2015. november 23., hétfő

Tejfölös gombapaprikás(gombaragu?)



Két személyre, nem mindenki szereti a családban.
25 dkg gomba
1 vöröshagyma
kevés zsír(olaj)
őrölt pirospaprika, kávés kanálnyi

bors
kiskanál liszt
pár kanál tejföl

Laskát vettem, olyan tetszetős volt a kinézete és elég olcsó is. A gombákat én válogattam ki, így a mennyisége sokkal kevesebb lett lemérve, mint amit szemre mutatott. Elégnek ítéltem, nem tettem hozzá többet.
A gombát megtisztítjuk, én alaposan átnéztem, mosás előtt is, mert csiga, vagy bármi előfordulhat. Leráztam és felszeleteltem, majd utána mostam le. szűrőbe tettem, hogy kicsit lecsepegjen.
A vöröshagymát megdinszteltem a zsiradékon, és rádobtam a gombát is, tovább párolódni. Rádobtam a paprikát, és kevés vízzel felöntöttem. Beleszórtam a fűszereket, és hagytam főni. Közben a tejfölt a liszttel kikevertem csomómentesre, majd hagytam pihenni. A végén belekevertem a pörköltbe és összeforraltam még egy kicsit a habarással.
Köretnek egy kevés nokedlit tettem mellé.
Kész fotóm nincs, mire eszembe jutott már ... nyoma sem volt.



2015. október 30., péntek

Síma lángos


Fél kiló liszt kb,
Fél csomag élesztő,
Fél kanál só,
Kávéskanál cukor, (éppen hogy)
Langyos víz,
Pár kanál olaj,
A sütéshez olaj szükség szerint.

Langyos cukros vízben az élesztőt megfuttatjuk, és az átszitált liszthez öntjük. Rászórjuk a sót és alaposan kidolgozzuk.
Félóra pihenés után pici olajat öntünk a tészta oldalához a tálban és kicsit aláengedjük. Emelgetjük a tésztát és olajos lesz az alja. Forró olajat készítünk, és tépdessük a tésztát formázzuk alakítjuk, olajos kézzel. Nem mindig lesz kerek, de az nem olyan fontos.
Nagyon jó ha van, aki kiveszi közben, nem lesz az olló olajos. Nekem nem volt itthon senki, csupa olaj lett a nyele a kiszedő ollónak. Nem olló csak a családi szótárban használjuk.
Gyors és olcsó akár uzsonnára, vagy vacsorára, fokhagymás tejföllel, vagy mással...



2015. október 12., hétfő

Októberi orgonák

Nem eltévedés, ezek a mai napon készült fotók. Kicsik aprók, de látható hogy ők a lila orgonák. Nem tudom mit keresnek a kertemben, de itt vannak, bolondos ősz.

2015. október. 12

2015. szeptember 22., kedd

Paradicsomos saláta


 A link mutatja az alapsaláta öntetét és összetevőit. Itt csak a pár kis késői uborka a plusz, és az hogy ebből sikerült fotózni, mielőtt eltűnt volna a végtelenbe. Itt a parányi zöldhagyma nem karikázva van, kicsit hosszabb csíkokra, mert karikázva meg sem találtam volna benne.


A bazsalikom csak dekoráció.

2015. szeptember 18., péntek

Saláta vegyesen(paradicsom)



Ez is egy vegyes saláta bár a fő alkotóeleme a paradicsom. itt összeszedtem az apró paradicsomokat. Van benne koktél paradicsom is pirosban és sárgában. Ez nem előírás, csak ilyenek voltak a kertben. Lehet egyszerűen bármilyenből
   
paradicsom
só,
öntethez:
         ecet(csak egy gondolatnyi mennyiség, hiszen a só a fő alkotóelem)
        csipet cukor
        hagymazöld(vékony, snidling, ha van)
        só
        kevés víz
  Az egész öntet csak jelképes, hiszen a paradicsom is ad levet. 
Megmostam paradicsomokat és négy felé vágtam hosszában. A picurkákat csak kétfelé, még így is aprók voltak. Gyengén megsóztam és hagytam pihenni egy kicsit. Közben az öntetet elkészítettem mérés nélkül, de szájízre. itt már a rutin is működik nálam. Olajat(néha elhagyom) az ecettel és a cukorral összekevertem. belekarikáztam a hagymazöldet(kis zöld úszógumik lettek). Nem fűszereztem jobban meg, hiszen alapból finom a sós paradicsom. Mire az öntetet rátettem, volt egy kis saját leve. Éppen hogy ráöntöttem a levet, semmi komoly keverés, csak alig.
 Fotó nincs a készről, mert elfogyott idő előtt.
Lehet más növényekkel keverni, ha színesebben szeretnénk, zöldpaprikafélék, fehéren és félig pirosan is. Most csak a legegyszerűbb alapot készítettem el, a színek pótolták a többit.

2015. szeptember 16., szerda

Vegyes savanyúság folyamatosan elrakva.



 Házi savanyúság, ahogy a szezonja következik, folyamatosan rakhatjuk a lébe. Ez a recept praktikus, ha saját kiskertünk van, ahol mindig akad pár darab, ami nem fogy el azonnal, de később szívesen fogyasztanánk. Télen,amikor kevesebb a vitamin, vagy csak úgy megkívánjuk  savanyúságot.
Ha nincs saját kert, akkor viszont a piaci áraknál ráérünk figyelni, mikor van a szezonja, vagy a szezonvége felé, amikor dömping van belőle. Olcsón és aránylag jó minőségű termékeket válogathatunk. Ezeket csak beledobáljuk a tároló edénybe, amiben az alaplé van, és közben használhatunk is belőle bármikor.

 Lé: 1 liternyi alaphoz írom és ennek arányában lehet növelni a mennyiséget.
1-2,5 dl 10% - os ecet
15 dkg cukor(édesítő)
1,5 dkg só
1 kiskanálnyi kénpor(nagyon pici kanálra gondolok, lapos kávés)
1 kevéske nátrium-benzoát
Egyéb fűszerek: torma, kapor, pár meggyfalevél(ha van), bors, kömény, koriander, mustármag,
A fűszereknél eltérő fajtákat lehet használni, és az egyéni ízvilág az alapja. Lehet más másfajtákat is belerakni, vagy elhagyni belőle néhányt. Ez a cukorra sóra és ecetre is vonatkozik, hiszen van aki édesebben szereti, esetleg savanyúbban.
Az összeset összekeverjük hogy feloldódjon minden hozzávaló teljesen és hidegen mehetnek bele a zöldfélék.
Belevalók: uborka, kis dinnye, káposzta, karfiol, sárgarépa,karalábé, vöröshagyma, gyöngyhagyma, cukkini, fokhagyma, zöld paradicsom, ami tetszik, nincsen szabálya.
Tárolóedény lehet vödör, vagy más edény aminek teteje van. Akár a festésnél használt 10-15 literes edény is jó, kimosás után. Lehet venni is ilyen edényt nagyobb méretben. Ma már kis hordót, vagy dézsát nem nagyon tartanak erre a célra otthon.

Itt még az uborka a fő alkotóelem, de a többi még a kertben fejlődik a fotó készítésekor. A téli káposzta messze még, a zöld paradicsomot se kell még leszedni, idő előtt.






2015 nyara