2013. december 29., vasárnap

Apró kis tavaszi meglepetés télen

Felfedeztem az első virágot a szabadföldi eperbokron, szilveszter előtt kicsit korai. A borsikafű szokásos formájában.


2013. november 6., szerda

Késő őszi ajándékok

Egy kis ajándék a novemberi napokban. Ma ez a kék égbolt gyönyörködtette a szemet egy kis ideig, Messze a felhők igazi nyarat láttattak velünk, csak a fák jelezték az őszt, hogy a lomb színes vagy már nincs is. Attól még lehetett gyönyörködni az ég szép színében.
Még egy kicsit a növények is becsapódnak és egy kis meleget gyűjtenek a napok melegéből.
 A kapor a következő termését hozza, és a téli szükségletet innen is pótolhatjuk. Egy kevés a fagyasztó sarkában is elfér, jól becsomagolva.
 Ez a saláta is igyekszik, ha feje nem is lesz, a zsenge levelek fogyaszthatóak.
Ez a szegfű is újra megszépült. A virágai illatosak, de szegélynek való, vázába kár leszedni.  Kicsit még minden növény akar a nap melegéből téli tartalékot gyűjteni. A zöldségek teljes erővel hozzák a lombot, még a zeller is új erőre kapott a természetes locsolástól.

2013. október 27., vasárnap

Sárgaborsókrém leves



25 dkg sárgaborsó

1 zöldségleves kocka, még jobb egy kevés zöldségféle
tejföl
Rántáshoz:
olaj (zsír)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kis kanál liszt(nem evőkanál)

Ehhez a felezett borsót használjuk. Ugyanígy rendes levest is készítünk belőle, és mire leírom éhes is leszek.
A borsót este beáztatom hogy gyorsabban megpuhuljon. Főzés előtt reggel leöntöm a vizet és felteszem főni kicsit több vízbe. A habját leszedem amikor felforr, ha kell többször is. Beleteszek egy kis zöldségfélét apróra vágva(zöldség, sárgarépa, karalábé falatka stb.), ha nincs más  egy zöldségleves kocka is megteszi. Amikor majdnem megpuhult, befűszerezem sóval.
Az olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát a kávéskanálnyi lisztet rászórom. A végén adom hozzá az összetört fokhagymát. Kis hideg vízzel felöntöm és amikor forr, hozzáadom a borsóhoz, ami közbe a másik oldalon a melegen fő. Összeforralom és ha szükséges még egy kicsit pépesítem. Karikázott főtt, vagy sült virslivel tálalom.
A tejfölt külön adok az asztalra és adagol a leveséhez aki kedveli.
Normálisan belefőzik, de nálunk nem mindenki kedveli, ajánlatos külön adni, amihez lehet.


Sárgaborsó főzelékje is hasonlóan készül, de naturan tejföl nélkül és sűrűbbre.

2013. október 13., vasárnap

Krémleves, karalábé alappal


Pár fiatal karalábé( létszámtól függően), ha van gyenge levél a közepéről, azt is felhasználjuk.
1 kanál liszt (ha több a karalábé, természetesen a liszt is több)
1 vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
kevés zsír (vagy olaj)

tejföl

A karalábét felkockázzuk  és a forró olajba dobjuk, a vöröshagymát is beledaraboljuk, kicsit dinszteljük, de nem hagyjuk színesedni a vége felé a fokhagymát is beledobjuk, összepréselve, vagy csak összelapítva és feldarabolva. Picit még hagyjuk, majd felöntjük vízzel, annyival hogy bőven ellepje. Megpároljuk, ha marad leve pár kanállal kiveszünk, majd pürésítjük. Visszatesszük a tűzhelyre és a tejföllel elkevert liszthez adjuk a levet, és jól elkeverjük. Lassan beleöntjük folyamatos keveréssel a krémlevesbe.
Rászórjuk az apróra vágott leveleket, és esetleg egy kis petrezselyemzöldet is szórhatunk rá, egészen apróra vágva(konyhai olló jól használható erre).
Tetszés szerint utánfűszerezzük és már tálalhatjuk is.
Betétnek lehet használni pirított zsemlekockákat (külön tálalva), de anélkül is finom. Hidegen és melegen is tálalható.