Oldalak

2010. szeptember 12., vasárnap

Almás pite

14 evőkanál liszt.
(1 ft. árú élesztő)
Zsiradék (5-6 kanálnyi olvadt, de nem meleg, vagy 3-4 kanál simán )
4-5 kanál cukor.
Késhegynyi só.
3 tojás (ha keveset tojnak a tyúkok, egy is elég)
Tej a futtatáshoz + ha kell a tésztához(2 dl körüli összesen)
Ha nagyon lefölöztük a tejet, rakjunk hozzá a föléből.

Töltése:
Alma,
cimet,
cukor.

A mai receptekre lefordítva.
Kb.
70dkg liszt,1 cs élesztő, 25dkg margarin vagy olaj, pár kanál cukor, csöpp só, pár kanál tejföl, és a tej amennyi kell.
2 tojás.

Alma
Fahéj
Cukor(édesítő)                                  

Almát lereszeljük, és dinszteljük a saját levében egy ideig, hogy elpárologjon. A cukrot csak a legvége felé adjuk hozzá a fahéjjal együtt.
Amíg kihűl elkészítjük a tésztát.

Élesztőt felfuttatjuk picit cukros tejbe..
A lisztet tálba öntjük, szétszórjuk a sót rajta. A tojásokat szétválasztjuk, és a fehérjéből teszünk el, kenni a tetejére.
A többit a liszthez öntjük. A cukorból ami megmaradt, azt is szétszórjuk a liszten. Összekeverjük, és a felfuttatott élesztőt beletesszük a tejföllel együtt.
Összegyúrjuk, majd az (margarin) olajat is beledagasszuk. Jó alaposan átdolgozzuk a tésztát,Nem túl keményre, majd hagyjuk kelni egy kicsit.

Kétfelé vesszük a tésztát, és kibéleljük egy tepsi alját. Ha jól dinszteltük az almát, nem lesz leve és nem kell prézli hozzá. A tetejére terítjük az almát, és befedjük a tészta másik felével.
Kicsit megszurkáljuk, és megkenjük tojással (ha elfelejtettünk hagyni, a cukros víz is megteszi, bár nem az igazi)
Tűpróbáig sütjük, és slégen daraboljuk.

Sajnos a kemence nincsen meg hozzá, hogy igazi legyen. Fotó sincs, mert ezt a receptet én sem próbáltam mostanában. Remélem nem felejtettem ki semmit.

15 megjegyzés:

  1. Régen nem lehetett olyan könnyen hozzájutni, ma már más a helyzet.

    VálaszTörlés
  2. Nem tűnik olyan bonyolultnak... de attól még bármi lehet belőle :)
    Következő hétvégén úgyis dolgozik Nyúl, majd akkor kipróbálom.

    VálaszTörlés
  3. Szosz majd dobok be pár könnyebbet is.

    VálaszTörlés
  4. Szosz majd dobok be pár könnyebbet is.

    VálaszTörlés
  5. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  6. Minek töröljem az ismétlésem?
    Ez a védjegyem, ez van.

    VálaszTörlés
  7. Lassan élőben is elkezded csinálni :)

    VálaszTörlés
  8. Na, az majd érdekes lesz...
    Időnként repülni fogok...

    VálaszTörlés
  9. Na, az majd érdekes lesz...
    Időnként repülni fogok...

    VálaszTörlés
  10. szerintem, már most is csinálod :))

    VálaszTörlés
  11. Nem, de a netem sebessége az le...való. Hogy a fene egye meg...

    VálaszTörlés
  12. Elolvastam a receptedet ki fogom próbálni és várom az egyszerűbb receptet is.

    VálaszTörlés

Köszönöm a hozzászólást!