2013. szeptember 17., kedd

Sárgabarack lekvárnak
Itt mind a három lehetőséget leírom, hiszen a különbség csak a gyümölcs előkészítésébe van.

Sárgabarack lekvár I

Az alapja a sárgabarack, itt főleg a kajszira gondolok, de az apró majombarack is érvényesül a remek aromájával(majombarack a magról kelt utód, ami apró de ízes termést hoz). A barackot  megmosom és kimagozom, vagy lefelezem. Csak egészséges szemeket használok fel, de ha sérült, a hibás részt eltávolítva beledobálom. Felteszem főzni és a kevergetés mellett az üvegeket is elkészítem, még az elején, később nem nagyon lehet otthagyni.

Az üvegeket kimosom (valami mosószerrel)és alapos öblítés után kicsurgatva készítem elő. A fedőket is hasonló módon kisikálom. Ha túl kopott a fedő, de nem szeretnék újat beruházni, vágok hozzá megfelelő nagyságú celofánt, vagy valami hasonló papírt(zsírpapír, folpack). A végén a fedő előtt a vékony réteget teszem az üvegre, és a fedő leszorítja. Nem lesz olyan dekoratív, de eláll ugyanúgy.
A barackot addig főzöm amíg a leve eltűnik és sűrűsödik. Adok hozzá cukrot és még egy kicsit főzöm vele(édesítőszerrel szoktam az utóbbi évekbe, de azzal is tökéletes, és sűrű is lesz, köt). Nem mérem inkább csak saccolom, és megkóstolom, de körülbelül az edény nagysága alapján lehet tudni. A majombarack aromájánál nem is nagyon kell édesíteni.
 Ezt nem kell túl hosszú ideig főzni, hiszen a héja is sűrűsíti. Ha jónak látom, megy az üvegekbe(kistányérba teszek egy kicsit és ha oldalra fordítom, látom milyen kemény a lekvár, közbe lehet kóstolgatni. Rászorítom a fedőt, és megy az ágyába. Kibélelem a ruhás kosarat, pléddel,  ilyesmivel, és a legbelső réteg a kiolvasott újság lapjaival van letakarva, hogy a balesettől megvédjem a ruhákat. Soha nem lehet tudni. Belerakom az üvegeket fejjel lefelé, és betakarom. Egy óra múlva visszaforgatom gyorsan az üvegeket, praktikus a kesztyű vagy egy konyharuha, hiszen égetnek. Amíg ki nem hűlnek addig ott maradnak, másfél - két nap, az átlag.
Nátrium - benzoátot akkor szórok a tetejére egy csipetet, ha teljesen natúran készül, semmi édesítés. Anélkül is eláll tökéletesen.Sárgabaracklekvár II

Sok eltérés nincs az egyestől, inkább csak az alapanyag elkészítése változik.
A barackot  mosás és magozás után, átengedem a húsdarálón, és gyorsabban szétmegy. A főzési idejét lerövidítem vele egy kicsit. Erre a célra más konyhai eszköz is felhasználható, de én maradok a szokottnál. a héj nem pöndörödik össze, eltűnik a barackhúsba. A többi az elsőnél leírt módon folytatódik. Kifőzés, üvegbe rakás, dunszt.


Sárgabaracklekvár III


A színes barackoknál sokkal szebb lesz a lekvár színe. A rózsabarack színessége, vagy az apró szeplőt jégverést eltüntetjük a lekvárból.
A sárgabarackot megmosom és elfelezem. Nagyon kevés forró vízbe felteszem egy kicsit, nem főzni, inkább csak leforrázni. Kéz melegre hagyom hűlni, és a héját lehúzom. Pillanatok alatt lejön és csak az aranyló húsa marad meg, ezt kezdem el főzni. Sokkal tovább tart, mint az átlag, mire besűrűsödik, de az aromája csodálatos lesz. Ehhez nem szükséges a cukor, de édesítő sem kell hozzá. Hosszú főzés után besűrűsödik, és mehet az üvegekbe forrón. Vastag ruhába takarva mehet a száraz dunsztba.
 A régi celofánoknál a sűrűsödés folytatódott még sokáig a befőzés után.


Friss sárgabarack lekváros fotóm az nincsen, mert jelenleg a körtékkel bajlódok.

2 megjegyzés:

Magia da Inês írta...


Muito bom, gosto de pêssegos.
Boa Noite!
Ótima quarta-feira!
Beijinhos.
º° ✿✿ ♫° ·.

Magia da Inês írta...

°º✿✿°•.¸Bom fim de semana, repleto de alegrias e saúde!!! ¸.•°♡彡Beijinhos do Brasil ¸.°º✿♫ •°