2015. december 12., szombat

Fokhagyma krém




Fokhagyma krém készítése egyszerűen.
Ehhez nagyon jól használható, a már gerezdekre szedett hagyma, vagy a szedés közben megsérült fejek. Én fél kilót használtam fel egy adaghoz. Sokáig elég lesz.
A hagymát megtisztítottam, hagyományos módszerrel. Most nem húsdarálóztam, inkább a kis elektromos darabolót használtam. Nem lett olyan krémes, de ngyon dekoratív apró darabokra darálta, és közte teljesen szétzúzott rész is volt. Összekevertem egy kis sóval jó alaposan, és hagytam pihenni egy kicsit, néha újra kevertem hogy a só nagy része feloldódjon. Nem mértem, de körülbelül 10 deka sót tettem bele.  A citromasavat kihagytam, ha barnulni akar hát tegye.  Az egész hasonló lett a darált zöldségfélékhez. Azért amikor elsímítottam, a tetejére légszűrönek egy csípet étolajat tettem, pár kanállal, csak szigetelni. Mikor használni akarom, picit megdöntöm és alányúlok az olajnak. Persze rántásokhoz ez teljesen fölösleges lenne, csak, ha nem akarom pótolni kell. Maga az olaj is valami csodás ízt vesz fel.
A hűtő zöldséges rekeszében kapott helyet. Kéz alatt van és sokféle menübe szívesen alkalmazom, de akár egy kis vajas kenyérre dobva is finom.
Jó egészséget, hiszen a nátha ellen is segítség.

2015. november 23., hétfő

Tejfölös gombapaprikás(gombaragu?)



Két személyre, nem mindenki szereti a családban.
25 dkg gomba
1 vöröshagyma
kevés zsír(olaj)
őrölt pirospaprika, kávés kanálnyi

bors
kiskanál liszt
pár kanál tejföl

Laskát vettem, olyan tetszetős volt a kinézete és elég olcsó is. A gombákat én válogattam ki, így a mennyisége sokkal kevesebb lett lemérve, mint amit szemre mutatott. Elégnek ítéltem, nem tettem hozzá többet.
A gombát megtisztítjuk, én alaposan átnéztem, mosás előtt is, mert csiga, vagy bármi előfordulhat. Leráztam és felszeleteltem, majd utána mostam le. szűrőbe tettem, hogy kicsit lecsepegjen.
A vöröshagymát megdinszteltem a zsiradékon, és rádobtam a gombát is, tovább párolódni. Rádobtam a paprikát, és kevés vízzel felöntöttem. Beleszórtam a fűszereket, és hagytam főni. Közben a tejfölt a liszttel kikevertem csomómentesre, majd hagytam pihenni. A végén belekevertem a pörköltbe és összeforraltam még egy kicsit a habarással.
Köretnek egy kevés nokedlit tettem mellé.
Kész fotóm nincs, mire eszembe jutott már ... nyoma sem volt.



2015. október 30., péntek

Síma lángos


Fél kiló liszt kb,
Fél csomag élesztő,
Fél kanál só,
Kávéskanál cukor, (éppen hogy)
Langyos víz,
Pár kanál olaj,
A sütéshez olaj szükség szerint.

Langyos cukros vízben az élesztőt megfuttatjuk, és az átszitált liszthez öntjük. Rászórjuk a sót és alaposan kidolgozzuk.
Félóra pihenés után pici olajat öntünk a tészta oldalához a tálban és kicsit aláengedjük. Emelgetjük a tésztát és olajos lesz az alja. Forró olajat készítünk, és tépdessük a tésztát formázzuk alakítjuk, olajos kézzel. Nem mindig lesz kerek, de az nem olyan fontos.
Nagyon jó ha van, aki kiveszi közben, nem lesz az olló olajos. Nekem nem volt itthon senki, csupa olaj lett a nyele a kiszedő ollónak. Nem olló csak a családi szótárban használjuk.
Gyors és olcsó akár uzsonnára, vagy vacsorára, fokhagymás tejföllel, vagy mással...



2015. október 12., hétfő

Októberi orgonák

Nem eltévedés, ezek a mai napon készült fotók. Kicsik aprók, de látható hogy ők a lila orgonák. Nem tudom mit keresnek a kertemben, de itt vannak, bolondos ősz.

2015. október. 12