2014. május 26., hétfő

Hársfa virágzása

 Itt a hársfavirágok szezonja, ez azért is érdekes mert tavaly a szárítás módszeréről június elején írtam részletesen ezért azt most kihagyom, a linkről elérhető. Most korábban jött a virágzás, kicsit korábban kezdhetnénk szárítani, csak párásabb a levegő, hogy természetes körülmények között tudjuk szárítani.
 Azért érdemes többet gyűjteni, mint amit elfogyasztunk, hiszen a fürdővízbe szórva is nagyon jót tesz a testnek. Más növények szárított elemeivel együtt tökéletes gyógyteakeverék készíthető. Magában a hársfateából sokat fogyasztani nem praktikus, váltakozva más teákkal érdemes inni.
Amikor virágzik a hársfa a környezete csodás illatot áraszt. A lepkék is szívesen látogatják, volt év amikor tömegesen voltak jelen a fákon. A méhek is szívesen látogatják és a mézet készítenek. A méz is rendelkezik a gyógyhatásokkal (köhögés ellen, görcsoldó, álmatlanság ellen). A színe világos sárgától egészen sötét árnyalatig előfordul, kicsit kesernyés ízű és erős illatú de finom. Az ára is borsos, csaknem az akácmézzel vetekedik.
Sütni, főzni nem túl praktikus, mert kiemeli az utóízt, de simán tökéletes a gyógyhatás.

2014. május 17., szombat

Ciklon

Kerti részletek, csak apró hibák, hiszen az ország nagy részén sokkal komolyabb károkat is okozott az Yvette névre hallgató mediterrán ciklon.
 Lefektette az apró szegfű bokrot.
 Egyenesen csokorba csavarta.

Na ezekhez nem is kell szöveg, de ami a fán maradt az meg az esőtől pusztul el.

2014. május 6., kedd

Palacsinta bodzavirággal

A bodzavirágzása megkezdődött és nálam is kezdődik a tervezés, hogy mire használjam. Már a tea és a sült bodzavirág receptje le van írva. Most a bodzás palacsinta lesz leírva. Kicsit sok lett a virág benne, nagyon bodzaíze lett, de elfogyott, legközelebb jobban vigyázok azért.


Palacsinta bodzavirággal

Az alap palacsinta tésztát készítjük el, amit szoktunk általában. Azért pár szóba leírom, bár mindenki másként készíti, én is többféleképpen.
Kell:
1 tojás, tej, liszt, csipet só, pici ásványvíz(szódavíz), esetleg pici cukor(édesítő).
A tejet a cukorral és sóval összekeverjük, hogy feloldódjon benne. Hozzáadjuk a lisztet folyamatos kevergetéssel(legpraktikusabb a kézi habverő) és a legvégén még egy kis ásványvizet is öntünk hozzá.
A bodzavirágokat kicsit leöblítjük és hagyjuk megszáradni, vagy leitassuk papírtörlőn. Közbe ellenőrizzük hogy bogarak se legyenek benne, de ha tetves a növény akkor felejtsük el, inkább natúr palacsintát süssünk. 
Ollóval levágjuk a virágokat, a nagyon zöld részt nem és beleszórjuk a tésztába, a mennyiség ízlés szerinti, de nem kell túl sok. kisülés után lehet egy kis édesítést végezni föltekerés közbe.
Jó étvágyat!

2014. május 4., vasárnap

Május első hete

Vegyes képek május első hetéből. A fotók egy napon készültek, az ég egyik fele még kék, de már látszik a sötétedő felhő is. Vadvirágok és kultúrnövények egy képen összerakva.