2016. június 17., péntek

Szurkoljunk

Nem vagyok nagy focirajongó, de néha odapislogok a tv-re, és most egy labdát én is bedobok a csapatunknak, hogy továbbra is sikeresen rúgják. Tőlem csak ennyi tellik.
Félszemmel továbbra is követem az eseményeket, még ha  nem is írok hozzá komoly véleményt.
Hajrá!

2016. június 11., szombat

Kerti képek

Néhány fotó pár gyümölcsről, június elején. Néhány fa, de apró cserje is akad.
Földig hajló, közép érésű cseresznye
körte

Szőlő lugas
Ribizli

Cseresznye(mirabolán)szilva
dió


2016. június 7., kedd

Szörpök és befőzések

Lassan indulhat a befőzés az italoknál. Bodzaszörp lejárt, de most egyszerre érik minden. Indulhatnak a szörpök, szinte egy héten belül. Kicsit egyszerre érnek ezek a növények. A lekvárok is jöhetnek lassan, és az első befőttek.
málna és eper

málna



ribizli, késői cseresznye és két szem megy

málna és eper

2016. június 4., szombat

Kapros túrós palacsinta II





A mai menü egy része a palacsinta. Itt a zöldségfélék ideje és a kapor is ezek között van. A kapros túros lepény mennyei, de ha a túrót palacsintába rakjuk az is egy érdekes ízkombináció.
A palacsinta alapja:
 tej,
1 tojás, 
só,
liszt,
olaj,
Töltelék:
1 csokor kapor,
túró, tejföl(ha szükséges)
Édesítő(vagy cukor, bár akkor nem nagyon kell a tejföl)
 A mennyiséget nem mérem, csak ránézésre szoktam (kb fél kg liszt alappal, a többi adja magát).
Habverővel összekevertem alaposan a hozzávalókat és hagytam pihenni, miközben a borsólevest is összedobtam. Az olajat nem tettem bele, nem is tudom miért. Gyorsan kisütöttem, két ősrégi palacsintasütővel nem tartott sokáig.
A kaprot apróra ollóztam, jól lerázva a víztől. A túróból kikevertem egy keveset tejföllel lazítva egy kicsit és édesítettem.  Belekevertem a kaprot is és már kenhető is a palacsinta.

Nem mindenki szereti, ezért nem kentem meg csak pár darabot a kaprossal, a család egy része vaníliával kedveli a túrót, kapor helyett..

Közben rájöttem, hogy már néhány éve megírtam egy kapros túróst, de már mindegy.

2016. május 31., kedd

Vegyes saláta

fejes saláta,
főtt tojás,
só,
sárgarépa,
sajt,
pár csepp olaj, a saláta levelekre
Itt a legelési szezon, amikor a kísérletezések ideje is kezdődhet.  A mennyiség tetszőleges. Legalul saláta van apróra tépve, pár csepp olaj,  és arra pakolva a többi, ami segít hogy egy kis kalória is legyen és nehogy éhen haljunk. Nincs megkötve ki mit pakol bele, itt inkább a fantázia, és egyebek (mit szeretünk) a lényege. Nagyon jól használhatók a maradékok, apróra darabolt husi is elfér rajta, párolva, vagy sütve.
 Vacsorára tökéletes menü. Érdekes de nekem elég volt, jóllakottnak éreztem magam tőle.

2016. május 22., vasárnap

Vetőmagok

Megírtam, de lassan ideje fölrakni, mert lejárt a szezonja.
Hagyma
Saját vagy bolti? Ez egy elég gyakori kérdés, hiszen a bolti, előkezelt, csávázott. A fajta jellemzőit megőrzi hogy mennyire fajtatiszta, na ez már más kérdés. Itt nem is ezt akarjuk elemezni.
Nagyon sok fajnál megfelel a saját magunk által szedett, termelt. A petrezselyem is tökéletes, ha mi vetjük, akkor is, főleg ha a zöldjét szeretnénk elsősorban. A sárgarépa az egyedüli, ami még nekem egyszer sem jött össze.
A káposzta és karalábé, legtöbbször saját. A virágmagoknál is
ezt az elvet követném, bár a kék csodatölcsérem nem szokott magot hozni. Kénytelen vagyok évente venni.
Rucola(borsmustár)
A bolti magoknál gond a mennyiség is a kis tasakokban. Szinte éppen hogy van benne, ami parányi kertbe elég is, ha mind csíraképes.
A sajátunkat bőven vethetjük, és fájó szívvel, de később a fölösleget kigyomláljuk. Nem foglal nagy helyet a fölmagzó káposzta vagy karalábé a kertünkben, hiszen a magassága miatt alatta nyugodtan palántázhatjuk az aktuális növényeket. Esetleg egy kis pálcával rögzítjük a virágzó magas növényeket. Ehhez még az se kell hogy a termést feláldozzuk, elég ha a levágott növények gyökerét, szárát(torzsáját) kint hagyjuk a kertbe. Vagy a lemaradt kis növényt hagyjuk kint télire. Nem szokott lefagyni, de akár le is takarhatjuk egy kis gazzal.
A mostani időjárással már május elején a magkezdemények is jelen vannak és gyorsan beérik a termésünk.
A tároláshoz elég bármi, kis zacskókba lehet rakni(a zacskóba dobva a nevét egy darab papíron) és az összest egy üvegbe rakni. Ha nagyobb, a befőttek között is jut hely neki. Vagy akár parányi gyógyszeres üveg, gyufásdoboz, bármi lehet.
Pár kép a karalábé életéből időrendbe, a káposzta ugyanez, tehát arról már nem kellenek képek.
 A télen kint hagyott karalábé és ami lesz belőle végig fotózva:
karalábé kora tavasszal
Karalábé virága

karalábé virága

karalábé mag kezdemény
Karalábé mag kezdemények, de alatta már láthatók az idei palánták is.

karalábé és káposzta palánták