegeket is elkészítem, még az elején, később nem nagyon lehet otthagyni.

Az üvegeket kimosom (valami mosószerrel)és alapos öblítés után kicsurgatva készítem elő. A fedőket is hasonló módon kisikálom. Ha túl kopott a fedő, de nem szeretnék újat beruházni, vágok hozzá megfelelő nagyságú celofánt, vagy valami hasonló papírt(zsírpapír, folpack). A végén a fedő előtt a vékony réteget teszem az üvegre, és a fedő leszorítja. Nem lesz olyan dekoratív, de eláll ugyanúgy.
A barackot addig főzöm amíg a leve eltűnik és sűrűsödik. Adok hozzá cukrot és még egy kicsit főzöm vele(édesítőszerrel szoktam az utóbbi évekbe, de azzal is tökéletes, és sűrű is lesz, köt). Nem mérem inkább csak saccolom, és megkóstolom, de körülbelül az edény nagysága alapján lehet tudni. A majombarack aromájánál nem is nagyon kell édesíteni.
 Ezt nem kell túl hosszú ideig főzni, hiszen a héja is sűrűsíti. Ha jónak látom, megy az üvegekbe(kistányérba teszek egy kicsit és ha oldalra fordítom, látom milyen kemény a lekvár, közbe lehet kóstolgatni. Rászorítom a fedőt, és megy az ágyába. Kibélelem a ruhás kosarat, pléddel,  ilyesmivel, és a legbelső réteg a kiolvasott újság lapjaival van letakarva, hogy a balesettől megvédjem a ruhákat. Soha nem lehet tudni. Belerakom az üvegeket fejjel lefelé, és betakarom. Egy óra múlva visszaforgatom gyorsan az üvegeket, praktikus a kesztyű vagy egy konyharuha, hiszen égetnek. Amíg ki nem hűlnek addig ott maradnak, másfél - két nap, az átlag.
Nátrium - benzoátot akkor szórok a tetejére egy csipetet, ha teljesen natúran készül, semmi édesítés. Anélkül is eláll tökéletesen.



Sárgabaracklekvár II

Sok eltérés nincs az egyestől, inkább csak az alapanyag elkészítése változik.
A barackot  mosás és magozás után, átengedem a húsdarálón, és gyorsabban szétmegy. A főzési idejét lerövidítem vele egy kicsit. Erre a célra más konyhai eszköz is felhasználható, de én maradok a szokottnál. a héj nem pöndörödik össze, eltűnik a barackhúsba. A többi az elsőnél leírt módon folytatódik. Kifőzés, üvegbe rakás, dunszt.


Sárgabaracklekvár III


A színes barackoknál sokkal szebb lesz a lekvár színe. A rózsabarack színessége, vagy az apró szeplőt jégverést eltüntetjük a lekvárból.
A sárgabarackot megmosom és elfelezem. Nagyon kevés forró vízbe felteszem egy kicsit, nem főzni, inkább csak leforrázni. Kéz melegre hagyom hűlni, és a héját lehúzom. Pillanatok alatt lejön és csak az aranyló húsa marad meg, ezt kezdem el főzni. Sokkal tovább tart, mint az átlag, mire besűrűsödik, de az aromája csodálatos lesz. Ehhez nem szükséges a cukor, de édesítő sem kell hozzá. Hosszú főzés után besűrűsödik, és mehet az üvegekbe forrón. Vastag ruhába takarva mehet a száraz dunsztba.
 A régi celofánoknál a sűrűsödés folytatódott még sokáig a befőzés után.


Friss sárgabarack lekváros fotóm az nincsen, mert jelenleg a körtékkel bajlódok.

2013. szeptember 1., vasárnap

Körte beborítva


(én utólag kiborítva)
Szükséges:
pár körte,
kávéskanálnyi vaj
kevés cukor

Víz és én.
A vasárnapi desszertnek nem jutott eszembe semmi különleges. A körte viszont szépen sárgul és ehető. Gyorsan lekaptam pár szemet és megmostam alaposan. Lefeleztem és kibeleztem, a szárakkal együtt, bár eredetileg a szárát rajta hagyják. Újra átmostam, csak úgy hajasan és kicsit lecsöpögtettem tésztaszedőbe. Nagyon kevés cukrot tettem egy nyeles edénybe, és megolvasztottam egy kicsit. Hozzádobtam egy kis vajat, tovább kevergettem. Beledobáltam a körtéket igyekezve, hogy a vágott felével kerüljön lefelé. A körtéket pároltam egy kis ideig , a nyéllel meg mozgatva a gyümölcsöket, de egy apró fakanállal is piszkáltam őket, hogy mindenütt puhuljon a gyümölcs. Közbe elforrta a körték által adott levet, és csak az olvasztott édesség ölelte át a körtéket. Amikor már újra karamell állapotba került, lezártam alatta a gázt. Apró kis tányérkákra adagoltam, dekorációt nem adtam semmit.
Nagyon jól néztek ki, megkóstoltam és finom is volt. A családnál azonban nem arattam nagy sikert vele, az volt a vélemény, hogy a körte natúran is finom, fölösleges volt vele a munka. Legközelebb nem kapnak ilyent, majd meggondolják a válogatást.
 A gyerekek azonban szívesen fogyasszák.

Fotó nincsen, mert a gépem rakoncátlankodik, ráadásul valahogy el is fogyott, mire most este elkezdtem leírni. Nem terveztem hogy megírom, ezt a kis kudarcot.

2013. augusztus 31., szombat

Krumpli leves



Szükséges:
krumpli
egy szál sárgarépa
1 paradicsom
1 fehér paprika
1 kanál liszt
kiskanálnyi őrölt paprika
zsír vagy olaj
kömény

vörös és fokhagyma
petrezselyemzöld
bors

A hagymát megpirítjuk háromnegyedig és rádobjuk a lisztet, kicsit pirítjuk és közbe a fokhagymával együtt a köményt is rászórjuk. Ha jó, rászórjuk a paprikát és beledobjuk a felkockázott krumpli, a karikázott sárgarépával együtt. Felöntjük kb. kétszeres mennyiségű vízzel és megsózzuk. A paprikát és paradicsomot is belekarikázzuk. Ha félig főtt, megszórjuk borssal és az apróra vágott petrezselyemzölddel. Tálalásnál mellétesszük a tejfölt, aki kér, tesz a levesébe.

Krumplikrémleves


Ennek lefutott a szezonja, nem nagyon van már  régi krumpli, de az új is beért.

fél kg burgonya (ó)
1 kispohár tejföl
1 gerezd fokhagyma
esetleg 1 fej vöröshagyma
kevés zsír vagy olaj
só,
babérlevél
bors, (nálam a bors kimarad)
petrezselyem zöld
A vöröshagymát felkockázzuk apróra és megdinszteljük, a vége felé adjuk hozzá a fokhagymát és egy picit még pirítjuk. Hozzáadjuk a feldarabolt megtisztított krumplit és felöntjük vízzel, hogy ellepje, beletesszük a babérlevelet és megsózzuk. Puhára főzzük. Ez csak ó krumpliból igazi, ha újkrumpli van csak otthon akkor inkább elégedjünk meg a sima krumplilevessel.
Mikor puha a krumpli, kidobjuk a babérlevelet és pürésítjük a krumplit. A tejfölt hozzákeverjük, és fűszerezzük. Picit összeforraljuk és tálaljuk.

2013. augusztus 29., csütörtök

Vihar


Egy kis meglepetés délutánra Kecskeméten. Nem fotóztam, csak átéltem, hogy leesett az elmaradt egész nyári csapadék pár perc alatt. Azt hogy mit vert le, tört össze pontosabban holnap leltározom fel.

2013. augusztus 24., szombat

Szilvás lepény



Az alapja kelt tészta, de egy csípet sütőpor is van benne.
70 kg liszt,
1 csomag élesztő (szárított és kicsi)),
2 tojás,
1 evőkanál étolaj,
1 teáskanál cukor,
kevés só,
tej (szükség szerint)
csipet sütőpor,
Tölteni:
szilva, nem mértem, a tepsi nagyságától is függ.
fahéj,
édesítő(cukor)
prézli(zsemlemorzsa)
Az élesztőt felfuttatom egy kis langyos tejbe, ami édesített. A lisztet tálba ömlesztem és mélyedést készítek bele, ideöntöm a megfuttatott élesztőt. Kicsit letakarom liszttel és a többi hozzávalókat adagolom. Kevéske sót, és a tojást felütöm  hozzá. Az egészet összekeverem és a langyos tejet, adagalom amíg összeáll a tészta. Ha egynemű és sima az olajat is hozzáadagolom és összekeverem. Fakanállal is lehet, nem kell a kezünk hozzá. Közepes nagyságú tepsit választok, a kicsibe nem férne bele. A legnagyobbnál meg a tészta vékony lenne. A tepsit vékonyan megolajozom, majd megszórom liszttel. A tésztát beleborítom és elterítve hagyom kelni.
Közbe a szilvát megmosom, lefelezem és megszórom fahéjjal, ha kell édesítőt is szórok rá. Mielőtt a tésztára raknám, összerázom egy kevés prézlivel, hogy ne legyen sok leve. Mikor félig megkelt a tészta, rárakom a szilvaszemeket a vágott felükkel lefelé. Egyenletesen, akár mintázat alakzatba is lehet, attól függ mennyire érek rá. Itt csak sorba raktam, és még hagytam egy kicsit pihenni. Bedobom a sütőbe, tűpróbáig sütöm. Ha maradt ki fahéjas prézli, rászórhatjuk a tetejére a tepsibe, a teljes megsülés előtt 5 perccel. Itt a képen is az látható, csak ez nem finom prézli, egyszerű házilag darált száraz zsemle morzsaléka.

Itt már a szeletelés megkezdődött. Meg próbáltam  hogy a szilvaszemek kerüljenek a szeletek közepébe, de kevés sikerrel. Az íze jó, és gyorsan el is fogyott. Ha nem elég édes, lehet porcukrozni a tányéron. Itt a túl érett szilva nem praktikus, hiszen sülés közbe elterülne a tésztában. Jó étvágyat hozzá.