2010. szeptember 20., hétfő

Sütőtök krém (lekvár)


    * 1 kg sütőtök
    * 2 db citrom
    *  Kristálycukor (édesítő) a mennyiséget nem írom mert ízlés dolga.
    * Vanília (rúd, aroma, vagy cukor)

A sütőtököt kimagozom és keskeny csíkokra vágom. Csak az érett tökkel az igazi. Egy kis időre a sütőbe rakom, de nem sütöm teljesen, úgy mintha megennénk. Közbe lereszelem a citromhajat, csak a sárga részét. A levét is kinyomom. Hagyom hogy kicsit hűljön a tök, és a héját leszedem. Összetöröm mint a krumlit, és felrakom főni. beleteszem a citromalapot, és mikor felforr, a cukrot hozzáadom. Folyamatosan kevergetve főzőm míg a cukor el nem olvad. (ha vanília aroma van azt csak a végén keverem bele.)A rúdvaníliát belekaparom a citromalapba. Ha vaníliás cukrot teszek hozzá, az a cukor elolvadása után belemehet, és még kevergetem vele egy kicsit. Üvegekbe rakni,és száraz dunszt.

Ez az alaprecept, de...
nem igazán kapós nálunk. Ha sok sárgabarack terem (na nem az idén) akkor nem is rakok el, csak picit. Most még van tartalékom.Úgy hogy lekvár nem lesz, csak krém.

Sima krém.
 Ha tököt sütök akkor szoktam bővebben rakni a sütőbe, és a maradékot használom föl.(nem mindenki eszi meg nálunk). Nem is nevezném lekvárnak, inkább simán sütőtök krémnek hívom. A kihűlt tököt kiszedem a héjából. Összetöröm pépesre, kevés édesítőt adok hozzá. Fölforrósítom teljesen, és mehet az üvegekbe. Semmi ízesítőt nem teszek hozzá, teljesen a saját íze marad meg. Apró üvegekbe rakom, és meleg helyre teszem száraz dunsztba.  Desszert helyett ki lehet kanalazni.  Így nem csömör, inkább mintha csak a sima tök volna. Egyszerre több tepsit is kisütök, ha van kedvem pancsolni, és az a tartalék, ha semmi ötletem sincs hogy mit tegyek az asztalra.
Ez is jó bármihez, még natúran is.
Nem kell sok, mert a párom úgy néz a sütőtökre, mintha mérgező lenne.

4 megjegyzés:

szosz írta...

Tavaly egyszer sütöttünk mi is... kettő szeletet megettem, a többi meg várt Nyúlra... várt, és csak várt... nem bírta tovább, magától kinyitotta a végén az ajtót, és kisétált.
Asszem, ez nem férfi kaja, nem eszik meg.

Hólabda írta...

Mert szeretnek válogatni, nem tudják mi a jó. Annyira én se imádom, de fogyókúra idején az ennivaló helyett laktató

vixzana írta...

Nice info and alot of good content here...interesting it...thnks

Hólabda írta...

Thank you for your very kind...