2011. szeptember 8., csütörtök

Éhező országok



Nagyon szomorú ez a hír. Újabb szomáliai részt nyilvánított az ENSZ éhség sújtotta övezetté. Kelet-Afrika egy részén ez a szomorú újság.
Komoly élelmiszerhiány tizedeli a lakosságot. Mindenki elismeri, hogy az adatok sivár képet festenek az országról. A nemzetközi segítség ellenére is, több százan halnak éhen. Ha nem tudnak gyors megoldást találni, akkor tombolni fog az éhség.
Ugyanakkor olyan nyilatkozatokat olvastam, hogy előfordul az, hogy nem jut el a küldött pénz és segélycsomag a szükséges helyre. Útközbe eltűnik. Nekem erre már nincsen szavam se, mert mit is lehet mondani erre? Hogy ez egy mostanában megszokott dolog? Az az éhes kisgyermek is tudja ezt? Vajon neki elég lesz-e az ígéret, hogy majd kap enni? Értem a szárazságot, az aszályt. Nem csak értem, élem is a mindennapokban. A többit nehezen...
Közbe folynak a hatalmi harcok...


Nekem meg az jutott eszembe, hogy a napi ebéd olyan kis sikert ért el, idehaza.

2011. augusztus 28., vasárnap

Szilvalekvár és lé



(A fotón potyó szilva van, nem igazán lekvár alapanyag. Gyümölcsleves esetleg.)
A módszeremmel sokkal kevesebb ideig kell főzni a lekvárt. Igaz hogy sokkal  több gyümölcs kell hozzá, de nem vesz kárba.
Megmosom a szilvát, és kimagozom. (Ha van elég idő, akkor magozás után vékony cukor réteggel lefedve pihentetem 8-10 órát) Ha kevés az időm gyorsítom. Felteszem a tűzhelyre és felforralom, gyorsan kiadja a levét a szilva. Majd hagyom hűlni egy kicsit.  Tésztaszedővel kiszedem a szilvát a saját levéből. Átszűröm teljesen. A szilvahúst felteszem főni. Ha kevés lenne a lé, öntünk vissza alá egy keveset. Amikor jó az állaga, adunk hozzá cukrot és összefőzzük utoljára. Az üvegekbe öntünk egy kicsit és körbeforgatjuk, így nem pattan el. Teletöltjük, lefedjük és mehet a száraz dunsztba.
Sokkal kevesebb cukor szükséges hozzá, mintha azzal akarnánk besűríteni.
A levet elfogyaszthatjuk frissen, üdítő ital helyett. Vagy vegyes gyümölcsleveshez adagolhatunk belőle. Nem kell azonnal elhasználni, jó lesz télen amikor már kevésbé vagyunk telítve szezonális gyümölccsel.

A szilva levét felforraljuk és üvegekbe töltjük. Csipet tartósítót(nátrium-benzoátot)szórunk rá és mehet a száraz dunsztba. Italnak elhasználhatjuk, vagy pár almával télen gyümölcslevesnek. Nem foglalja a helyet a fagyasztóba.

2011. augusztus 27., szombat

Őszbarack fagylalt




Őszibarack fagylalt(vizes)
Fél kiló barack, fél liter víz.A cukor mennyiséget lehet alakítani tetszőlegesen(20-40dkg).  Az édesítőnél más az összetétel, szájízre érdemes csinálni.
A barackot kimagozzuk és a haját is eltávolítjuk. Szétverjük robotgéppel, vagy turmixoljuk. A vízbe feloldjuk a cukrot melegítés közbe. Ha felolvadt elzárjuk és hagyjuk kihűlni. Összekeverjük a barackkal teljesen, jobb a géppel. Berakjuk a fagyasztóba és közbe többször kivesszük egy percre, átkeverni, hogy finom legyen (kb. óránként). Néhány óra alatt kész és hosszan tárolható fagyasztóba. Tálalásnál egy kis pihentetés szükséges, a fagyasztón kívül, hogy könnyebben adagolhassuk. Ha fagylaltgépünk van, természetesen sokkal egyszerűbb az egész.
Ugyanezt tejjel is készíthetjük, akkor pár hét után, el kell fogyasztani.

Ha tejszínes fagyit szeretnénk, akkor a víz helyett tejszínt használunk.
Tisztítás után az egész hozzávalót összekeverjük (turmixoljuk) amig a cukor elolvad.
Szinte habosra keverjük és fagyasztjuk.
Ez sokfajta gyümölccsel készíthetjük, csak az édesítése különböző. Használhatunk ízesítőket, vanília rúd, vagy citromlé.
Természetesen dinnyéből is készíthető, csak akkor a víz fölösleges.
Díszítésnek(dekoráció) a szokásosakat lehet: csokireszelék, citromfű levele, menta levele, vagy a készített gyümölcsből pár kocka, gömb.

A fotón nem  őszi barack fagylalt van.

Kánikula desszert.

Nem sok munkával jár, de most nagyon praktikus. Bármilyen gyümölcs megteszi, a fagyi a lényeg. Nálam néhány sárgadinnye gömb került a puncs fagyira. A formázóval csináltam a gömböket, és hűtőbe raktam. Ha sürgős a fagyasztóba is lehet. Kanalaztam fagyit és rászórtam a hideg sárga dinnyét. Bármilyen gyümölccsel létrehozható. Gyümölcs nélkül is tökéletes a fagylalt.-)

2011. augusztus 20., szombat

2011. aug. 20. (Új kenyér ünnepe)


Augusztus 20-ról eszünkbe jut Szent István, az államalapítás, az új kenyér, az alkotmány és a Szent Korona ünnepe.
Számomra az új kenyér ünnepe kifejezés a legkedvesebb. Mindig változhat az elnevezés és a nap jelentése. A kenyerünk marad. Csak gondoljunk arra, hogy akinek kenyere van, az már kicsit könnyebben indul az életnek. Már Augusztus idejében is a béke feltétele volt a kenyér és szórakozás (panem et circonses).

Kenyér recept

Fél kiló liszt (kenyérliszt a legjobb)
3 dkg élesztő,
2 dkg só
Langyos víz szükség szerint.

Az élesztőt langos vízbe tesszük,egy kiskanál liszttel(kovászt készítünk) Megvárjuk amíg a kovász megkel rendesen, valami langyos helyen. Egy tálba a sót és a lisztet beleszórjuk, és a kovászt hozzáadjuk. Összegyúrjuk, adagolva a langyos vizet amennyi kell. Majd nekiállunk összedolgozni. Addig dagasztjuk (ököllel bunyózunk) amíg az edény falától és a kezünktől is el nem válik. Vagy előkapjuk a robotgépet és munkára fogjuk. Ha kész a tetejét vékonyan meglisztezzük, keresztbe teszünk rajta egy fakanalat (vagy a nyújtófát). Letakarjuk egy konyharuhával, vagy négybe hajtott abrosszal és langyos helyre tesszük kelni. Egy óra a maximum. Átgyúrjuk és a kívánt formára alakítjuk a tepsibe rakva. Újra pihentetjük egy kicsit.
Vízzel átkenjük a tészta tetejét és kis bevágást csinálunk a tészta szélességén (ha hosszúkás akkor 2-3 bevágást is tehetünk rá)
Előmelegített sütőbe rakjuk, kis párát alakítunk ki a sütőbe (valahova teszünk be egy kis edénybe vizet)
10-20 perc múlva a vizes edényt kivesszük. A félig sült kenyeret érdemes még egyszer átkenni egy kis vízzel. Ha szükséges kicsit takarékon is süthetjük. A lángot szabályozhatjuk, vagy a kenyérre egy kis ideig sütőpapirt rakunk.
A kisült kenyér szép piros színét mindenki ismeri.





Petőfi Sándor: Fekete kenyér

Miért aggódol, lelkem jó anyám,
Hogy kenyeretek barna, e miatt?
Hisz meglehet: ha nincs idehaza,
Tán fehérebb kenyérrel él fiad.
De semmi az! csak add elém, anyám,
Bármilyen barna is az a kenyér.
Itthon sokkal jobb ízü énnekem
A fekete, mint máshol a fehér.
 

2011. augusztus 3., szerda

Gólyák

Felnőttek a gólyák, ehhez nincs is mit hozzáfűzni. Belenyúltam a képekbe, mert elég késő volt amikor arra jártam, esett is. Én meg szívesen kísérleteztem.