Ezeken
a meleg napokon szívesen fogyasztjuk, az uborkát az étkezések
mellé. Vagy csak egy pohár víz helyett, egy fél kovászos uborka. Mindez különben is aktuális lenne, mert a
szabadföldi uborka is jelen van a mindennapokban. Ennek már igazi
nyári az íze. Nem sok a munka vele.
5
l. üveghez:
kb.
3-4 kg uborka, nem mérem, csak leszedem, ha kevés, akkor a két és
feles üvegbe megy.
egy
csokor kapor,
nagy
marék só,
pár
szem bors,
babérlevél,
meggyfalevél
egy
szelet kenyér,
Az
uborkát megmossuk és kicsit átsikáljuk (szőrtelenítjük, már
ha azt a szúrós valamit szőrnek nevezzük). A körömkefe
tökéletesen megfelel erre a célra. Levágjuk a végét, ha keserű
gyanús, akkor egy kicsit bővebben.
Bedobunk
pár szál kaprot az üveg fenekére és a són kívül mindent
fűszert beleteszünk.
Az
uborkákat bevágjuk, ha nagyobb, akkor keresztezzük(négy felé) de
nem vágjuk át teljesen. Beleállítjuk az üvegbe sorba őket(ha
nincs teljesen tele, attól még sikerül). Fölülre beledugjuk a
többi kaprot és leszorítjuk a szelet kenyérrel(sima fehér vagy
félbarna kenyér). Langyos vízben feloldjuk a sót és beleöntjük
az üvegbe, hogy a kenyeret is fedje be. Vékony tüllel lekötjük,
vagy vékony konyharuhával(ha nincs más, megteszi a tiszta, de
szakadt nejlonharisnya). Nekem egy öreg, vékony anyagom van,
hasonló mint amivel a paradicsommagokat készítjük elő, száradni.
A lényege, hogy a rovarok ne jussanak hozzá, de kapjon levegőt.
Meleg helyen hagyjuk pihenni. Ha zavaros lesz (fehér) akkor ügyesen
kivehetjük a kenyeret és még egy napig hagyjuk békén.
Megkóstoljuk a levet, ilyenkor ha kell, lehet a sót pótolni. Nem
az igazi, de még mindig jobb mint a se ízű.
Amikor
kész van, kiszedjük az uborkát és a levét rászűrve a hűtőbe
rakjuk. A kaprot egyebet a szűrőből eldobjuk(ha fokhagymával
készítjük, azt felhasználjuk).
Innen
bízzuk a családra, csak figyeljünk, hogy az uborka és a lé egy
időben használódjon el. Az uborka nem szeret lé nélkül a
hűtőben. A lé kitűnő frissítő a meleg napokon.
Csak ennyit találtam a fotózáshoz, de ha tovább halogatom, akkor legközelebb sem rakom fel.
Nagyszerű,már én is elkészítettem az idei elsőt,hasonlóan mint te,de mi a levét mikor kifogyott belőle az uborka kiöntöm,mert nagyon sós.
VálaszTörlésNálunk elfogy a leve, pár jégkockával bővítve.
VálaszTörlésMi szeretjük a kovászos uborkát, szoktam is készíteni, épp tegnap fogyott el, hasonlóan mint te, a megyfalevelet még nem hallottam, van aki szőlőlevélel készíti.
VálaszTörlésArra már én sem emlékezek, hogy honnan szedtem, talán mert a savanyúhoz is szoktam tenni.
VálaszTörlésAchei seu blog na blogosfera.
VálaszTörlésE adoreii!
Já estou te seguindo..
Me visite tbm
http://lidiepaulo.blogspot.com.br
Beijocas
Ótima Noite \º/
Köszönöm a látogatást Lidi Horácio!
VálaszTörlésPepinos em conserva é muito bom.
VálaszTörlésGosto em saladas.
¸❤✿•.¸
♥ Bom fim de semana!
♡ Beijinhos.
Brasil
Én is nagyon szeretem. Neked is legyen szép a hétvégéd.
VálaszTörléspostingannya sangat bagus sekali kawan...
VálaszTörlésterima kasih informasibta buat menambah ilmu saya
Nagyon szívesen bármikor!
VálaszTörlésagradecer-lhe o melhor amigo, ...
VálaszTörlésEstou muito feliz amigo está de visita, esperamos concluir e, muitas vezes visitar uns aos outros ....
y muitos obrigado meu amigo ....
kunjungan ke blog tercinta...
VálaszTörlésbiasa saya akan belajar di sini..
Terima kasih